Home » 10 tips voor het trainen van je Golden Retriever pup

10 tips voor het trainen van je Golden Retriever pup

⏱ Leestijd: 3 minuten

Golden retrievers staan bekend als erg slimme honden. Ze zijn als geen ander te trainen. Vandaar dat ze ook als werkhond en jachthond erg populair zijn. Wil je zelf aan de slag met het trainen van je pup? Dan volgen hier tien tips.

 

👋  Voordat je verder leest…

We denken dat je het Golden Retriever Handboek interessant zal vinden. Daarin leer je namelijk alles over dit geweldige hondenras!

Tip 1: start zo vroeg mogelijk

De hersentjes van een Golden retriever pup werken als een spons. Wat hij jong leert, onthoudt hij de rest van zijn leven. Begin daarom al vanaf het eerste moment dat je hem hebt met trainen. Zo leer je hem niet alleen het juiste gedrag aan, maar leert hij ook jou als baasje kennen. Dit kan uiteraard spelenderwijs. Laat hem bijvoorbeeld rustig wennen aan de ruimtes waar hij woont, zijn eigen plekje en waar hij kan eten.

Tip 2: ken de basisprincipes van hondentraining

De drie belangrijkste basisprincipes van hondentraining zijn: goed gedrag belonen, verkeerd gedrag niet belonen en te allen tijde consequent blijven in je aanpak. Belonen is natuurlijk het leukste deel, je Golden retriever pup doet alles voor een beloning! Verkeerd gedrag hoef je niet gelijk af te straffen, want je pup is het nog aan het leren. Door ongewenst gedrag niet te belonen, leer je je pup dit gedrag vanzelf af. Maar het belangrijkste is: handel iedere keer hetzelfde, zodat je pup goed leert welk gedrag jij wel of niet van hem wil zien.

Tip 3: vind een passende beloning voor je pup

Kies als beloning iets wat je Golden retriever pup het allerleukst of lekkerst vindt. Dit zal een kwestie van uitproberen zijn. Voor de één is de ultieme beloning een stukje gerookte kip, voor de ander kaas, hondenkoekjes, of een worteltje. In plaats van voedsel kun je ook een favoriet speeltje als beloning geven. Wissel de beloningstypes af zodat je je pup kunt blijven verrassen.

Tip 4: houd de training kort en simpel

De beste en meest effectieve training is er één die zowel leuk is voor jou als voor je Golden retriever pup. Als hij nog erg jong is, is dagelijks tien minuten trainen voldoende. Geef commando’s in losse woorden, roep geen hele zinnen. En breek de handelingen die bij het commando horen op in stukjes die je afzonderlijk beloont. ‘Zit en blijven zitten’, kun je bijvoorbeeld splitsen in eerst oefenen met zitten en als dat lukt, oefenen met blijven zitten.

Tip 5: bedenk wat je je pup wilt aanleren

Bedenk welke trainingsdoelen je belangrijk vindt. Gehoorzaamheids- en zindelijkheidstraining zijn vaak de eerste doelen. Bij Golden retriever pups kun je daarna inzoomen op hun specifieke speur- en zoekkwaliteiten. Reis je vaak met de auto of het openbaar vervoer, dan is het ook slim om je pup daarin te trainen. Zo komt hij later niet ineens voor verrassingen te staan.

Tip 6: wees consistent en blijf positief

Je Golden retriever pup leert het snelst door oefeningen te herhalen. Blijf daarbij consistent in je commando’s en beloningen. Ook is het belangrijk de training positief te houden. Gaat er een oefening niet helemaal goed? Probeer dan een andere die wel lukt, zodat je pup de trainingssessie met een positieve ervaring afsluit. Geef je pup de tijd en ruimte om te leren en verhef je stem niet als er iets misgaat, daarmee creëer je angst en dat werkt juist averechts.

Tip 7: werk volgens schema’s

Maak voor je begint een duidelijk schema met trainings-, uitlaat-, en voedertijden van je Golden retriever pup. Door structureel dezelfde tijden aan te houden, leer je hem routines aan. Hij zal hierdoor bijvoorbeeld makkelijker zindelijk worden en ook sneller leren wat er wanneer van hem wordt verwacht. Beloon hem bijvoorbeeld wanneer hij voor het eerst buiten poept of plast.

Tip 8: koop de juiste trainingsattributen

Schaf voor de trainingen met je Golden retriever pup de juiste attributen aan. Denk bijvoorbeeld aan een halsband, riem of tuigje. Een riem is meestal 120-180 centimeter lang en bij voorkeur zonder rek zodat je misstappen makkelijk kunt corrigeren. Qua halsband kun je bedenken of je een reguliere band met gesp of snelsluiting prettig vindt, of dat je je Golden retriever pup liever gelijk uitlaat met een anti-trekharnas.

Tip 9: oefen met een bench

Gaat je Golden retriever pup regelmatig mee op reis? Of wil je hem aanleren te slapen in een bench? Begin daar dan van jongs af aan mee. Zorg dat de bench in een kamer staat waar je zelf vaak bent, zodat je pup zich niet alleen gelaten voelt. Bedek de bodem met iets zachts en wat speeltjes. Zorg dat in de bench gaan een positieve en aangename ervaring wordt voor de pup. Beloon hem als hij zonder problemen zijn bench ingaat. Let op, een bench is niet bedoeld als strafmaatregel. Als je hem daarvoor gebruikt, gaat je pup er als volwassen hond nooit meer uit zichzelf in.

Tip 10: blijf altijd kalm en geduldig

Misschien spreekt het voor zich, maar blijf tijdens de trainingen altijd kalm en geduldig. Je Golden retriever pup heeft tijd en ruimte nodig om te leren en om fouten te maken. Hij is erg gevoelig voor stemmingen en stemverheffingen. Zolang jij relaxt en rustig blijft, neemt hij dat gedrag het makkelijkst van je over.

Nóg meer leren over jouw Golden Retriever? 🐶

Download dan ook meteen even het Golden Retriever Handboek!

 • Meer dan 90 pagina’s vol handige informatie, tips en tricks;
 • 10 uitgebreide hoofdstukken, helemaal gericht op jouw hond;
 • Momenteel met 4 gratis bonus boeken t.w.v. 49 euro!

Golden Retriever Handboek

Het #1 e-book over Golden Retrievers!

Download het Golden Retriever Handboek

 • Wil je een Golden Retriever kopen en weten waar je op moet letten?
 • Wil je jouw Retriever opvoeden zodat het een lieve en brave hond is?
 • Wil je jouw Golden Retriever trainen en probleemgedrag snel afleren?
 • Wil je jouw hond de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
 • Ben je gek van deze honden en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is Golden Retriever Handboek perfect.
90+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

👉 Vorige maand 58 keer gedownload!

BEKIJK HET GOLDEN RETRIEVER HANDBOEK!

90+ pagina's vol info en tips over jouw Retriever. Nu afgeprijsd naar €12,99 en met 4 gratis bonussen!
Klik hier om het boek te bekijken!
Holler Box

BEKIJK HET GOLDEN RETRIEVER HANDBOEK! 🐶

 • 90+ pagina's vol tips en info over jouw Retriever;
 • Alles over de aanschaf, training en verzorging van je hond;
 • 4 gratis bonussen als je via ons besteld (t.w.v. €49,-);
 • Meer dan duizend tevreden klanten gingen je al voor!
-
Klik hier om het boek te bekijken!
Holler Box

VOORDAT JE GAAT.. 22 GRATIS TIPS! 👋

Download onze gratis PDF met 22 geniale tips voor jouw hond.
 • Leer je hond om niet meer te bijten en te kauwen;
 • Kom makkelijk en snel van uitvallende hondenharen af;
 • Heeft je hond last van een stinkende adem? Zo los je het op;
 • .. En nog 15+ andere bizarre life hacks voor jouw hond!
-
Klik hier voor de 22 gratis tips
Holler Box