Home | 10 tips voor het trainen van je Golden Retriever pup

10 tips voor het trainen van je Golden Retriever pup

⏱ Leestijd: 3 minuten

Golden Retrievers staan bekend als erg slimme honden. Ze zijn als geen ander te trainen. Vandaar dat ze ook als werkhond en jachthond erg populair zijn.

Wil je zelf aan de slag met het trainen van je pup? Dat snappen we. En wellicht wil je niet meteen deelnemen aan een dure hondencursus. Om je vast op weg te helpen hebben we dit artikel geschreven. Hierin vind je tien tips die je kunnen helpen om jouw Golden Retriever puppy zo effectief mogelijk te trainen!

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Golden Retriever nieuwsbrief. Daarin delen we wekelijks interessante artikelen, handige tips of kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Golden Retriever!

Tip 1: start zo vroeg mogelijk

De hersentjes van een Golden Retriever pup werken als een spons. Wat hij jong leert, onthoudt hij de rest van zijn leven. Begin daarom al vanaf het eerste moment dat je hem hebt met trainen. Zo leer je hem niet alleen het juiste gedrag aan maar leert hij ook jou als baasje kennen. Dit kan uiteraard spelenderwijs. Laat hem bijvoorbeeld rustig wennen aan de ruimtes waar hij woont, zijn eigen plekje en waar hij kan eten.

Tip 2: ken de basisprincipes van hondentraining

De drie belangrijkste basisprincipes van hondentraining zijn: goed gedrag belonen, verkeerd gedrag niet belonen en te allen tijde consequent blijven in je aanpak. Belonen is natuurlijk het leukste deel, je Golden Retriever pup doet alles voor een beloning! Verkeerd gedrag hoef je niet gelijk af te straffen, want je pup is het nog aan het leren. Door ongewenst gedrag niet te belonen, leer je je pup dit gedrag vanzelf af.

Maar het belangrijkste is: handel iedere keer hetzelfde, zodat je pup goed leert welk gedrag jij wel of niet van hem wil zien.

Tip 3: vind een passende beloning voor je pup

Kies als beloning iets wat je Golden Retriever pup het allerleukst of lekkerst vindt. Dit zal een kwestie van uitproberen zijn. Voor de één is de ultieme beloning een stukje gerookte kip. Voor de ander kaas, hondenkoekjes, of een worteltje. In plaats van voedsel kun je ook een favoriet speeltje als beloning geven. Wissel de beloningstypes af zodat je je pup kunt blijven verrassen.

Tip 4: houd de training kort en simpel

De beste en meest effectieve training is er één die zowel leuk is voor jou als voor je Golden Retriever pup. Als hij nog erg jong is, is dagelijks tien minuten trainen voldoende. Geef commando’s in losse woorden, roep geen hele zinnen. En breek de handelingen die bij het commando horen op in stukjes die je afzonderlijk beloont. ‘Zit en blijven zitten’, kun je bijvoorbeeld splitsen in eerst oefenen met zitten en als dat lukt, oefenen met blijven zitten.

Wil jij je hond perfect trainen en opvoeden? Gebruik de tips en inzichten uit het Golden Retriever Handboek (100+ pagina’s) dan. Dit boek helpt je om jouw hond op te voeden tot een lieve, gehoorzame hond!

Klik hier om het e-book te bekijken →

Tip 5: bedenk wat je je pup wilt aanleren

Bedenk welke trainingsdoelen je belangrijk vindt. Gehoorzaamheids- en zindelijkheidstraining zijn vaak de eerste doelen. Bij Golden Retriever pups kun je daarna inzoomen op hun specifieke speur- en zoekkwaliteiten. Reis je vaak met de auto of het openbaar vervoer, dan is het ook slim om je pup daarin te trainen. Zo komt hij later niet ineens voor verrassingen te staan.

Tip 6: wees consistent en blijf positief

Je Golden Retriever pup leert het snelst door oefeningen te herhalen. Blijf daarbij consistent in je commando’s en beloningen. Ook is het belangrijk de training positief te houden. Gaat er een oefening niet helemaal goed? Probeer dan een andere die wel lukt, zodat je pup de trainingssessie met een positieve ervaring afsluit.

Geef je pup de tijd en ruimte om te leren en verhef je stem niet als er iets misgaat, daarmee creëer je angst en dat werkt juist averechts.

Tip 7: werk volgens schema’s

Maak voor je begint een duidelijk schema met trainings-, uitlaat-, en voedertijden van je Golden Retriever pup. Door structureel dezelfde tijden aan te houden, leer je hem routines aan. Hij zal hierdoor bijvoorbeeld makkelijker zindelijk worden en ook sneller leren wat er wanneer van hem wordt verwacht. Beloon hem bijvoorbeeld wanneer hij voor het eerst buiten poept of plast.

Tip 8: koop de juiste trainingsattributen

Schaf voor de trainingen met je Golden Retriever pup de juiste attributen aan. Denk bijvoorbeeld aan een halsband, riem of tuigje. Een riem is meestal 120-180 centimeter lang en bij voorkeur zonder rek zodat je misstappen makkelijk kunt corrigeren. Qua halsband kun je bedenken of je een reguliere band met gesp of snelsluiting prettig vindt, of dat je je Golden Retriever pup liever gelijk uitlaat met een anti-trekharnas.

Tip 9: oefen met een bench

Gaat je Golden Retriever pup regelmatig mee op reis? Of wil je hem aanleren te slapen in een bench? Begin daar dan van jongs af aan mee. Zorg dat de bench in een kamer staat waar je zelf vaak bent, zodat je pup zich niet alleen gelaten voelt. Bedek de bodem met iets zachts en wat speeltjes.

Zorg dat in de bench gaan een positieve en aangename ervaring wordt voor de pup. Beloon hem als hij zonder problemen zijn bench ingaat.

Let op: een bench is niet bedoeld als strafmaatregel. Als je hem daarvoor gebruikt gaat je pup er als volwassen hond nooit meer uit zichzelf in.

Tip 10: blijf altijd kalm en geduldig

Misschien spreekt het voor zich, maar blijf tijdens de trainingen altijd kalm en geduldig. Je Golden Retriever pup heeft tijd en ruimte nodig om te leren en om fouten te maken. Hij is erg gevoelig voor stemmingen en stemverheffingen. Zolang jij relaxt en rustig blijft, neemt hij dat gedrag het makkelijkst van je over.

Train je Golden Retriever tot een brave, gehoorzame hond

Een Golden Retriever trainen is niet moeilijk, maar vergt wel discipline en inspanning. Wil jij bezig gaan met het trainen van je hond? Bekijk dan het Golden Retriever Handboek eens.

In dit e-book met meer dan 90 pagina’s leer je alles over deze hond. Ook het thema training wordt uitgebreid behandeld. Zodat jij jouw Golden Retriever eenvoudig kan opvoeden tot een gehoorzame, lieve hond.

Klik hier om het e-book te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Golden Retrievers. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Golden Retriever namen: tips en inspiratie

Golden Retriever namen: tips en inspiratie

De Golden Retriever scoort jaar na jaar hoog op de ladder van populariteit. In veel huishoudens is de van oorsprong Schotse viervoeter enorm populair, niet in de laatste plaats omdat het beest een echte familiehond is: het beest is intelligent, vriendelijk en...

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Golden Retriever wilde weten in één compleet e-book!”

Golden Retriever Handboek bevat 100+ pagina’s vol info en tips!

  • Wil je een Golden Retriever kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Golden Retriever zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Golden Retriever trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Retriever de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Golden Retriever en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is Golden Retriever Handboek perfect.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

We denken dat je het Golden Retriever Handboek interessant zal vinden.

Welkom hondenvriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!

Golden Retriever Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload