Home | Een Golden retriever trainen: hoe pak je dat aan

Een Golden retriever trainen: hoe pak je dat aan

⏱ Leestijd: 3 minuten

Als er één hond het label ‘Koning van de gehoorzaamheid’ mag dragen, dan is het wel de Golden Retriever. Deze honden laten zich trainen en africhten als geen ander. Ze luisteren goed en zijn een kei in het opvolgen van commando’s.

Daarom zijn ze behalve als familiehond ook zo populair als werk- of hulphond. Maar wat komt er kijken bij zo’n training? Wat is jouw rol als hondeneigenaar hierin? En hoe ziet een training voor je Golden Retriever als werk- of hulphond eruit? Daar gaan we in dit artikel dieper op in!

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Golden Retriever nieuwsbrief. Daarin delen we wekelijks interessante artikelen, handige tips of kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Golden Retriever!

Altijd een goede start met puppycursus

Een goede opvoeding begint met het deelnemen aan een puppycursus. Tijdens deze cursus leert de Golden Retriever pup spelenderwijs een aantal basisvaardigheden. Bijvoorbeeld zitten en blijven zitten, liggen, komen en netjes aan de voet blijven lopen zonder aan de riem te trekken.

Ook leert hij op de juiste manier omgaan met andere honden. Het risico op gedragsproblemen wordt door een goede puppycursus geminimaliseerd. De kennis die de Golden Retriever pup tijdens de cursus opdoet is een perfecte basis om vanuit verder te trainen. Voor jezelf, of voor een ander.

Welke trainingsaanpak werkt?

Jong of oud, er zijn altijd beproefde methodes die prima werken bij het trainen van Golden Retrievers. Door zijn speelse karakter en jachtinstincten werkt het om de training aan te bieden als een soort spel. De Golden Retriever wordt zowel fysiek als mentaal graag uitgedaagd en doet niets liever dan zijn baasje behagen.

Wees duidelijk en consequent in je commando’s. Als hij die van jongs af aan op de juiste manier aanleert, onthoudt hij ze zijn hele leven.

Wil je alles weten over de training voor je Golden Retriever?

Bekijk dan het Golden Retriever Handboek (+100 pagina’s) zeker even. In dit boek wordt uitgebreid vertelt over het trainen en opvoeden van jouw Golden Retriever. Zo weet je zeker dat jouw hond opgroeit tot een lieve, gehoorzame en loyale vriend voor het leven!

Klik hier om het boek te bekijken

Welke trainingsaanpak werkt niet?

Wil je je Golden Retriever graag gedegen trainen? Houd dan in je achterhoofd dat Golden Retrievers soms eigenwijs kunnen zijn. Ze zijn bereid naar je te luisteren, maar gaan soms hun eigen gang. Het zijn immers levende dieren en geen robots.

Ze zijn erg gevoelig voor stemverheffingen, dus hard schreeuwen om ze te corrigeren werkt in zo’n geval averechts. Het creëert juist angst bij de Golden Retriever in plaats van vertrouwen. Aangezien een Golden Retriever nooit iets vergeet zal hij ook nooit vergeten wie er naar hem geschreeuwd heeft. Pas hier dus mee op.

De Golden Retriever trainen voor praktische inzet

Door zijn goede geheugen, uitmuntende conditie en enthousiasme om nieuwe dingen te leren wordt de Golden Retriever regelmatig ingezet als werkhond. Hij vindt het heerlijk om mensen te helpen. Voor hem is dat geen werk maar meer een spannend spelletje.

Hij is in dat opzicht de ideale werknemer. Altijd paraat en snel tevreden. Verschillende overheidsdiensten en stichtingen maken gebruik van de Golden Retriever op de werkvloer of daarbuiten. We beschrijven de meest bekende vormen van praktische inzet en hoe een Golden Retriever hiervoor getraind kan worden.

Training tot reddingshond

Niet iedere hond is zomaar geschikt om reddingshond te worden. De Golden Retriever is dat wel vanwege zijn vermogen om zich snel aan te passen aan een nieuwe omgeving. De training tot reddingshond begint bij voorkeur al als hij nog een pup is, maar kan ook later nog gevolgd worden.

Tijdens de training leert de hond onder andere hoe hij op de juiste manier signaleert naar zijn begeleider. Wil je je eigen Golden Retriever begeleiden tijdens deze officiële training? Bedenk dan dat dit voor jou ook scholing en training betekent. De opleiding tot begeleider duurt 2-3 jaar.

Training tot hulphond

Een hulphond kan op verschillende terreinen ingezet worden. Van ondersteuning van mensen met een spierziekte tot het kalmeren van mensen met PTSS. De Golden Retriever is als therapiehond en als praktische hulp in huis goed inzetbaar.

Afhankelijk van de hulpvraag woont de hulphond vaak bij de hulpbehoevende in huis. Wil je een steentje bijdragen aan de training van een hulphond? Dan kun je je aanmelden als gastgezin of hulpgastgezin. Je krijgt dan de zorg en opvoeding van een pup (gastgezin) of voor een tijdelijk niet geplaatste hulphond (hulpgastgezin).

Hiervoor is het wel belangrijk eerst de benodigde trainingen te doorlopen.

Training tot blindengeleidehond

Blindengeleidehonden zijn een verhaal apart. Voordat ze geboren zijn staat bij een nestje Golden Retrievers namelijk al vast dat de pups geleidehonden worden. Dit betekent trainen van jongs af aan. Hij begint zijn leventje bij een fokgezin. Als hij klaar is om het nestje te verlaten gaat hij naar een gastgezin of puppypleeggezin.

Hier leert de Golden Retriever in het eerste jaar de basiscommando’s en doorloopt hij de puppycursus. Als hij 14 maanden is gaat hij naar ‘school’ om verder getraind te worden tot blindengeleidehond. Pas als zijn opleiding bijna voltooid is, wordt hij gekoppeld aan de juiste cliënt. Hij gaat dan bij de cliënt wonen en hem ondersteuning in zijn dagelijkse activiteiten.

Train je Golden Retriever tot een brave, gehoorzame hond

Een Golden Retriever trainen is niet moeilijk, maar vergt wel discipline en inspanning. Wil jij bezig gaan met het trainen van je hond? Bekijk dan het Golden Retriever Handboek eens.

In dit e-book met meer dan 90 pagina’s leer je alles over deze hond. Ook het thema training wordt uitgebreid behandeld. Zodat jij jouw Golden Retriever eenvoudig kan opvoeden tot een gehoorzame, lieve hond.

Klik hier om het e-book te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Golden Retrievers. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Golden Retriever namen: tips en inspiratie

Golden Retriever namen: tips en inspiratie

De Golden Retriever scoort jaar na jaar hoog op de ladder van populariteit. In veel huishoudens is de van oorsprong Schotse viervoeter enorm populair, niet in de laatste plaats omdat het beest een echte familiehond is: het beest is intelligent, vriendelijk en...

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Golden Retriever wilde weten in één compleet e-book!”

Golden Retriever Handboek bevat 100+ pagina’s vol info en tips!

  • Wil je een Golden Retriever kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Golden Retriever zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Golden Retriever trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Retriever de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Golden Retriever en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is Golden Retriever Handboek perfect.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

We denken dat je het Golden Retriever Handboek interessant zal vinden.

Welkom hondenvriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!

Golden Retriever Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload