Home » Een Golden retriever trainen: hoe pak je dat aan

Een Golden retriever trainen: hoe pak je dat aan

⏱ Leestijd: 3 minuten

Als er één hond het label ‘Koning van de gehoorzaamheid’ mag dragen, dan is het wel de Golden retriever. Deze honden laten zich trainen en africhten als geen ander. Ze luisteren goed en zijn een kei in het opvolgen van commando’s. Daarom zijn ze behalve als familiehond ook zo populair als werk- of hulphond. Maar wat komt er kijken bij zo’n training? Wat is jouw rol als hondeneigenaar hierin? En hoe ziet een training voor je Golden retriever als werk- of hulphond eruit?

 

👋  Voordat je verder leest…

Misschien is het e-book Golden Retriever Geheimen interessant voor je. Daarin leer je namelijk alles over het trainen van jouw Golden Retriever!

Altijd een goede start met puppycursus

Een goede opvoeding begint met deelnemen aan een puppycursus. Tijdens deze cursus leert de Golden retriever pup spelenderwijs een aantal basisvaardigheden. Bijvoorbeeld zitten en blijven zitten, liggen, komen en netjes aan de voet blijven lopen zonder aan de riem te trekken. Ook leert hij op de juiste manier omgaan met andere honden. Het risico op gedragsproblemen wordt door een goede puppycursus geminimaliseerd. De kennis die de Golden retriever pup tijdens de cursus opdoet, is een perfecte basis om vanuit verder te trainen. Voor jezelf, of voor een ander.

Welke trainingsaanpak werkt?

Jong of oud, er zijn altijd beproefde methodes die prima werken bij het trainen van Golden retrievers. Door zijn speelse karakter en jachtinstincten, werkt het om de training aan te bieden als een soort spel. De Golden retriever wordt zowel fysiek als mentaal graag uitgedaagd en doet niets liever dan zijn baasje behagen. Wees duidelijk en consequent in je commando’s. Als hij die van jongs af aan op de juiste manier aanleert, onthoudt hij ze zijn hele leven.

Welke trainingsaanpak werkt niet?

Wil je je Golden retriever graag gedegen trainen? Houd dan in je achterhoofd dat Golden retrievers soms eigenwijs kunnen zijn. Ze zijn bereid naar je te luisteren, maar gaan soms hun eigen gang. Het zijn immers levende dieren en geen robots. Ze zijn erg gevoelig voor stemverheffingen, dus hard schreeuwen om ze te corrigeren werkt in zo’n geval averechts. Het creëert juist angst bij de Golden retriever in plaats van vertrouwen. Aangezien een Golden retriever nooit iets vergeet, zal hij ook nooit vergeten wie er naar hem geschreeuwd heeft. Pas hier dus mee op.

De Golden retriever trainen voor praktische inzet

Door zijn goede geheugen, uitmuntende conditie en enthousiasme om nieuwe dingen te leren, wordt de Golden retriever regelmatig ingezet als werkhond. Hij vindt het heerlijk om mensen te helpen. Voor hem is dat geen werk maar meer een spannend spelletje. Hij is in dat opzicht de ideale werknemer. Altijd paraat en snel tevreden. Verschillende overheidsdiensten en stichtingen maken gebruik van de Golden retriever op de werkvloer of daarbuiten. We beschrijven de meest bekende vormen van praktische inzet en hoe een Golden retriever hiervoor getraind kan worden.

Training tot reddingshond

Niet iedere hond is zomaar geschikt om reddingshond te worden. De Golden retriever is dat wel, vanwege zijn vermogen zich snel aan te passen aan een omgeving. De training tot reddingshond begint bij voorkeur al als hij nog een pup is, maar kan ook later nog gevolgd worden. Tijdens de training leert de hond onder andere hoe hij op de juiste manier signaleert naar zijn begeleider. Wil je je eigen Golden retriever begeleiden tijdens deze officiële training? Bedenk dan dat dit voor jou ook scholing en training betekent. De opleiding tot begeleider duurt 2-3 jaar.

Training tot hulphond

Een hulphond kan op verschillende terreinen ingezet worden. Van ondersteuning van mensen met een spierziekte, tot het kalmeren van mensen met PTSS. De Golden retriever is als therapiehond en als praktische hulp in huis goed inzetbaar. Afhankelijk van de hulpvraag, woont de hulphond vaak bij de hulpbehoevende in huis. Wil je een steentje bijdragen aan de training van een hulphond? Dan kun je je aanmelden als gastgezin of hulpgastgezin. Je krijgt dan de zorg en opvoeding van een pup (gastgezin) of voor een tijdelijk niet geplaatste hulphond (hulpgastgezin). Hiervoor is het wel belangrijk eerst de benodigde trainingen te doorlopen.

Training tot blindengeleidehond

Blindengeleidehonden zijn een verhaal apart. Voordat ze geboren zijn, staat bij een nestje Golden retrievers namelijk al vast dat de pups geleidehonden worden. Dit betekent trainen van jongs af aan. Hij begint zijn leventje bij een fokgezin. Als hij klaar is om het nestje te verlaten, gaat hij naar een gastgezin of puppypleeggezin. Hier leert de Golden retriever in het eerste jaar de basiscommando’s en doorloopt hij de puppycursus. Als hij 14 maanden is gaat hij naar ‘school’ om verder getraind te worden tot blindengeleidehond. Pas als zijn opleiding bijna voltooid is, wordt hij gekoppeld aan de juiste cliënt. Hij gaat dan bij de cliënt wonen en hem ondersteuning in zijn dagelijkse activiteiten.

 

Wil je alles leren over Golden Retrievers?

Download dan eens het e-book ‘Golden Retriever Geheimen’. Daarin staat álle informatie die je nodig hebt over deze geweldige hond!

 

22 Geniale Tips Voor Jouw Hond Die Je Zullen Verbazen!

  • Leer je Golden Retriever in een dag om niet meer te bijten;
  • Kom voortaan in een handomdraai van teken af;
  • Kom makkelijk en snel van uitvallende hondenharen af;
  • Zorg dat jouw Golden Retriever niet meer uit zijn mond stinkt;
  • Ontdek alle 22 bizarre life hacks voor jouw hond!

👉 Vorige maand 329 keer gedownload!

Onze laatste artikelen

We schrijven continu informatieve artikelen vol tips en trucs. Zodat je jouw Golden Retriever nóg beter leert begrijpen. Bekijk hieronder onze meest recente bijdrages.

Een Golden Retriever buiten houden

Een Golden Retriever buiten houden

Jouw woonsituatie is van groot belang wanneer je overweegt een Golden retriever aan je huishouden toe te voegen. Woon je in een appartement, rijtjeshuis, of misschien wel op een boerderij? De vraag bij de aanschaf van een Golden retriever is ‘is mijn woonstijl...