Home | Maak kennis met de werklijn van de Golden Retriever

Maak kennis met de werklijn van de Golden Retriever

⏱ Leestijd: 3 minuten

Golden Retrievers zijn enorm veelzijdige honden. Zo kan je bijvoorbeeld een groot aantal sporten met ze beoefenen. Je kan met jouw Golden Retriever naar gehoorzaamheidstraining, de apporteersport beoefenen of met ze trainen op de jacht. Dat komt onder andere omdat de Golden Retriever een echte pleaser is en graag werkt voor zijn baas. Ze vinden bijna niets leuker dan jou tevreden stellen.

Zeker honden uit de werklijn hebben deze eigenschappen. Want binnen het ras heb je twee varianten: honden uit de showlijn en honden uit de werklijn. Het laatste type hond is gefokt om te werken, en specifieke om te jagen. Hieronder vertellen we je meer over deze foklijn van de Golden Retriever.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Golden Retriever nieuwsbrief. Daarin delen we wekelijks interessante artikelen, handige tips of kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Golden Retriever!

Gefokt op de jacht

Bij Golden Retrievers zijn er verschillende lijnen ontstaan, door te selecteren op de jachtprestaties of juist op de showkwaliteiten.

Golden Retrievers uit werklijnen zijn echte jachthonden. Deze honden zijn dus zeker niet alleen geschikt als familiehond. Het is belangrijk om deze hond ook echt te laten werken, aangezien dit in het karakter van de hond zit. Het zijn enorm actieve honden die onder andere van zwemmen en apporteren houden.

Wat gebeurd er als je de hond niet genoeg laat doen? Dan krijgt hij of zij een tekort aan prikkels, waardoor ze hun energie niet kwijt kunnen. De hond zal dan vervelender worden en bijvoorbeeld op jouw spulletjes gaan kauwen. Dat wil je natuurlijk niet.

Het karakter van de Golden Retriever

De Golden Retriever is een hond die vroeger vooral gefokt werd voor het jagen op watervogels. De honden kunnen fantastisch zwemmen en hebben een zachte beet, waardoor ze het wild kunnen apporteren zonder het te beschadigen.

Door deze specifieke jachteigenschappen is de hond ook een prettige huishond. In het jachtveld moet de hond goed kunnen samenwerken met andere mensen en dieren, waardoor het een sociale hond is die graag zijn baas wil pleasen. Dat resulteert in een zachtaardige, betrouwbare, tolerante en intelligente hond met een natuurlijke jachtaanleg.

Verschillen tussen de werklijn en showlijn

De twee belangrijkste lijnen onder de Golden Retrievers zijn de werklijn en de showlijn. Beide zijn geweldige familiehonden, maar er zijn zeker een aantal verschillen tussen deze lijnen.

Deze verschillen zijn niet altijd even goed zichtbaar en daarnaast kan je hond ook een kruising zijn tussen beide soorten. In het algemeen heeft de werklijn een donkerdere kleur en een smallere kop dan de showlijn. Daarnaast zijn honden uit de werklijn vaak iets kleiner van stuk.

Ook qua karakter zijn er kleine verschillen tussen de lijnen. De werklijn is vaak iets onafhankelijker en heeft een licht hogere intelligentie. Daarnaast is de drive opvallend. Deze hond is erg gemotiveerd om te jagen en gaat dus ook vaker zijn neus achterna dan zijn showlijn-broer.

Wil je nog meer leren over de fysieke en persoonlijke eigenschappen van Golden Retrievers? Bekijk dan het Golden Retriever Handboek eens.

De werklijn van de Golden Retriever

Het slanke lichaam en de waterdichte vacht maken van de Golden Retriever werklijn een geweldige, hardwerkende hond. Dit type hond is over het algemeen sneller en heeft een sterker fysiek vermogen.

Ook zal dit type hond vaak wat onafhankelijker zijn en willen ze graag actief bezig zijn met trainingen en andere activiteiten.

De gelijkenissen met de showlijn

Naast deze verschillen zijn er ook een aantal overeenkomsten tussen de honden. Te beginnen met het feit dat ze graag pleasen. Beide honden willen hun baasje maar wat graag een plezier doen, zijn enorm intelligent en houden van mentale uitdaging.

Het zijn fantastische familiehonden die een waardevolle toevoeging zullen zijn aan je gezin. Ons advies is daarom: kijk niet teveel naar de lijn van jouw hond. Zoek een hond uit met wie je een klik voelt en je zal zien dat jullie jarenlang plezier van elkaar hebben!

Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Golden Retriever?

Wil je alles weten over jouw lieve hond? Bekijk dan het Golden Retriever Handboek eens. In dit e-book met meer dan 90 pagina’s leer je alles over deze hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het e-book te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Golden Retrievers. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Golden Retriever namen: tips en inspiratie

Golden Retriever namen: tips en inspiratie

De Golden Retriever scoort jaar na jaar hoog op de ladder van populariteit. In veel huishoudens is de van oorsprong Schotse viervoeter enorm populair, niet in de laatste plaats omdat het beest een echte familiehond is: het beest is intelligent, vriendelijk en...

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Golden Retriever wilde weten in één compleet e-book!”

Golden Retriever Handboek bevat 100+ pagina’s vol info en tips!

  • Wil je een Golden Retriever kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Golden Retriever zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Golden Retriever trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Retriever de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Golden Retriever en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is Golden Retriever Handboek perfect.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

We denken dat je het Golden Retriever Handboek interessant zal vinden.

Welkom hondenvriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!

Golden Retriever Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload