Home | Golden Retriever volwassen: waar moet je rekening mee houden?

Golden Retriever volwassen: waar moet je rekening mee houden?

⏱ Leestijd: 4 minuten

Ben jij in het bezit van een prachtige Golden Retriever? Of zit je eraan te denken om een Golden Retriever aan te schaffen? Dan is het belangrijk om te weten wat je te wachten staat. Een dergelijke rashond is enorm populair en er is enorm veel informatie te vinden over de problemen, maar ook de positieve kanten van het hebben van zo’n rashond.

De van oorsprong Britse viervoeter is niet alleen populair aan de overkant van het kanaal, maar ook in Nederland zijn er veel huishoudens met de Golden Retriever.

In dit artikel besteden we aandacht aan die dingen waar je rekening mee moet houden als je een volgroeide Golden Retriever hebt.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Golden Retriever nieuwsbrief. Daarin delen we wekelijks interessante artikelen, handige tips of kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Golden Retriever!

Kenmerkend als een echte familiehond

Een Golden Retriever is een echte familiehond. Door zijn intelligentie, zijn vrolijkheid en zijn bijzonder geduldige en tolerante houding, past het goed in een gezin, zelfs met de kleinere kinderen. De Retriever is een hond van adel en dat is wel te zien aan zijn glanzende en goudachtige vacht, waar hij natuurlijk zijn naam ook aan dankt.

Zeker de Britse varianten van de rashond zijn erg mooi en aristocratisch: het beest is stevig gebouwd en heeft een lichte glanzende vacht.

De Golden Retriever als eeuwige puppy

Golden Retrievers worden door hondenkenners vaak wel gekscherend ‘de eeuwige puppy’ genoemd. De reden daarvoor is natuurlijk dat de Retriever een enorm speelse hond is en nooit een vlieg kwaad zal doen. In tegenstelling tot veel andere hondenrassen behoudt de Retriever ook na zijn puppyjaren die speelsheid.

Het is dus een erg plezierige hond die in veel jonge gezinnen echt de sfeermaker kan zijn. Bovendien is de hond makkelijk te trainen.

Let op: Alles wat je wilt weten over jouw Golden Retriever wordt ook uitgebreid behandeld in Golden Retriever Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

Een klein beetje historie

Om het karakter en de eigenschappen van de Golden Retriever te begrijpen, moeten we terug naar de Schotse landgoederen van de 19e eeuw. Daar werd dit hondenras gefokt om mee te gaan op de jacht. De Retriever moest de geschoten ganzen, de eenden en andere vogels terugbrengen (retrieven) naar zijn baasje, vaak mensen van adel, die aan het jagen waren.

De hond is gefokt op intelligentie, trainbaarheid en werkzaamheid. Bovendien is er veel gedaan om de hond van zwemmen te laten houden.

Golden Retriever volwassen: waar moet je rekening mee houden?

Het verzorgen van jouw Golden Retriever is niet altijd makkelijk en je zult regelmatig aan de bak moeten. De prachtige gouden vacht van het beest heeft onderhoud nodig: je zult het regelmatig moeten borstelen, het beest zal regelmatig in bad moeten en je moet af en toe knippen, vooral bij de voetzolen. Ook bij de oren is het wijs om wat haar weg te knippen. Daarnaast is het niet onbelangrijk om de nagels in de gaten te houden: als die te lang zijn is het wijs om ze te knippen.

Laat het beest niet te dik worden

Door de eeuwenlange fokprogramma’s van de Golden Retriever is het behoorlijk makkelijk voor het beest om dik te worden. Als je hem teveel of zonder schroom laat eten, dan is het makkelijk voor het beest om zich daaraan goed te doen met als gevolg dat het beest sloom wordt.

Bovendien zullen de gewrichten er niet beter van worden als het beestje te zwaar is: obesitas heeft direct gevolgen voor de leeftijdsverwachting van het beest. Een andere manier om jouw hond te helpen om dun te blijven, is door natuurlijk veel te wandelen, rennen, robbedoezen en dollen. Daar houdt het beest van: actief bezig zijn.

Zorg voor een beetje ervaring

Het is voor eigenaren van een Golden Retriever niet nodig om veel ervaring te hebben met honden. Wel is het goed om een beetje kennis te hebben over hoe je een trouwe viervoeter behandeld.

Een Golden Retriever zal niet snel vervelend en onhandelbaar worden, maar het is goed om de discipline te houden als ze bijvoorbeeld aan de kussens van jouw bank gaan knagen. Zeker als je een hond hebt die actief is (geweest) in bepaalde werksferen, is het goed om een beetje kennis te hebben van het trainen van honden.

Laat het hondje niet alleen

Een Golden Retriever houdt er niet van om alleen te zijn: het is daarom belangrijk om elke dag aandacht te geven aan het dier en hem nooit langer dan een 12 uur alleen te laten. Een kennel, een gesloten huis is niets voor zo’n beest. Veel tijd alleen kan stressvol zijn voor zo’n dier.

De gezondheid van een Golden Retriever

Zoals we eerder hebben aangegeven heeft een Golden Retriever een lichte aanzet om dik te worden. Maar de gewrichten van de Golden Retriever hebben het door het fokken sowieso al niet makkelijk. Zeker de ellebogen  en de heupen hebben het vaak zwaar.

Het is belangrijk om een hond in zijn kinderjaren niet te wild te laten spelen: de gewrichten moeten in die kinderjaren niet te veel worden belast. Daarnaast heeft de Golden Retriever ook aanleg om tumoren te ontwikkelen, zowel binnen het lichaam als op de huid. Die kunnen potentieel dodelijk zijn voor de hond. Sommige Retrievers kunnen blindheid, doofheid en zelfs epilepsie krijgen.

Leer alles over jouw lieve Golden Retriever

Wil je álles leren over jouw Golden Retriever? Bekijk dan ook het Golden Retriever Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze geweldige hond. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken →

De ouderdomskwaaltjes komen na 5 à 6 jaar

De Golden Retriever is pas in zijn 4e of 5e jaar echt volwassen. Hij zal minder speels worden, maar nog steeds erg gezellig zijn. Toch komen er in het 5e of 6e jaar voor het eerst kwaaltjes omhoog die hij wegens zijn gefokte voorvaderen over het algemeen krijgt. Het is dus van belang om regelmatig vanaf een jaar of 5, jaarlijks of halfjaarlijks naar de dierenarts te gaan voor controle.

Met de juiste vaccinaties, middeltje om te ontwormen, nodige castratie of sterilisatie en het juiste voer is de leeftijd te rekken tot de 12 of zelfs 15 jaar.

Veel verzorging nodig, maar dankbaar werk

Het lijkt in het begin altijd heel leuk – een hond nemen – maar op den duur zul je begrijpen dat het een heel werk is om het beest te onderhouden. De keerzijde is natuurlijk dat als je dat doet, je er een trouwe vriend bij zal hebben.

Als je de onvoorwaardelijke liefde van jouw Golden Retriever ziet, zul je ongetwijfeld zeggen dat al de inspanning het waard is geweest.

Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Golden Retriever?

Wil je alles weten over jouw lieve hond? Bekijk dan het Golden Retriever Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het e-book te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Golden Retrievers. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Golden Retriever namen: tips en inspiratie

Golden Retriever namen: tips en inspiratie

De Golden Retriever scoort jaar na jaar hoog op de ladder van populariteit. In veel huishoudens is de van oorsprong Schotse viervoeter enorm populair, niet in de laatste plaats omdat het beest een echte familiehond is: het beest is intelligent, vriendelijk en...

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Golden Retriever wilde weten in één compleet e-book!”

Golden Retriever Handboek bevat 100+ pagina’s vol info en tips!

  • Wil je een Golden Retriever kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Golden Retriever zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Golden Retriever trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Retriever de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Golden Retriever en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is Golden Retriever Handboek perfect.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

We denken dat je het Golden Retriever Handboek interessant zal vinden.

Welkom hondenvriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!

Golden Retriever Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload