Home | Golden Retriever x Corgi kruising: een schitterende mix

Golden Retriever x Corgi kruising: een schitterende mix

⏱ Leestijd: 4 minuten

Met de kruising tussen de Golden Retriever en de Corgi heb je een stoere hond met een verrassend karakter. Het is nooit helemaal duidelijk van welke ouder een gekruiste hond zijn eigenschappen krijgt, maar over het algemeen krijg je met de kruising een unieke en zeldzame hond waar je veel plezier mee zal hebben.

In dit artikel bespreken we alle ins en outs over de kruising tussen de Golden Retriever en de Corgi, maar ook de voor- en nadelen van een dergelijke kruising.  

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Golden Retriever nieuwsbrief. Daarin delen we wekelijks interessante artikelen, handige tips of kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Golden Retriever!

Karakteristieken van de kruising Golden Retriever x Cori

\Door de prachtige Golden Retriever met zijn gouden en glanzende vacht te kruizen met de oude Corgirassen uit Wales die nog afstammen van de Vikingen, krijg je een prachtige viervoeter die zowel kenmerken van de Golden Retriever als van de Corgilijn krijgt.

Je zult zien dat ten dele de gouden en glanzende vacht wordt behouden, maar dat ook de puntigheid van de Corgi in de hond terug is te zien. Kortom, je krijgt een mooie, maar vooral enorm schattige hond.

Deze mix levert minder voorspelbare resultaten

Elke kruising tussen een Golden Retriever en Corgi zal weer uniek zijn: de twee hondenrassen liggen behoorlijk ver uit elkaar. Zo ver, dat er soms in één nestje een aantal hele verschillende puppy’s zullen liggen. Het is dus niet makkelijk om een concluderend stuk te schrijven over de mix tussen de twee hondenrassen.

Wat wel mogelijk is, is om de verschillende ouders te bespreken en zo een verwachting te scheppen voor een nakomeling van die twee.

Let op: Alles wat je wilt weten over jouw Golden Retriever wordt ook uitgebreid behandeld in Golden Retriever Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

Beschrijving Golden Retriever en Corgi

Een Golden Retriever dankt zijn naam aan de prachtige en glanzende huid die door sommigen ook wel goudkleurig wordt genoemd. Zeker op de borst is de vacht van een Golden Retriever mooi, bijna leeuwachtig. De Retriever komt oorspronkelijk uit de adellijke sferen van Schotland en past makkelijk in het rijtje met ’s werelds meest populaire hondensoorten.

De viervoeter werd al in de jaren dertig van de 19e eeuw gefokt en is dus al een van de oudste rashonden. Niet alleen is de hond enorm geschikt als huisdier, ook wordt het beest gebruikt in allerlei werksferen: het leger, de politie, de brandweer en als geleide voor blinden.

Een korte omschrijving van de Corgi

Oorspronkelijk komt de schattige Corgi ook uit Groot-Brittannië, maar dan uit een ander land: Wales. Maar volgens de overleveringen stamt het hondenras zelfs uit de Vikingtijd. Corgi’s zijn er in twee afzonderlijke rassen: de Pembroke en de Cardigan.

Ook deze hond is behoorlijk adellijk, koningin Elisabeth II heeft persoonlijk meer dan 30 van deze Corgi’s in haar bezit gehad en droeg er mede aan bij dat het ras zo enorm populair is geworden.

Alles over de kruising Golden Retriever x Corgi mix

Een Golden Retriever Corgi mix zal meestal zo’n 20 tot 25 kilo worden en het beest wordt zeker niet zo groot als een Golden Retriever volbloed. Het beest zal overwegend de gouden en glanzende vacht van een Retriever krijgen, maar de meer korte beentjes erven van een Corgi.

Het gedrongen lichaam en de typische oortjes voor Corgi zullen tonen dat jouw hond geen volbloed Retriever is. Nogmaals, het uiterlijk kan beide kanten van de ouders opgaan: het ligt er net aan welke genen een puppy meekrijgt.

Karakter van een Golden Retriever Corgi mix

Het karakter van een dergelijk beestje is over het algemeen te typeren als ‘adellijk’: het is een beest dat zich erg loyaal op zal stellen, aangezien beide ouders worden gezien als de typische huisdieren die aanhankelijk zijn en erg vriendelijk.

Beide rassen zijn ook nog eens enorm intelligent en de beesten zullen dus zeker in te zetten zijn voor praktische dingen: je kunt hem leren om waakhond te zijn, maar ook om allerlei kunsten te doen tot aan de professionele kant aan toe. Het lichaam is echter net iets minder geschikt voor de professionele kant van het hond-zijn en het is dus meer geschikt voor een huisdier.

Voor- en nadelen van de kruising

Om een beetje inzicht te krijgen in of het al dan niet slim is om een dergelijke kruising te doen, hebben we hier een overzicht gemaakt met de verschillende voor- en nadelen van een Golden Retriever Corgi mix.

 • + Karakter: een Golden Retriever Corgi heeft een uitermate loyaal en vriendelijk karakter en is dus erg geschikt als huisdier.
 • + Grootte: het beest is niet heel groot en is dus goed geschikt voor in huis, zelfs als het huis niet altijd heel erg groot is.
 • + Trainbaarheid: zowel de Golden Retriever als de Corgi zijn allebei uitermate goed te trainen en een mix van de twee zal ongetwijfeld hetzelfde resultaat opleveren.

 

 • Gezondheid: omdat de honden generaties lang zijn gefokt op uiterlijke kenmerken is de gezondheid niet altijd goed. Een kruising lost dat meestal niet op.
 • Verzorging: een Golden Retriever Corgi mix vereist een behoorlijke verzorging, mede vanwege de prachtige haardos.
 • Ongeschikt voor baby’s: zeker de Corgi-kant van de mix is niet bijster geschikt voor huishoudens met kinderen. Experts zeggen dat het beter is om een Corgi x Retriever te nemen als de kinderen pas een jaar of 7 à 8 zijn.

Leer alles over jouw lieve Golden Retriever

Wil je álles leren over jouw Golden Retriever? Bekijk dan ook het Golden Retriever Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze geweldige hond. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken →

Gezondheid van een dergelijke kruising

Het is belangrijk om te weten dat een kruising tussen een Corgi en een Golden Retriever niet altijd de gezondheidsproblemen oplost. Ja, aan de ene kant is het waar dat de genenpoel wordt uitgebreid en er zijn zeker goede redenen om een rashond te kruisen op dit gebied, maar het feit blijft dat rashonden erfelijke ziektes met zich meedragen.

Let dus bij een kruising van de twee rashonden goed op allebei de voorkomende erfelijke ziekten.

Voorkomende erfelijke ziekten

De Corgi heeft op den duur vaak last van epilepsie, maar ook van slechte gewrichten in eigenlijk alle lichaamsdelen, maar vooral in de heup. Wees voorbereid op urinestenen en hiervoor eventueel ander voedsel voor aan te schaffen.

Daarnaast is het van belang om een Corgi niet te veel te eten te geven: obesitas is bij de beestjes een groot probleem. Als we het hebben over de Retriever, dan zijn kankercellen en tumoren veel voorkomend op latere leeftijd. Ook kunnen de beesten snel doof en blind worden.

Fijn karakter en lieve hond

Toch is het wel goed om te weten dat een dergelijke kruising eigenlijk in alle gevallen een lieve, intelligente en vooral aanhankelijke hond maakt waarmee je veel plezier kan beleven. Ben je bereid om voor zo’n beest te zorgen, dan is het een echte aanrader.

Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Golden Retriever?

Wil je alles weten over jouw lieve hond? Bekijk dan het Golden Retriever Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het e-book te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Golden Retrievers. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Golden Retriever namen: tips en inspiratie

Golden Retriever namen: tips en inspiratie

De Golden Retriever scoort jaar na jaar hoog op de ladder van populariteit. In veel huishoudens is de van oorsprong Schotse viervoeter enorm populair, niet in de laatste plaats omdat het beest een echte familiehond is: het beest is intelligent, vriendelijk en...

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Golden Retriever wilde weten in één compleet e-book!”

Golden Retriever Handboek bevat 100+ pagina’s vol info en tips!

 • Wil je een Golden Retriever kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
 • Wil je jouw Golden Retriever zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
 • Wil je jouw Golden Retriever trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
 • Wil je jouw Retriever de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
 • Ben je gek van Golden Retriever en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is Golden Retriever Handboek perfect.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

We denken dat je het Golden Retriever Handboek interessant zal vinden.

Welkom hondenvriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!

Golden Retriever Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload