Inhoudsopgave
Je bent je Golden Retriever aan het uitlaten en ineens valt het je op dat hij moeilijker loopt, door zijn poten zakt of trilt met zijn achterlijf. Dat is schrikken! Wat is er met je maatje aan de hand?
Er zijn veel vragen en onduidelijkheden rondom deze situatie. Het kan dan ook geen kwaad om een afspraak te maken met de dierenarts.
Zo ben je er tijdig bij als je Golden Retriever onverhoopt iets kwaadaardigs onder de leden heeft. Wij geven hier antwoord op een aantal veel gestelde vragen.
👋 Voordat je dit artikel verder leest…
Hieronder kan je je inschrijven voor onze Golden Retriever nieuwsbrief. Daarin delen we wekelijks interessante artikelen, handige tips en kortingsacties.
We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als dank sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Golden Retriever!
Waarom zakt mijn Golden Retriever door zijn achterpoten?
Je wilt het beste voor je Golden Retriever. Een gezond en actief leven, gezelligheid en aandacht. Dat is wat hij verdient én wat hij aan je teruggeeft.
Als hij plots te kampen krijgt met een kwaal waardoor hij minder mobiel wordt en misschien zelfs pijn heeft, raakt dat jou als eigenaar net zo hard. Wat is er aan de hand met je grote vriend? Een dierenarts geeft hier echt uitsluitsel over, maar wij geven vast een paar veel gehoorde oorzaken.
Ouderdom en slijtage
Een gemiddelde Golden Retriever wordt zo’n tien tot twaalf jaar oud. Hun leven lang houden ze van rennen, springen en dollen. Het is een actieve en atletische hond. Maar al dat bewegen, eist op een bepaald moment zijn tol.
Net als bij mensen kan ook je Golden Retriever te maken krijgen met versleten gewrichten of het verminderen van kraakbeen. Artrose (Spondylose) wordt regelmatig als oorzaak van verminderde mobiliteit bij je Golden Retriever gegeven. Op latere leeftijd neemt ook de spiermassa en spierkracht van Golden Retrievers vaak wat af.
Erfelijke aandoening bij Golden Retrievers
Golden Retrievers zijn rashonden met helaas een aantal rasspecifieke kwalen. Aandoeningen aan de rug of het ruggenmerg komen regelmatig voor. Denk hierbij aan hernia’s of zenuwaandoeningen waardoor de coördinatie en mobiliteit van het achterlijf vermindert.
Een goede fokker houdt zicht op de gezondheid en het welzijn van de honden waar hij mee fokt. Hij heeft er baat bij om zijn stamboom zo fit en gezond mogelijk te houden. Om het risico op deze aandoeningen zo laag mogelijk te houden is het daarom verstandig om een Golden Retriever via een erkende fokker te kopen.
Leefomstandigheden en trauma’s
Ook de leefomstandigheden van je Golden Retriever spelen een rol bij zijn gezondheid. Met name oudere honden zijn wat gevoeliger voor stress en veranderingen.
Moet hij bijvoorbeeld ineens naar een pension tijdens vakanties, komt er een nieuwe hond bij het gezin, of heeft hij een verhuizing meegemaakt? Dit kan invloed hebben op zijn gezondheid. Als zijn achterlijf zijn zwakke plek is, manifesteert de stress zich daar. Ook fysiek trauma zoals een aanrijding of ongeval kan -zelfs na langere tijd- leiden tot rug- en heupproblemen. Laat in dat geval altijd een check uitvoeren door een dierenarts.
Jouw Golden Retriever zo lang mogelijk gezond en gelukkig houden? Bekijk het Golden Retriever Handboek (100+ pagina’s) dan zeker even!
Moet mijn Golden Retriever rust krijgen? Of juist beweging?
Afhankelijk van de precieze oorzaak van de kwaal is het over het algemeen aan te raden om voldoende te blijven bewegen met je Golden Retriever. Als hij regelmatig door zijn achterpoten zakt, is het beter om hem vaker uit te laten, maar kortere stukjes. Zo blijven zijn spieren wel in beweging, maar put hij zichzelf niet te veel uit.
Uiteraard moet je met apporteren en renspelletjes wat kalmer aan doen. Laat hem zijn eigen tempo bepalen. Als de aandoening veroorzaakt wordt door een erger fysiek trauma is het uiteraard logisch dat je hond eerst goed moet herstellen. In dat geval adviseert je dierenarts je vanaf wanneer beweging weer mag en in welke mate dat verantwoord is.
Kan ik mijn Golden Retriever helpen deze aandoening te verlichten?
Als je Golden Retriever pijn heeft door zijn kwaal of gewoon minder mobiel is, wil je hem zo goed mogelijk ondersteunen en zijn levenskwaliteit zo hoog mogelijk houden. Ging hij vaak mee fietsen? Overweeg dan een karretje achter je fiets zodat hij alsnog van de buitenlucht kan genieten.
Ook een loopplankje om hem in de auto te helpen zorgt dat hij met minder pijn instapt. Thuis kun je hem op een orthopedisch hondenkussen laten slapen. Het kan zijn pijnklachten weliswaar niet wegnemen, maar de druk op zijn spieren en gewrichten wel verlichten.
Zijn er medicijnen tegen deze kwaal?
Deze aandoening is te bestrijden met pijnstillers en in het ergste geval moet er een operatie plaatsvinden. Op basis van lichamelijk onderzoek en eventueel een röntgenfoto kan een dierenarts dit bepalen. Afhankelijk van de ernst van de kwaal wordt de juiste behandelmethode gekozen.
Ook in het alternatieve genezingscircuit worden oplossingen aangeboden die mogelijk de moeite van het proberen waard zijn. Zo schijnen sommige Golden Retrievers goed te reageren op acupunctuur behandelingen of specifieke voedingssupplementen.
Verdiep je in de gezondheid van jouw Golden Retriever
Je wilt jouw Golden Retriever natuurlijk zo gezond en gelukkig mogelijk houden. Het Golden Retriever Handboek helpt je daarbij.
In dit e-book (100+ pagina’s) leer je alles over de gezondheid van jouw hond. Tijdelijk krijg je ook nog eens 4 gratis bonus boeken en geldt er een 100% niet goed, geld terug garantie!