Home | Golden Retriever x Doodle kruising.. een hele mooie mix

Golden Retriever x Doodle kruising.. een hele mooie mix

⏱ Leestijd: 4 minuten

De laatste jaren is het steeds populairder geworden om Poedels te kruisen met allerlei andere hondenrassen zoals de Labrador, de Berner Sennen, de Border Collie en zelfs de Chihuahua. In dit artikel bespreken we de perfecte kruising tussen de Golden Retriever en de Poedel of Doodle die ook wel de Goldendoodle wordt genoemd.

Wat komt er van zo’n kruising? Welke problemen treden er op? En is dat het proberen waard?  

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Golden Retriever nieuwsbrief. Daarin delen we wekelijks interessante artikelen, handige tips of kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Golden Retriever!

Moeilijkheden in het voorspellen

Hoewel het soms lastig kan zijn om precies te weten welke karakteristieken een kruising tussen twee soorten hondenrassen in de praktijk op kan leveren, zijn er wel zeker dingen over te zeggen in de theorie. We kunnen simpelweg kijken naar de karakteristieken van de beide ouders om een predictie te maken.

Ook zijn er al verschillende zogenaamde ‘Goldendoodles’ gekruist en is het leuk om daar een kijkje naar te nemen.

Goldendoodle, een slimme poedel

Over het algemeen zijn die Poedelhondjes met een Golden Retriever als vader of moeder een van de betere en slimmere poedels die er bestaan. Een juiste combinatie tussen de twee kan ervoor zorgen dat de poedel niet alleen schattig is, maar ook intelligent en zelfs in te zetten is als waakhond.

Doordat de Retriever erg slim is en de Poedel erg schattig, krijg je een Doodle die goed dingen aan te leren is, zoals dansen. Tegelijkertijd is dit ook een uitdaging voor de eigenaar: een Goldendoodle heeft veel aandacht nodig van zijn baasje.

Let op: Alles wat je wilt weten over jouw Golden Retriever wordt ook uitgebreid behandeld in Golden Retriever Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

Beschrijving Golden Retriever en Doodle

We zullen het eerst even hebben over de Golden Retriever. Een hond die zijn oorsprong kent op een Schots landgoed, gefokt om te helpen in de jacht om geschoten wild terug te brengen naar het baasje. Het was dus vooral de adel die zich bezighield met het fokken van de honden.

Door het jarenlange fokprogramma is de Golden Retriever een hond met een goede intelligentie, waardoor het beestje prima kan worden ingezet als geleidehond voor blinden, maar ook voor politiewerk en speur- en zoekwerk.

Doodle of Poedel

Poedels behoren in de wereld van rashonden natuurlijk tot de absolute top. Ze presteren steevast goed in shows en kunnen getraind worden tot allerlei kunsten. Bovendien zien ze er natuurlijk enorm schattig uit en zijn dat ook: het zijn de ultieme knuffelbeestjes en dankzij hun kleine formaat zijn ze perfect om te knuffelen.

Alle poedels die worden gekruist met andere rashonden worden ‘Doodles’ genoemd: De Labradoodle, de Bernedoodle, de Bordoodle en natuurlijk ook de Goldendoodle.

Alles over de kruising Golden Retriever x Doodle

Het is een feit dat het moeilijk is om te voorspellen of een mix tussen een Golden Retriever en een Poedel daadwerkelijk een Goldendoodle wordt wat jij in gedachten had. Het ligt heel erg aan de genenpoel en welke genen er uiteindelijk boven komen te liggen in het nestje.

En eigenlijk: elk nestje heeft verschillende honden die er als ze volwassen zijn, allemaal anders uit zullen zien.

Karakter van de Goldendoodle

Het is soms lastig voor Goldendoodles om hun eigen kracht te kennen. Je moet je voorstellen dat sommige kruisingen denken als een kleine poedel, maar leven in het vel van een Golden Retriever. Daarom is het soms problematisch om zo’n hond te hebben met kinderen: het beest zal op ze springen en niet helemaal doorhebben dat hij te ver gaat.

Ook zijn het vaak actieve beestjes en het is dus goed om een grote tuin te hebben en een gezin met veel kinderen waarmee de viervoeter kan spelen.

Uiterlijk van de Goldendoodle

Natuurlijk zijn er verschillende dingen die je kunt verwachten bij een Goldendoodle: allereerst blijft over het algemeen de goudachtige vachtkleur van een Golden Retriever de overheersende kleur bij de meeste Goldendoodles. Dat is zeker het geval als je een poedel neemt die ongeveer dezelfde kleur heeft, maar het geldt ook voor andere kruisingen.

Daar moeten we echter bij zeggen dat de vacht vaak veel meer krult dan de normale Golden Retriever. De Goldendoodle heeft over het algemeen de schattigheid van de poedel en de intelligentie van een Golden Retriever.

Voor- en nadelen van de kruising

Overzicht met voor- en nadelen
Waarom zou je al dan niet kiezen voor een Goldendoodle? Hier hebben we een aantal plusjes en minnetjes op een rij gezet wat de voor- en nadelen zijn van het kruisen van een Goldendoodle.

 • + Fijn karakter: een Goldendoodle heeft over het algemeen een bijzonder intelligent en fijn karakter en is enorm aaibaar.
 • + Uiterlijk: een Goldendoodle is voor alles enorm schattig en knuffelbaar en de viervoeter zal jouw aandacht adoreren.
 • + Zonder allergie: de vacht van de Goldendoodle valt eigenlijk maar zelden uit, waardoor het een hond is die zelfs door mensen met een allergie kan worden gehouden.

 

 • Kennen eigen kracht niet: het is soms lastig voor een Goldendoodle om zijn eigen kracht te kennen – hij is immers een klein poedeltje in een Retriever lichaam.
 • Gezondheid: zoals bij vele rashonden zijn er verschillende gezondheidsproblemen die optreden bij de Goldendoodle na verloop van enkele jaren.
 • Actieve hond: de Goldendoodle moet regelmatig worden uitgelaten, verzorgd en vergt boven het gemiddelde veel aandacht en tijd van het baasje.

Leer alles over jouw lieve Golden Retriever

Wil je álles leren over jouw Golden Retriever? Bekijk dan ook het Golden Retriever Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze geweldige hond. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken →

Gezondheid

Er zijn natuurlijk ook gezondheidsproblemen die kunnen worden geërfd van beide ouders. Eén daarvan is bijvoorbeeld problemen met de heup: er kunnen na verloop van tijd verschillende problemen ontstaan in de gewrichten. Ook hartziektes zijn veel voorkomend, zeker bij de Golden Retriever.

Bij die laatstgenoemde kan er vaak ook blindheid en doofheid optreden naarmate de leeftijd hoger wordt. Als het aan de genen van de Poedel ligt, is het mogelijk dat het beestje ook epilepsie krijgt, hepatitis en andere ziektes waaronder ook Willebrand.

Een prachtige gouden poedel

Nu we alle voren en tegens tegen elkaar hebben afgewogen, moeten we toch concluderen dat het helemaal niet zo’n slecht idee is om de poedel te kruisen met een Golden Retriever. Immers, je krijgt een superschattig beestje wat erg van jou zult houden.

Bovendien kun je het beestje ook nog eens goed trainen voor allerlei doeleinden. Kortom, het is een prachtbeestje om lief te hebben als je bereid bent er tot het einde voor te zorgen.

Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Golden Retriever?

Wil je alles weten over jouw lieve hond? Bekijk dan het Golden Retriever Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het e-book te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Golden Retrievers. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Golden Retriever namen: tips en inspiratie

Golden Retriever namen: tips en inspiratie

De Golden Retriever scoort jaar na jaar hoog op de ladder van populariteit. In veel huishoudens is de van oorsprong Schotse viervoeter enorm populair, niet in de laatste plaats omdat het beest een echte familiehond is: het beest is intelligent, vriendelijk en...

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Golden Retriever wilde weten in één compleet e-book!”

Golden Retriever Handboek bevat 100+ pagina’s vol info en tips!

 • Wil je een Golden Retriever kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
 • Wil je jouw Golden Retriever zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
 • Wil je jouw Golden Retriever trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
 • Wil je jouw Retriever de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
 • Ben je gek van Golden Retriever en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is Golden Retriever Handboek perfect.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

We denken dat je het Golden Retriever Handboek interessant zal vinden.

Welkom hondenvriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!

Golden Retriever Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload