Home | Wat voor karakter heeft de Golden Retriever?

Wat voor karakter heeft de Golden Retriever?

⏱ Leestijd: 4 minuten

Een hond is een leuke kameraad om in huis te hebben. Omdat nu eenmaal ieder mens anders is, houdt niet iedereen van hetzelfde ras en zijn er veel soorten honden waar je een keuze uit kunt maken. Natuurlijk kun je kiezen voor een hondenras dat je er leuk en lief vindt uitzien, maar het is nog belangrijker een hond te kiezen die qua karakter goed bij jou past en een geschikt maatje voor je kan zijn.

Wil je weten wat voor karakter de Golden Retriever heeft en wat daar de voor- en nadelen van zijn? Of wil je weten wat voor baasje goed bij deze hond past? Lees dan de volgende tekst door voordat je een Golden Retriever aanschaft.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Golden Retriever nieuwsbrief. Daarin delen we wekelijks interessante artikelen, handige tips of kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Golden Retriever!

Karakter van de Golden Retriever

Een Golden Retriever is een lieve en sociale hond die bruist van het enthousiasme. Ze leren heel snel en het trainen van een Golden Retriever gaat goed en ze doen het dan ook graag. De hond heeft een flink uithoudingsvermogen en houdt van het maken van lange wandelingen.

Vroeger werd de hond veel ingezet voor het ophalen van prooien tijdens de jacht en door hun karakter zijn ze daar prima voor geschikt. Apporteren en spelletjes doen (ook intelligentiespelletjes) vindt een Golden Retriever erg leuk om te doen dus het is zaak dat je veel met je huisdier speelt.

Prima geschikt als familiehond maar geen waker

De Golden Retriever is een nieuwsgierige hond, die graag wil ontdekken en altijd in is voor een spelletje en geen enkele uitdaging uit de weg gaat. De hond houdt van gezelschap en is niet graag lang alleen, dus veel aandacht geven is belangrijk.

Het zijn geen waakhonden en ze zijn vriendelijk tegen andere mensen en prima geschikt als familiehonden want ze kunnen ook goed met kinderen omgaan. De hond is niet bepaald schrikachtig maar zal iemand met verkeerde bedoelingen weinig angst inboezemen want het zit niet in zijn karakter om snel lelijk tegen mensen te doen.

De Golden Retriever is gevoelig voor spanning en pikt dat snel op. Schreeuwen tegen je hond is nooit goed, ook niet bij een Golden Retriever. Behandel je hond vriendelijk en benader deze altijd rustig. Dan zal de hond blij zijn en alles voor het baasje willen doen.

Let op: Alles over het karakter van een Golden Retriever = (en vele andere thema’s) wordt ook uitgebreid behandeld in Golden Retriever Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

Voordelen van het karakter

De Golden Retriever is niet voor niks de meest populaire hond in ons land. Het beestje is lief en aanhankelijk, kan goed met kinderen en volwassenen overweg en is graag lekker actief bezig. Voordeel van dit ras is dat je een van nature sociale en vriendelijke hond in huis haalt die een echt kameraadje kan zijn.

De hond is enthousiast, vindt alles en iedereen leuk dus zolang hij lekker veel aandacht krijgt, voldoende beweging en zich geliefd voelt, heb je er een trouwe kameraad aan. De hond heeft weliswaar een behoorlijk lange vacht die regelmatig het nodige onderhoud behoeft, maar heel ingewikkeld hoeft dat niet te zijn.

Zo nu en dan de vacht van je hond wassen zal weinig problemen opleveren, want een Golden Retriever is nu eenmaal dol op water. Een goede vachtverzorging is nodig maar als je je pup er zo vroeg mogelijk aan went en de hond beloont als deze het goed doet, zal hij zeer gewillig zijn om zich te laten trimmen en borstelen.

Nadelen van het karakter

Ondanks het feit dat de Golden Retriever enthousiast is en heel veel leuk vindt om te doen, kan dit zich ook een beetje tegen de hond keren. De hond heeft veel aandacht en beweging nodig en soms is het een stuiterbal terwijl jij daar als mens niet altijd behoefte aan hebt.

De hond wil graag bij je zijn maar dat kan ook wel eens net even teveel worden. De Golden Retriever kan best eens eigenwijs zijn en doen waar hij zelf zin in heeft dus dat kan een nadeel zijn.

Daarnaast is de hond erg slim en snapt hij heel snel hoe jij om de tuin te leiden bent of hoe hij je kan bedotten. Hier zal je huisdier dan ook zeker op bepaalde momenten gebruik van maken en streken uithalen die je liever niet ziet. Verder blijft het gewoon een leuke hond, maar als je zelf niet van het bewegen bent, kan zijn enorme energie wel eens vervelend worden.

Wat voor baasje dien je te zijn als je een Golden Retriever kiest?

Als je ervoor kiest een Golden Retriever als maatje in huis te halen dien je er wel rekening mee te houden dat je een fanatiek en energiek beestje in huis haalt. Je hond heeft veel beweging nodig, mede omdat hij anders snel de neiging heeft te dik te worden, maar ook om zijn tomeloze energie goed kwijt te kunnen.

Als je zelf niet zo van lange wandelingen houdt, is deze hond niet de meest geschikte voor jou. Daarnaast dien je als baasje zoveel mogelijk thuis te zijn zodat je Golden Retriever voldoende aandacht krijgt en er met je huisdier gespeeld kan worden.

Wat is belangrijk om te doen als je een Golden Retriever in huis hebt?

Ben je hele dagen van huis? Dan is dat voor de meeste honden niet gunstig, voor een Golden Retriever ook niet. Zorg dan dat je je hond mee kunt nemen (hoe meer hoe liever) of dat je een goed alternatief vindt, zoals een hondenopvang of uitlaatservice. Ben je een baasje dat liever niet teveel wandelt, speelt of niet van vachtverzorging houdt?

Dan is dit ras niet geschikt voor je en kies je beter een andere hond of ander huisdier. Een flinke tuin en een niet al te klein huis is wel fijn als je een Golden Retriever in huis haalt dus houd er rekening mee dat je beestje de ruimte heeft.

Is dat niet het geval? Doe dan veel buitenshuis met je hond. Als je zelf niet zo goed weet waar je als baasje van een Golden Retriever aan dient te voldoen, informeer dan altijd bij een fokker van het ras naar het karakter van de hond. Zo kun je voor jezelf ook beter bepalen of jij een geschikte baas bent en de hond goed bij jou en je situatie past.

Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Golden Retriever?

Wil je alles weten over jouw lieve hond? Bekijk dan het Golden Retriever Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het e-book te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Golden Retrievers. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Golden Retriever namen: tips en inspiratie

Golden Retriever namen: tips en inspiratie

De Golden Retriever scoort jaar na jaar hoog op de ladder van populariteit. In veel huishoudens is de van oorsprong Schotse viervoeter enorm populair, niet in de laatste plaats omdat het beest een echte familiehond is: het beest is intelligent, vriendelijk en...

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Golden Retriever wilde weten in één compleet e-book!”

Golden Retriever Handboek bevat 100+ pagina’s vol info en tips!

  • Wil je een Golden Retriever kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Golden Retriever zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Golden Retriever trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Retriever de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Golden Retriever en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is Golden Retriever Handboek perfect.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

We denken dat je het Golden Retriever Handboek interessant zal vinden.

Welkom hondenvriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!

Golden Retriever Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload