Home | Een Golden Retriever kopen.. de ultieme gids (puppy of volwassen)

Een Golden Retriever kopen.. de ultieme gids (puppy of volwassen)

⏱ Leestijd: 5 minuten

Een Golden Retriever is een geweldige familiehond, geleidehond of hond om mee te jagen. Het zijn prachtige honden om te zien, waardoor het een enorm populair hondenras heeft.

Heb je er goed over nagedacht en ben je van plan om een Golden Retriever pup aan te schaffen? Wil je je gezin uitbreiden met een intelligente, zachtaardige en rustige viervoeter? Dan is het wel van belang om je van tevoren goed te oriënteren.

Want hoe verleidelijk het ook kan zijn om bij de eerste de beste fokker een pup te kopen, het is verstandiger om hier goed over na te denken. Hieronder geven we een aantal goede adviezen en zaken om op te letten als je van plan bent om een Golden Retriever puppy te kopen.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Golden Retriever nieuwsbrief. Daarin delen we wekelijks interessante artikelen, handige tips of kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Golden Retriever!

Is je huidige situatie geschikt voor een Golden Retriever pup?

Voordat je überhaupt een pup kan gaan kopen is het van belang om na te gaan of je deze pup wel echt kan bieden wat hij nodig heeft.

Een hond moet goed bij je passen. Een Golden Retriever staat bekend als een plezierige, vriendelijke hond. Maar uiteraard moet deze hond wel worden opgevoed. Vergis je niet, want daar gaat een hoop tijd in zitten. Zeker het eerste jaar zul je veel tijd moeten besteden aan je pup.

Genoeg activiteit bieden

Daarnaast moet je natuurlijk ook de tijd hebben om actief met de hond bezig te zijn, te wandelen en misschien verschillende trainingen te volgen. Golden Retrievers houden ervan om zowel fysiek als lichamelijk uitgedaagd te worden.

Verder zijn het vrij aanhankelijke honden die graag betrokken zijn in het gezinsleven. Je zult deze honden dus niet volledige dagen alleen kunnen laten. Ook moet de hond binnenshuis de ruimte hebben om te bewegen en heeft hij goede voeding en verzorging nodig.

Wat voor Retriever pup past bij jou?

Een Golden Retriever kopen is natuurlijk iets leuks en spannends. Toch is het verstandig om goed over deze beslissing na te denken, aangezien deze keuze waarschijnlijk invloed gaat hebben op de komende 10 tot 12 jaar van je leven.

Golden Retrievers zijn actieve honden, die dagelijks een flink stuk willen lopen. Daarnaast willen ze graag in het gezinsleven betrokken worden en is een hond een grote verantwoordelijkheid.

Voordat je daarom kan starten met een Golden Retriever puppy kopen is het goed om na te gaan wat voor hond bij jou past. Ben je op zoek naar een hond uit de jachtlijn of meer een rustige hond uit de showlijn. Heb je misschien een voorkeur qua karakter of qua uiterlijk?

Denk goed na over deze zaken en wat voor hond goed bij jou en je gezin past. Op die manier zullen zowel jij en de hond er het gelukkigst van worden.

Golden Retriever kopen bij de juiste fokker

Als je er goed over hebt nagedacht en weet wat voor hond het beste bij je past, dan kan je op zoek gaan naar een leuke pup. Het is wel goed om te weten dat je voorzichtig moet zijn bij het kiezen van een fokker.

Er zijn helaas ook een hoop broodfokkers die ongezonde pups verkopen. Kies daarom voor een erkend fokker die de gezondheid van de puppy’s als prioriteit ziet.

Wat is de juiste fokker?

Maar hoe weet je nu precies of je een goede, erkende fokker hebt gevonden? Allereerst is het verstandig om voldoende informatie over de fokker in te winnen. Lees bijvoorbeeld meer op internet en verdiep je over de manier van fokken.

Vraag de fokker van het nestje dan ook de hemd van het lijf. Vraag bijvoorbeeld over de gezondheid van de pups, hoe ze de eerste weken zijn opgevoed en over de stamboom van de ouders.

Ook is het goed om te vragen hoeveel keer de moeder heeft gebaard, of er misschien gezondheidsproblemen in de lijn van de pup zitten en of de pup al gesocialiseerd is. Al deze informatie kan je helpen met bepalen of deze fokker betrouwbaar genoeg is om een Golden Retriever pup van te kopen.

Tekenen van een goede fokker

Het is een goed teken als de fokker meer informatie kan geven over de pups. Maar er zijn nog een aantal andere zaken waar je rekening mee kan houden. Het liefste heb je een fokker die de pups in huis laat opgroeien en waarbij de pups kennismaken met verschillende mensen, dieren en geluid. Zo zijn ze al meer gesocialiseerd.

Vraag aan de fokker hoe de pups zijn opgevoed. Hebben ze kennis gemaakt met mensen? Is er een begin gemaakt aan zindelijkheidstraining? Komen de pups buiten?

Verder laat een goede fokker de pups niet te jong naar een nieuwe eigenaar gaan. Een Golden Retriever pup kopen kan vaak pas vanaf minimaal 7.5 week of 8 weken naar de nieuwe eigenaar. Eerder dan 7 weken het nest te laten is nog veel te vroeg voor een pup.

Verdiep je verder in de aankoop (of adoptie) van je Golden Retriever

Bekijk het Golden Retriever Handboek (100+ pagina’s) eens. Daarin staat alles over de aankoop van een Golden Retriever. Van het uitzoeken van een fokker tot aan het gereed maken van je huis en het zorgen voor een warm welkom.

Klik hier om het boek te bekijken

Het nestje bekijken en de verschillende pups

Ga pas bij een nestje kijken als je zeker weet dat je een goed gevoel hebt bij de fokker. De kans is anders heel groot dat je direct verkocht bent bij het zien van de schattige pups en niet meer zo rationeel kan nadenken.

Vraag daarom aan de fokker naar het karakter van de pups en overleg goed over welk karakter het beste bij jou en je situatie past. Geeft de fokker je hier meer informatie over en denkt hij of zij goed met je me? Dat is een goede aanwijzing dat de fokker intensief bezig is geweest met het grootbrengen van de pup.

De moederhond ontmoeten

Ga je een Golden Retriever kopen? Dan wil je natuurlijk ook weten hoe de pup ongeveer zal opgroeien. Het is daarom goed om in ieder geval de moederhond te ontmoeten. Zo weet je hoe de moeder is, hoe ze er uit ziet en wat het karakter van deze hond is.

Soms is het ook mogelijk om de vaderhond te ontmoeten, maar deze kan ook het eigendom zijn van iemand anders. Vraag in ieder geval naar de stamboom van de hond en waarom er met deze combinatie van reu en teef is besloten te fokken.

De keuze voor een Golden Retriever pup

Als je dan een pup gaat kiezen uit een nestje zijn er een aantal zaken waar je op kan letten. Een Golden Retriever puppy kopen is geen keuze die je overhaast moet maken.

Zo is bijvoorbeeld de keuze voor een reu of een teef persoonlijk. Het karakter kan verschillen en een reu wordt vaak een net iets grotere hond. Ook wordt een teefje gemiddeld om de 6 à 9 maanden loops, wat ook iets is om rekening mee te houden.

Naast het geslacht van de pup kun je ook een voorkeur hebben voor de kleur. Golden Retriever pups hebben doorgaans een lichtere kleur als ze net geboren zijn. De beste manier om erachter te komen wat voor kleur ze gaan krijgen is door naar de ouders of de oortjes van de pup te kijken.

De gezondheid van de pup

Als laatste is natuurlijk de gezondheid van een pup van groot belang. Er zijn meerdere zaken waar je op kan letten om een gezonde pup te herkennen.

Zo kun je onder andere letten op:

 • De levendigheid en nieuwsgierige houding;
 • Heldere ogen zonder traanvocht;
 • Soepele huid;
 • Roze tandvlees;
 • Geen signalen van diarree;
 • Een pup die niet te mager of te dik is
 • Glanzende vacht zonder huidirritatie.

Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Golden Retriever?

Wil je alles weten over jouw lieve hond? Bekijk dan het Golden Retriever Handboek eens. In dit e-book met meer dan 90 pagina’s leer je alles over deze hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het e-book te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Golden Retrievers. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Golden Retriever namen: tips en inspiratie

Golden Retriever namen: tips en inspiratie

De Golden Retriever scoort jaar na jaar hoog op de ladder van populariteit. In veel huishoudens is de van oorsprong Schotse viervoeter enorm populair, niet in de laatste plaats omdat het beest een echte familiehond is: het beest is intelligent, vriendelijk en...

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Golden Retriever wilde weten in één compleet e-book!”

Golden Retriever Handboek bevat 100+ pagina’s vol info en tips!

 • Wil je een Golden Retriever kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
 • Wil je jouw Golden Retriever zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
 • Wil je jouw Golden Retriever trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
 • Wil je jouw Retriever de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
 • Ben je gek van Golden Retriever en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is Golden Retriever Handboek perfect.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

We denken dat je het Golden Retriever Handboek interessant zal vinden.

Welkom hondenvriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!

Golden Retriever Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload