Home | De leukste weetjes over de Golden retriever

De leukste weetjes over de Golden retriever

⏱ Leestijd: 3 minuten

Door zijn werklust, energie en sociale karakter is de Golden Retriever één van de meest geliefde hondenrassen ter wereld. Ze zijn goed met kinderen en andere honden en hebben altijd zin om te ravotten en te spelen.

Maar wist je dat ze ook een serieuze kant hebben? Dat ze heel goed kunnen helpen? Dat ze superslim zijn? En zelf records op hun naam hebben staan?

We vonden het tijd om een artikel te schrijven over al die leuke weetjes. Zodat je straks nóg iets meer weet over jouw (potentiële) Golden Retriever!

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Golden Retriever nieuwsbrief. Daarin delen we wekelijks interessante artikelen, handige tips of kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Golden Retriever!

Oorspronkelijk een echte jachthond

Oorspronkelijk is de Golden Retriever een echte jachthond. Begin 1800 krijgt hij voor het eerst bekendheid. Een Schotse baron kruiste een Gele Retriever met een inmiddels verdwenen ras: de Tweed Water Spaniël. Deze mix kruiste hij weer met Bloedhonden en Ierse setters om honden te creëren die extra geschikt waren voor de jacht.

Ook moesten de honden zich snel kunnen aanpassen aan het grillige Schotse klimaat en landschap. Dit leverde uiteindelijk de Golden Retriever op zoals wij hem nu kennen. Pas in 1920 werd zijn naam officieel erkend als ras.

Apporteren is zijn favoriete spel

Als er één spel bestaat dat de Golden Retriever de hele dag wel kan spelen, dan is het apporteren. Zijn rasnaam zegt het al: ‘retrieve’ is Engels voor vinden en terugbrengen. Tijdens de jacht brengt hij moeiteloos de aangeschoten prooi terug naar de jager.

In het dagelijkse leven vervangt hij die prooi maar wat graag door een bal of stok. Of je de bal of stok nu op het land weggooit of in het water, de Golden Retriever haalt hem voor je op. Voor hem is dit een eindeloos favoriet spelletje.

Golden Retriever als redder in nood

Mensen redden uit een ingestort pand, uit het water, of uit een lawine. De Golden Retriever is door zijn sterke reukvermogen de perfecte hulphond voor reddingsdiensten. Om hulp- of reddingshond te worden, moet hij een lange en intensieve training volgen. Behalve als reddingshond, wordt de Golden Retriever ook vaak als hulphond ingezet voor mensen met een beperking of aandoening. Bijvoorbeeld als blindengeleidehond, therapiehond in het ziekenhuis, of ter ondersteuning van mensen met PTSS. Door zijn sociale karakter en vermogen om stemmingen aan te voelen, is hij hier erg geschikt voor.

Grote kans op erfelijke aandoeningen

Als ideale gezinshond is er wereldwijd veel vraag naar Golden Retriever pups. De keerzijde van deze enorme vraag is dat fokkers die snel veel geld willen verdienen, het minder nauw nemen met de fokregels. De gezondheid en de aard van de honden waarmee ze fokken wordt dan niet scherp in de gaten gehouden.

Hierdoor ontstaan rastypische erfelijke aandoeningen zoals heupdysplasie, epilepsie en erfelijke cataract. Om het risico te beperken dat je een zieke of zwakke hond aanschaft is het verstandig om je Golden Retriever pup bij een erkende fokker te kopen.

Wil je jouw Golden Retriever zo lang mogelijk gezond houden?

Verdiep je dan heel erg goed in de gezondheid en verzorging van jouw Golden Retriever. Het Golden Retriever Handboek helpt je om jouw hond zo goed mogelijk te verzorgen. Zo hebben jij en je Golden Retriever zo lang mogelijk plezier van elkaar!

Klik hier om het boek te bekijken

Eén van de slimste honden ter wereld!

Hij kan misschien niet rekenen of praten, toch is de Golden Retriever één van de slimste honden ter wereld. Met ‘slim’ bedoelen we in dit geval dat hij makkelijk te trainen is.

Hij is een kei in het aanleren en onthouden van commando’s. Zo kunnen ze er wel meer dan honderd onthouden! Daardoor kan hij snel handelen als zijn hulp ingeroepen wordt. Daarnaast is de Golden Retriever een hond die graag aan het werk gezet wordt en daarbij goed samenwerkt met mensen en andere honden. De ideale slimmerik om mee samen te werken dus!

Golden Retriever is een echte waterrat

De Schotse baron die de Golden Retriever fokte wilde een jachthond die slim was, maar die ook goed uit de voeten kon op het ruige terrein waarop gejaagd werd. In Schotland betekende dit dat de Golden Retriever niet bang moest zijn voor water, want de aangeschoten prooi belandde nogal eens in een sloot of meer.

Door zijn dikke vacht is de Golden Retriever uitermate geschikt om het hele jaar door in het water te springen. Dit doet hij dan ook met veel plezier, ook als ‘gewone’ gezinshond.

Een echte recordhouder

Omdat ze zo goed te trainen zijn doen Golden Retrievers vaak mee aan gehoorzaamheidswedstrijden. Wist je dat de eerste drie winnaars van de AKC gehoorzaamheidswedstrijd (die gezien wordt als één van de belangrijkste ter wereld) Golden Retrievers waren? Het zijn echte winnaars!

Als je door het Guinness World Records boek bladert kom je onze gouden vriend namelijk vaker tegen. Zo houdt een Golden Retriever het record van ‘meeste tennisballen in zijn bek’ (5!). En heeft een ander het record van ‘de hardste blaf ooit van een hond’ op zijn naam staan. Het volume staat op 113.1 decibel, bijna gelijk aan een opstijgend vliegtuig!

Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Golden Retriever?

Wil je alles weten over jouw lieve hond? Bekijk dan het Golden Retriever Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het e-book te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Golden Retrievers. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Golden Retriever namen: tips en inspiratie

Golden Retriever namen: tips en inspiratie

De Golden Retriever scoort jaar na jaar hoog op de ladder van populariteit. In veel huishoudens is de van oorsprong Schotse viervoeter enorm populair, niet in de laatste plaats omdat het beest een echte familiehond is: het beest is intelligent, vriendelijk en...

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Golden Retriever wilde weten in één compleet e-book!”

Golden Retriever Handboek bevat 100+ pagina’s vol info en tips!

  • Wil je een Golden Retriever kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Golden Retriever zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Golden Retriever trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Retriever de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Golden Retriever en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is Golden Retriever Handboek perfect.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

We denken dat je het Golden Retriever Handboek interessant zal vinden.

Welkom hondenvriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!

Golden Retriever Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload