Home | Draagtijd van een Golden Retriever

Draagtijd van een Golden Retriever

⏱ Leestijd: 3 minuten

Wil je een nestje fokken met een Golden Retriever teefje? Dan komt daar voor jou als eigenaar het één en ander bij kijken. Hoe verzorg je een zwanger teefje tijdens haar draagtijd? Hoe gaat de bevalling in zijn werk? En hoe verzorg je de pups na hun geboorte?

We geven in dit artikel uitleg over de draagtijd van een Golden Retriever en met welke situaties je als eigenaar rekening moet houden.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Golden Retriever nieuwsbrief. Daarin delen we wekelijks interessante artikelen, handige tips of kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Golden Retriever!

Hoe lang is de draagtijd?

De draagtijd van een Golden Retriever is na de dekking ongeveer 63 dagen. Dit is een gemiddelde. Het varieert tussen de 57 en 72 dagen. Hoelang de draagtijd precies duurt is afhankelijk van de grootte van de worp. Hoe meer pups, hoe korter de draagtijd.

Verwacht je Golden Retriever teefje één of twee pups, dan is een draagtijd van 76 dagen of meer te lang. Verwacht ze drie of meer pups dan is een draagtijd van 73 dagen of meer te lang. In dat geval wordt een natuurlijke bevalling afgeraden. Een dierenarts helpt dan met een keizersnede.

Hoe merk je dat je Golden Retriever teefje drachtig is?

De ideale leeftijd van een Golden Retriever teefje om aan haar eerste nestje te beginnen is tussen de 20 en 76 maanden. In de eerste weken van haar zwangerschap zie je weinig uiterlijke veranderingen. Ze wordt hooguit wat zwaarder.

Een enkel teefje zal in de derde of vierde week van haar zwangerschap last hebben van ochtendmisselijkheid. Dit komt bij honden overigens een stuk minder vaak voor dan bij mensen. Het wordt veroorzaakt door hormonale veranderingen.

Andere tekenen die op een zwangerschap wijzen zijn: verminderde eetlust, opgezette tepels, vaginale afscheiding en minder energie.

Verzorging van een Golden Retriever teefje tijdens draagtijd

Bezoek een dierenarts als je vermoedt of weet dat je Golden Retriever teefje zwanger is. De dierenarts controleert je hond en maakt echo’s om te zien of de pups goed groeien.

Zorg dat het teefje tijdens haar zwangerschap goed uitgebalanceerd voer te eten krijgt. Denk bijvoorbeeld aan meer eiwitten, maar ook aan meerdere porties per dag.

Maak tegen het einde van de draagtijd een ‘geboortedoos’ voor haar. Een grote kartonnen doos met opstaande randen van ongeveer 20 cm, zodat de pups er niet uitklimmen. Leg zachte materialen op de bodem en zet de doos op een rustige plek.

Verzorging van een Golden Retriever teefje tijdens en na de bevalling

Zorg dat de geboortedoos op een plek staat die warm en tochtvrij is. Ook moet er voldoende beweegruimte zijn voor het teefje. De laatste 24 uur voor ze gaat bevallen, kan je Golden Retriever teefje wat gespannen zijn en weigeren te eten. Wanneer de weeën op gang komen en de pups uiteindelijk één voor één geboren worden, wil ze tussentijds soms een rondje lopen. Sta dit gerust toe, maar blijf er altijd bij! Ga 24 uur na de bevalling met moeder en pups naar de dierenarts voor een nacontrole.

Verdiep je sowieso goed in de verzorging en gezondheid

Je wilt jouw Golden Retriever natuurlijk zo gezond en gelukkig mogelijk houden. Het is daarom belangrijk om je in algemene zin goed te verdiepen in de verzorging en gezondheid van jouw viervoeter. Het Golden Retriever Handboek helpt je daarbij!

Klik hier om het boek te bekijken

Wat moet je weten over de bevalling bij Golden Retrievers

Tijdens de bevalling zelf kan de Golden Retriever teef gaan graven in haar geboortedoos, of zelfs buiten als ze daar nog naartoe kan lopen. Ze moet vaker plassen en poepen en haar ontlasting kan wat dunner zijn dan gebruikelijk. Golden Retriever teefjes die voor het eerst bevallen, kunnen soms schrikken van de bewegingen en geluiden van de pup.

Mocht dit een gevaarlijke situatie opleveren, leg de pup dan even apart in een warme omgeving totdat de tweede pup geboren is. Daarna zal het teefje rustiger worden en zich als echte moeder gaan gedragen.

Wat te doen als de bevalling misgaat?

In het onverhoopte geval dat een bevalling misgaat is het van groot belang gelijk een dierenarts in te schakelen. Anders kunnen de Golden Retriever teef en haar pups het mogelijk niet overleven. Doe dit wanneer de bevalling bijvoorbeeld te lang duurt. Dat is als er binnen een uur na het verschijnen van de eerste vruchtblaas nog geen pup ter wereld is gekomen.

Ook wanneer het teefje langdurig moet persen zonder succes, of wanneer ze plotseling erg sloom of juist paniekerig wordt, is het noodzakelijk om specialistische hulp in te roepen.

Verzorging van de pups na hun geboorte

Het Golden Retriever teefje verzorgt haar kroost na de bevalling zelf. Ze likt de vruchtvliezen van de snuitjes zodat haar pups vrij kunnen ademen. Ook likt ze haar pups om hun lichaamswarmte op peul te houden. Ze bijt hun navelstrengen door en stimuleert haar pups om te gaan drinken. Als het teefje niet in staat is tot bovenstaande verzorging, dan kun je als eigenaar daar een handje bij helpen. Verdiep je vooraf goed in hoe dit moet.

Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Golden Retriever?

Wil je alles weten over jouw lieve hond? Bekijk dan het Golden Retriever Handboek eens. In dit e-book met meer dan 90 pagina’s leer je alles over deze hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het e-book te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Golden Retrievers. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Golden Retriever namen: tips en inspiratie

Golden Retriever namen: tips en inspiratie

De Golden Retriever scoort jaar na jaar hoog op de ladder van populariteit. In veel huishoudens is de van oorsprong Schotse viervoeter enorm populair, niet in de laatste plaats omdat het beest een echte familiehond is: het beest is intelligent, vriendelijk en...

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Golden Retriever wilde weten in één compleet e-book!”

Golden Retriever Handboek bevat 100+ pagina’s vol info en tips!

  • Wil je een Golden Retriever kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Golden Retriever zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Golden Retriever trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Retriever de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Golden Retriever en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is Golden Retriever Handboek perfect.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

We denken dat je het Golden Retriever Handboek interessant zal vinden.

Welkom hondenvriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!

Golden Retriever Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload