Home » De leukste weetjes over de Golden retriever

De leukste weetjes over de Golden retriever

⏱ Leestijd: 3 minuten

Door zijn werklust, energie en sociale karakter is de Golden retriever één van de meest geliefde hondenrassen ter wereld. Ze zijn goed met kinderen en andere honden en hebben altijd zin om te ravotten en te spelen. Maar wist je dat ze ook een serieuze kant hebben? Dat ze heel goed kunnen helpen? Dat ze superslim zijn? En zelf records op hun naam hebben staan? Lees hier de leukste weetjes over jouw favoriete viervoeter!

 

👋  Voordat je verder leest…

Misschien is het e-book Golden Retriever Geheimen interessant voor je. Daarin leer je namelijk alles over dit geweldige hondenras!

Oorspronkelijk een echte jachthond

Oorspronkelijk is de Golden retriever een echte jachthond. Begin 1800 krijgt hij voor het eerst bekendheid. Een Schotse baron kruiste een Gele retriever met een inmiddels verdwenen ras: de Tweed Water Spaniël. Deze mix kruiste hij weer met Bloedhonden en Ierse setters om honden te creëren die extra geschikt waren voor de jacht. Ook moesten de honden zich snel kunnen aanpassen aan het grillige Schotse klimaat en landschap. Dit leverde uiteindelijk de Golden retriever op zoals wij hem nu kennen. Pas in 1920 werd zijn naam officieel erkend als ras.

Apporteren is zijn favoriete spel

Als er één spel bestaat dat de Golden retriever de hele dag wel kan spelen, dan is het apporteren. Zijn rasnaam zegt het al: ‘retrieve’ is Engels voor vinden en terugbrengen. Tijdens de jacht brengt hij moeiteloos de aangeschoten prooi terug naar de jager. In het dagelijkse leven vervangt hij die prooi maar wat graag door een bal of stok. Of je de bal of stok nu op het land weggooit of in het water, de Golden retriever haalt hem voor je op. Voor hem is dit een eindeloos favoriet spelletje.

Golden retriever als redder in nood

Mensen redden uit een ingestort pand, uit het water, of uit een lawine. De Golden retriever is door zijn sterke reukvermogen de perfecte hulphond voor reddingsdiensten. Om hulp- of reddingshond te worden, moet hij een lange en intensieve training volgen. Behalve als reddingshond, wordt de Golden retriever ook vaak als hulphond ingezet voor mensen met een beperking of aandoening. Bijvoorbeeld als blindengeleidehond, therapiehond in het ziekenhuis, of ter ondersteuning van mensen met PTSS. Door zijn sociale karakter en vermogen om stemmingen aan te voelen, is hij hier erg geschikt voor.

Grote kans op erfelijke aandoeningen

Als ideale gezinshond, is er wereldwijd veel vraag naar Golden retriever pups. De keerzijde van deze enorme vraag, is dat fokkers die snel veel geld willen verdienen, het minder nauw nemen met de fokregels. De gezondheid en de aard van de honden waarmee ze fokken wordt dan niet scherp in de gaten gehouden. Hierdoor ontstaan rastypische erfelijke aandoeningen zoals heupdysplasie, epilepsie en erfelijke cataract. Om het risico te beperken dat je een zieke of zwakke hond aanschaft, is het verstandig je Golden retriever pup bij een erkende fokker te kopen.

Eén van de slimste honden ter wereld!

Hij kan misschien niet rekenen, of praten, toch is de Golden retriever één van de slimste honden ter wereld. Met ‘slim’ bedoelen we in dit geval dat hij makkelijk te trainen is. Hij is een kei in het aanleren en onthouden van commando’s, hij kan er wel meer dan honderd onthouden! Daardoor kan hij snel handelen als zijn hulp ingeroepen wordt. Daarnaast is de Golden retriever een hond die graag aan het werk gezet wordt en daarbij goed samenwerkt met mensen en andere honden. De ideale slimmerik om mee samen te werken dus!

Golden retriever, een echte waterrat

De Schotse baron die de Golden retriever fokte, wilde een jachthond die slim was, maar die ook goed uit de voeten kon op het ruige terrein waarop gejaagd werd. In Schotland betekende dit dat de Golden retriever niet bang moest zijn voor water, want de aangeschoten prooi belandde nogal eens in een sloot of meer. Door zijn dikke vacht is de Golden retriever uitermate geschikt om het hele jaar door in het water te springen. Dit doet hij dan ook met veel plezier, ook als ‘gewone’ gezinshond.

Een echte recordhouder

Omdat ze zo goed te trainen zijn, doen Golden retrievers vaak mee aan gehoorzaamheidswedstrijden. Wist je dat de eerste drie winnaars van de AKC gehoorzaamheidswedstrijd (die gezien wordt als één van de belangrijkste ter wereld) Golden retrievers waren? Het zijn echte winnaars! Als je door het Guinness World Records boek bladert, kom je onze gouden vriend namelijk vaker tegen. Zo houdt een Golden retriever het record van ‘meeste tennisballen in zijn bek’ (5!). En heeft een ander het record van ‘de hardste blaf ooit van een hond’ op zijn naam staan. Het volume staat op 113.1 decibel, bijna gelijk aan een opstijgend vliegtuig!

 

Wil je alles leren over Golden Retrievers?

Download dan eens het e-book ‘Golden Retriever Geheimen’. Daarin staat álle informatie die je nodig hebt over deze geweldige hond!

 

22 Geniale Tips Voor Jouw Hond Die Je Zullen Verbazen!

  • Leer je Golden Retriever in een dag om niet meer te bijten;
  • Kom voortaan in een handomdraai van teken af;
  • Kom makkelijk en snel van uitvallende hondenharen af;
  • Zorg dat jouw Golden Retriever niet meer uit zijn mond stinkt;
  • Ontdek alle 22 bizarre life hacks voor jouw hond!

👉 Vorige maand 329 keer gedownload!

Onze laatste artikelen

We schrijven continu informatieve artikelen vol tips en trucs. Zodat je jouw Golden Retriever nóg beter leert begrijpen. Bekijk hieronder onze meest recente bijdrages.

Een Golden Retriever buiten houden

Een Golden Retriever buiten houden

Jouw woonsituatie is van groot belang wanneer je overweegt een Golden retriever aan je huishouden toe te voegen. Woon je in een appartement, rijtjeshuis, of misschien wel op een boerderij? De vraag bij de aanschaf van een Golden retriever is ‘is mijn woonstijl...