Home » Een Golden Retriever buiten houden

Een Golden Retriever buiten houden

⏱ Leestijd: 3 minuten

Jouw woonsituatie is van groot belang wanneer je overweegt een Golden retriever aan je huishouden toe te voegen. Woon je in een appartement, rijtjeshuis, of misschien wel op een boerderij? De vraag bij de aanschaf van een Golden retriever is ‘is mijn woonstijl geschikt voor een Golden retriever?’. Eén van de grootste pijlers om antwoord te krijgen op deze vraag, is of er voldoende ruimte en vooral buitenruimte is. Golden retrievers bewegen graag en lopen het liefst lekker te struinen in en om het huis. Maar betekent dit ook dat je een Golden retriever goed buiten kunt houden? We delen hier wat inzichten met je.

 

👋  Voordat je verder leest…

Misschien is het e-book Golden Retriever Geheimen interessant voor je. Daarin leer je namelijk alles over dit geweldige hondenras!

Wat voor leefruimte heeft een Golden retriever nodig?

Golden retrievers vallen in de categorie middelgrote tot grote honden. Niet gek dus dat ze behoefte hebben aan ruimte om zich heen, zowel binnen als buiten. Een huis met een tuin is ideaal voor ze. Woon je klein of heb je geen buitenruimte? Zorg er dan voor dat je regelmatig met hem op pad gaat. Zijn lijf heeft lekker rennen en ravotten echt nodig. Zo houd je hem gezond, fit en sterk. Het liefst loopt de Golden retriever overal in en om het huis. Wil je dat niet? Plaats dan hekjes voor de ruimtes waar hij niet welkom is, of houd de deuren dicht.

Buitenruimte met of zonder omheining?

Een plek waar je Golden retriever lekker kan dollen, of zijn speeltjes kan verstoppen is ideaal voor hem. Sommige mensen kiezen ervoor een omheining om hun buitenruimte te plaatsen, zodat hun hond niet weg kan rennen. Een goed opgevoede Golden retriever zal het niet snel op een lopen zetten, hij is immers graag bij zijn baas in de buurt. Maar pas op met jonge reutjes! Met een loops teefje in de buurt, verandert hij soms in een ware Casanova en is hij weg voor je het weet. Woon je in een gebied waar veel andere honden loslopen of uitgelaten worden, dan is dat een aandachtspunt.

Is de Golden retriever fysiek geschikt om buiten te leven?

Een Golden retriever wordt ook weleens ‘vierseizoenenhond’ genoemd. Hij is erg graag buiten en absoluut niet bang voor water. Een buitje of harde wind zijn voor hem dan ook geen probleem. Door zijn dikke, waterbestendige vacht, blijft hij ook in de herfst en winter lekker warm. Maar maakt dit hem ook een hond die graag buiten leeft? Niet echt. Hoewel hij er fysiek de juiste capaciteiten voor heeft, is de Golden retriever op de eerste plaats een erg sociale hond. Er zit een groot verschil tussen fysiek geschikt en mentaal geschikt om buiten te leven.

Is de Golden retriever mentaal geschikt om buiten te leven?

Het antwoord op die vraag is ‘nee’. De Golden retriever is een erg sociale hond die graag in de buurt van mensen is. Het liefst neemt hij een vaste plek in in het gezin. Hij ziet het gezin als een soort ‘roedel’ waar hij deel van uitmaakt. Gaat het gezin eten, dan zit hij bij ze aan tafel (of in ieder geval erbij). Gaan ze wandelen, dan wil hij met ze mee. Als hij in zijn eentje buiten moet leven, terwijl ‘zijn’ gezin binnen zit, wordt hij erg ongelukkig. Haal hem dus altijd naar binnen.

Een belabberde waakhond

Een andere reden waarom het geen goed idee is je Golden retriever buiten te houden, is dat het geen goede waakhond is. Zoek je een waakzame hond die alert is op ongenode gasten en die indringers moeiteloos verjaagt? Dan is de Golden retriever een slechte keus. Hij is zo dol op mensen dat hij zelfs naar gasten met duistere motieven nog enthousiast en vrolijk reageert. Door zijn goede reukzin slaat hij overigens wel aan als hij een onbekend persoon signaleert. Dat is ook gelijk het enige nuttige aan zijn ‘waakfunctie’. In zijn belevingswereld is een nieuw persoon namelijk gelijk een potentieel nieuw speelmaatje!

Conclusie; de Golden retriever is een echte huishond!

Nu we een aantal inzichten gedeeld hebben, is de eindconclusie duidelijk; de Golden retriever is een echte huishond. Maar wel met de kanttekeningen dat hij graag met mensen mee naar buiten gaat en overdag graag zowel binnen als buiten de ruimte heeft om lekker rond te banjeren. Het is een gezelligheidsdier dat een hoop plezier brengt in je huishouden. Overweeg je dus een hond aan te schaffen die niet in huis mag komen, maar buiten moet leven, dan is de Golden retriever geen goede keus. Buiten, ver weg van aandacht en sociaal contact, verpietert hij.

 

Wil je alles leren over Golden Retrievers?

Download dan eens het e-book ‘Golden Retriever Geheimen’. Daarin staat álle informatie die je nodig hebt over deze geweldige hond!

 

22 Geniale Tips Voor Jouw Hond Die Je Zullen Verbazen!

  • Leer je Golden Retriever in een dag om niet meer te bijten;
  • Kom voortaan in een handomdraai van teken af;
  • Kom makkelijk en snel van uitvallende hondenharen af;
  • Zorg dat jouw Golden Retriever niet meer uit zijn mond stinkt;
  • Ontdek alle 22 bizarre life hacks voor jouw hond!

👉 Vorige maand 329 keer gedownload!

Onze laatste artikelen

We schrijven continu informatieve artikelen vol tips en trucs. Zodat je jouw Golden Retriever nóg beter leert begrijpen. Bekijk hieronder onze meest recente bijdrages.