Home | Golden Retriever x Border Collie mix: ontdek deze heerlijke kruising

Golden Retriever x Border Collie mix: ontdek deze heerlijke kruising

⏱ Leestijd: 4 minuten

De kruising tussen de Golden Retriever en de Border Collie wordt door fokkers ook wel de Golden Border Retriever genoemd en het is inmiddels een veel voorkomende en populaire hondensoort in Nederland en daarbuiten. Omdat zowel de Golden Retriever als de Border Collie stammen uit Schotland is het niet gek dat er een kruising bestaat tussen de twee.

Over het algemeen is het een aanhankelijke hond die niet graag alleen wordt gelaten. Ook heeft de hond dagelijkse beweging nodig om gezond te blijven. In dit artikel bespreken we alles over de kruising tussen de Golden Retriever en de Border Collie.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Golden Retriever nieuwsbrief. Daarin delen we wekelijks interessante artikelen, handige tips of kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Golden Retriever!

Karakteristieken van de kruising

Een Golden Border Retriever houdt van veel aandacht en zal zich snel en hevig hechten aan zijn baasje. Door een goede relatie te hebben, is het mogelijk om een strenge, maar vriendschappelijke band te bouwen: een hond met een goede baas en een goede relatie daarmee, zal weinig destructieve gedragspatronen ontwikkelen.

Weinig bekend over de kruising tussen de Golden Retriever en de Border Collie

Hier moeten we natuurlijk wel even zeggen dat er nog maar een korte geschiedenis is van het kruisen tussen de twee en er is nog maar weinig informatie over de kruising. Toch gaat het hier om twee hele bekende hondensoorten en is er wel degelijk genoeg over te zeggen.

Bovendien zijn beide hondenrassen goed te vergelijken en door te kijken naar de ouders kan men goed inschatten wat de hond nodig zal hebben.

Let op: Alles wat je wilt weten over jouw Golden Retriever wordt ook uitgebreid behandeld in Golden Retriever Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

Beschrijving Golden Retriever en Border Collie

De Golden Retriever is een van oorsprong Schots hondenras en tevens een van ’s werelds beroemdste hondensoorten. Het is een prachtig hondenras waar veel huishoudens van genieten, maar ook voor op de werkvloer: het ras is geschikt als hond voor blinden, voor zoek- en reddingsacties en andere ‘banen’.

De ‘gouden’ hond heeft zijn naam natuurlijk te danken aan de goudkleurige, glanzende vacht. Het ras gaat terug naar de 19e eeuw, toen het werd gefokt op een landgoed van de Schotse Lord Tweedmouth en die historie is wel gedocumenteerd.

Iets meer over de Border Collie

Een Border Collie is een van de meest actieve honden die er bestaan. De geschiedenis gaat ver terug en volgens de overleveringen is de hond een mix tussen oude Romeinse hondensoorten en Vikings soorten: die twee hondenrassen ontmoetten elkaar op de oude Romeinse grens, die nu de grens vormt tussen Schotland en Engeland.

Vandaar ook de naam: Border. In het overwegend schapenland werd de hond ingezet om schapen te weiden en het Schotse woord voor schaapherder  was ‘collie’ dus zo ontstond de naam. Opvallend genoeg werd het ras pas in 1995 geaccepteerd als officieel hondenras. Het beest is enorm lenig, atletisch, actief en een echte harde werker.

Kruising tussen de Retriever en Border

De Golden Border Retriever is eerst en voor alles een enorm intelligente en slimme hond die een hoop kan worden aangeleerd. Zowel als waakhond als schaapherder  is de hond uitermate geschikt.

Het nieuwe hondenras zal een hond vormen die uitermate actief is en die graag naar buiten gaat, wordt uitgelaten en heel erg van aandacht en activiteit houdt. Maar ook is de hond goed te trainen en kan het beest ingezet worden voor veel verschillende taken.

Uiterlijk van de Golden Border Retriever

Het is niet altijd makkelijk om te zeggen welk uiterlijk een Golden Border Retriever uiteindelijk zal krijgen en het ligt heel erg aan de dominante genen die opspelen. In een nestje met zes gekruiste puppy’s is het helemaal niet raar om te zien dat er drie puppy’s zijn die lijken op het ene ras en drie puppy’s die meer lijken op het andere ras.

Toch zullen zowel de uiterlijke als de innerlijke karakteristieken veel meer een mix vormen als ze groter worden: je zult het duidelijk kunnen zien.

Voor- en nadelen van de kruising

Om een beetje een idee te krijgen over de plussen en minnen van de Golden Border Retriever, hebben we hier een aantal plus- en minpunten op een rij gezet. Je kunt voor jezelf kijken of het je waard is om een Golden Retriever te kruisen met een Border Collie.

 • + Fijn karakter: Een Golden Border Retriever is een potentieel erg aanhankelijke hond die graag samen dingen doet: lopen, wandelen, trainen en spelen.
 • + Actieve hond: de hond heeft veel beweging nodig, veel ruimte om te rennen en te dollen en een plek in een appartement in de stad is niet aan te raden.
 • + Goed te trainen: een dergelijk hondenras is goed te trainen en te gebruiken in veel doeleinden, zeker als het meer lijkt op de Golden Retriever.

De nadelen van deze kruising

 • Gezondheid van het ras: er zijn wat erfelijk overdraagbare gezondheidsproblemen en ziektes die ondanks de kruising kunnen worden overgedragen.
 • Veel aandacht nodig: de Golden Border Retriever is een hond die veel moet worden uitgelaten, vaak wel meer dan 2 uur op een dag.
 • Relatief veel verzorging nodig: het hier besproken hondenras heeft veel verzorging nodig: wekelijks kammen, maandelijks badderen en veel aaien.

Leer alles over jouw lieve Golden Retriever

Wil je álles leren over jouw Golden Retriever? Bekijk dan ook het Golden Retriever Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze geweldige hond. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken →

Gezondheid van de kruising

Het is verstandig om te weten dat we hier te maken hebben met rashonden en het is algemeen bekend dat hoe langer en specifieker een ras wordt gefokt, hoe slechter dat is voor de gezondheid van honden. Dat is dus ook het geval met de kruising tussen de Golden Retriever en de Border Collie: er zijn flink wat erfelijk overdraagbare aandoeningen.

Border Collies kunnen epilepsie vertonen, blindheid en doofheid. Golden Retrievers zijn bekend om hun hartproblemen en het ontwikkelen van tumoren en kanker op den duur. Voordat je dus met een Golden Retriever gaat experimenteren is het goed om het beest te controleren op hartziekten.

Veel verzorging voor Golden Border Retriever

In de voor- en nadelen is het al een beetje naar voren gekomen dat het essentieel is om de Golden Border Retriever goed te verzorgen. Het is belangrijk het beest wekelijks te borstelen, zodat de haren niet door het hele huis komen te liggen. Voor dezelfde reden is het goed om het beest af en toe te badderen.

Ook is het goed om de oren schoon te maken om infecties te voorkomen en om de tanden dagelijks of elke twee dagen te poetsen. Het is soms erg arbeidsintensief, maar het is de enige manier om jouw rashond gezond te houden.

Actief, vriendelijk en intelligent

Dat alles gezegd hebbende, willen we wel duidelijk maken dat de karakteristieken van de Golden Border Retriever echt ultiem goed zijn. Met een dergelijke hond heb je een gezellige actieve, maar ook uitermate vriendelijke en intelligente hond die je allerlei kunsten kan aanleren.

Een aanrader dus als je bereid bent om de hond te verzorgen.

Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Golden Retriever?

Wil je alles weten over jouw lieve hond? Bekijk dan het Golden Retriever Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het e-book te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Golden Retrievers. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Golden Retriever namen: tips en inspiratie

Golden Retriever namen: tips en inspiratie

De Golden Retriever scoort jaar na jaar hoog op de ladder van populariteit. In veel huishoudens is de van oorsprong Schotse viervoeter enorm populair, niet in de laatste plaats omdat het beest een echte familiehond is: het beest is intelligent, vriendelijk en...

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Golden Retriever wilde weten in één compleet e-book!”

Golden Retriever Handboek bevat 100+ pagina’s vol info en tips!

 • Wil je een Golden Retriever kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
 • Wil je jouw Golden Retriever zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
 • Wil je jouw Golden Retriever trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
 • Wil je jouw Retriever de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
 • Ben je gek van Golden Retriever en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is Golden Retriever Handboek perfect.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

We denken dat je het Golden Retriever Handboek interessant zal vinden.

Welkom hondenvriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!

Golden Retriever Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload