Home » Alles over het verharen van een Golden Retriever

Alles over het verharen van een Golden Retriever

⏱ Leestijd: 3 minuten

De Golden Retriever heeft een prachtige lange vacht. Maar zoals bij de meeste honden verhaart hij wel. Dat is een normaal en natuurlijk proces. Ongeveer twee maal per jaar zul je merken dat je hond in de ruiperiode zit. Je golden Retriever zal tijdens deze periode meer haar verliezen dan normaal.

Soms is het ook mogelijk dat je hond het hele jaar door haar verliest. Dit kan komen doordat de hond veel binnen is, maar het kan ook veroorzaakt worden door een huidprobleem. Twijfel je hierover? Dan is het altijd verstandig om contact op te nemen met de dierenarts. Hieronder geven we je meer informatie over de vacht van de Golden Retriever en het verharen. Zo weet je wat je kunt verwachten bij dit prachtige ras.

 

👋  Voordat je verder leest…

Misschien is het e-book Golden Retriever Geheimen interessant voor je. Daarin leer je namelijk alles over dit geweldige hondenras!

 

Waarom verhaart een Golden Retriever

Het is allereerst goed om te weten dat een Golden Retriever niet één vacht heeft, maar een dubbele, samengestelde vacht. Deze bestaat uit een onderlaag en een bovenlaag. De ondervacht heeft een beschermende functie en helpt ook met het isoleren van het lichaam. Deze isolatie is natuurlijk een stuk meer nodig in de wintermaanden dan in de zomer. En precies om die reden zal je hond op den duur gaan verharen.

De dode haartjes van de ondervacht komen dan los en maken plaats voor een nieuwe vacht. Deze periode van rui zal ongeveer drie weken duren. Natuurlijk is dit vervelend, aangezien je dan een hoop haar zult hebben om op te ruimen. Maar het is mogelijk om deze periode iets te beperken. Hoe je dat doet, lees je hieronder.

De periode van rui

De onderste laag van de dubbele vacht heeft dus als functie om te isoleren. Deze vacht zorgt voor het reguleren van de temperatuur. In de lente en de herfst zijn daardoor de meeste Golden Retrievers in de rui. De dikke wintervacht maakt meestal in april of mei plaats voor de dunnere zomervacht.

De periode van verharen beperken

Veel mensen denken dat borstelen de manier is om het verharen te beperken. Toch klopt dit niet altijd. Vaak zorgt fanatiek borstelen er zelfs voor dat de hond in permanente verharing gaat. De borstel maakt namelijk geen onderscheid tussen nieuwe en oude haren. Deze nieuwe haren zijn er nog helemaal niet aan toe om eruit getrokken te worden, waardoor de rui periode verstoord wordt. Borstelen is dus vaak niet de oplossing tegen het verharen van je hond, maar wat dan wel?

Je hond in bad doen

Een van de betere oplossing tegen de rui, is om je Golden Retriever in bad te doen. Laat de hond ongeveer een half uur weken in shampoo en crèmespoeling. Dit zal er voor zorgen dat de losse haren zwaar worden en er met het uitspoelen afgaan.

Daarna kun je de hond ook nog droogblazen, waarmee de laatste lossen haren worden verwijderd. Hierna is het niet meer nodig om je hond te borstelen. Let er wel op dat je een goede kwaliteit shampoo gebruikt, bijvoorbeeld op aanraden van de dierenarts. Hierdoor zal de vacht van je Golden Retriever in prachtige conditie blijven.

Abnormaal verharen

Er zijn verschillende redenen waardoor het verharen van jouw Golden Retriever verstoord kan zijn. Als je hond veel tijd binnenshuis is, kan de vacht vrijwel het hele jaar door verharen. Dit komt doordat de verwarming binnen aanstaat, waardoor het lichaam zich niet hoeft voor te bereiden op een koude winter of warme zomer.

Merk je echter dat je hond ook nog krabt of zie je kale plekken op de huid? Dan is er hoogstwaarschijnlijk meer aan de hand. Misschien is je hond allergisch of heeft hij last van huidproblemen. In dit geval is het de beste optie om eens naar de dierenarts te gaan.

 

Wil je alles leren over de verzorging van je Golden Retriever?

Download dan eens het e-book ‘Golden Retriever Geheimen’. Daarin staat álle informatie die je nodig hebt over deze geweldige hond!

 

22 Geniale Tips Voor Jouw Hond Die Je Zullen Verbazen!

  • Leer je Golden Retriever in een dag om niet meer te bijten;
  • Kom voortaan in een handomdraai van teken af;
  • Kom makkelijk en snel van uitvallende hondenharen af;
  • Zorg dat jouw Golden Retriever niet meer uit zijn mond stinkt;
  • Ontdek alle 22 bizarre life hacks voor jouw hond!

👉 Vorige maand 329 keer gedownload!

Onze laatste artikelen

We schrijven continu informatieve artikelen vol tips en trucs. Zodat je jouw Golden Retriever nóg beter leert begrijpen. Bekijk hieronder onze meest recente bijdrages.

Een Golden Retriever buiten houden

Een Golden Retriever buiten houden

Jouw woonsituatie is van groot belang wanneer je overweegt een Golden retriever aan je huishouden toe te voegen. Woon je in een appartement, rijtjeshuis, of misschien wel op een boerderij? De vraag bij de aanschaf van een Golden retriever is ‘is mijn woonstijl...