Home | Alles over het verharen van een Golden Retriever

Alles over het verharen van een Golden Retriever

⏱ Leestijd: 3 minuten

De Golden Retriever heeft een prachtige lange vacht. Het is een van de meest kenmerkende eigenschappen van dit beestje. Maar zoals bij de meeste honden verhaart hij wel. Dat is een normaal en natuurlijk proces. Ongeveer twee maal per jaar zul je merken dat je hond in de ruiperiode zit. Je Golden Retriever zal tijdens deze periode meer haar verliezen dan normaal.

Soms is het ook mogelijk dat je hond het hele jaar door haar verliest. Dit kan komen omdat de hond veel binnen is, maar het kan ook veroorzaakt worden door een huidprobleem. Twijfel je hierover? Dan is het altijd verstandig om contact op te nemen met de dierenarts.

Hieronder geven we je meer informatie over de vacht van de Golden Retriever en het verharen dat daar bij hoort. Zo weet je precies wat je kan verwachten bij dit prachtige ras.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Golden Retriever nieuwsbrief. Daarin delen we wekelijks interessante artikelen, handige tips of kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Golden Retriever!

Waarom verhaart een Golden Retriever

Het is allereerst goed om te weten dat een Golden Retriever niet één vacht heeft, maar een dubbele, samengestelde vacht. Deze bestaat uit een onderlaag en een bovenlaag.

De ondervacht heeft een beschermende functie en helpt ook met het isoleren van het lichaam. Deze isolatie is natuurlijk een stuk harder nodig in de wintermaanden, dan in de zomer. Precies om die reden zal je hond op den duur verharen.

De dode haartjes van de ondervacht komen dan los en maken plaats voor een nieuwe vacht. Deze periode van rui duurt ongeveer drie weken. Natuurlijk is dit vervelend, aangezien je dan een hoop haar zult hebben om op te ruimen. Maar het is mogelijk om deze periode iets te beperken. Hoe je dat doet, lees je hieronder.

Let op: De verzorging van jouw Golden Retriever (en vele andere thema’s) wordt ook uitgebreid behandeld in Golden Retriever Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

De periode van rui

De onderste laag van de dubbele vacht heeft dus als functie om te isoleren. Deze vacht zorgt voor het reguleren van de lichaamstemperatuur.

In de lente en de herfst zijn daardoor de meeste Golden Retrievers in de rui. De dikke wintervacht maakt meestal in april of mei plaats voor de dunnere zomervacht.

De periode van verharen bij een Golden Retriever beperken

Veel mensen denken dat borstelen de manier is om het verharen te beperken. Maar dat klopt niet 100%. Vaak zorgt fanatiek borstelen er zelfs voor dat de hond in permanente verharing gaat.

De borstel maakt namelijk geen onderscheid tussen nieuwe en oude haren. Deze nieuwe haren zijn er nog helemaal niet aan toe om eruit getrokken te worden, waardoor de rui periode verstoord wordt. Borstelen is dus vaak niet de oplossing tegen het verharen van je hond, maar wat dan wel?

Leer alles over de verzorging van jouw Golden Retriever

Wil je ontdekken hoe je jouw Golden Retriever zo goed mogelijk kan verzorgen? Bekijk dan ook het Golden Retriever Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s wordt dit onderwerp namelijk uitgebreid behandeld. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

Je hond in bad doen

Een van de betere oplossing tegen de rui is om je Golden Retriever in bad te doen. Laat de hond ongeveer een half uur weken in shampoo en crèmespoeling. Dit zal er voor zorgen dat de losse haren zwaar worden en er met het uitspoelen afgaan.

Daarna kun je de hond droogblazen, waarmee de laatste lossen haren worden verwijderd. Hierna is het niet meer nodig om je hond te borstelen.

Let er wel op dat je een goede kwaliteit shampoo gebruikt, bijvoorbeeld op aanraden van de dierenarts. Hierdoor zal de vacht van je Golden Retriever in prachtige conditie blijven.

Abnormaal verharen

Er zijn verschillende redenen waardoor het verharen van jouw Golden Retriever verstoord kan zijn. Als je hond veel tijd binnenshuis doorbrengt kan de vacht vrijwel het hele jaar door verharen.

Dit komt omdat de verwarming binnen vaak aanstaat, waardoor het lichaam zich niet hoeft voor te bereiden op een koude winter of warme zomer.

Merk je echter dat je hond ook nog krabt of zie je kale plekken op de huid? Dan is er hoogstwaarschijnlijk meer aan de hand. Misschien is je hond allergisch of heeft hij last van huidproblemen. In dit geval is het de beste optie om eens naar de dierenarts te gaan.

Verdiep je in de (vacht)verzorging van jouw Golden Retriever

Bekijk het Golden Retriever Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over de vacht én de vachtverzorging van deze hond.

Zo ontdek je alle geheimen om de vacht van jouw viervoeter in de allerbeste conditie te krijgen en houden. En oja: je krijgt momenteel 4 gratis bonus boeken bij het handboek!=

Klik hier om het e-book te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Golden Retrievers. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Golden Retriever namen: tips en inspiratie

Golden Retriever namen: tips en inspiratie

De Golden Retriever scoort jaar na jaar hoog op de ladder van populariteit. In veel huishoudens is de van oorsprong Schotse viervoeter enorm populair, niet in de laatste plaats omdat het beest een echte familiehond is: het beest is intelligent, vriendelijk en...

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Golden Retriever wilde weten in één compleet e-book!”

Golden Retriever Handboek bevat 100+ pagina’s vol info en tips!

  • Wil je een Golden Retriever kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Golden Retriever zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Golden Retriever trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Retriever de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Golden Retriever en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is Golden Retriever Handboek perfect.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

We denken dat je het Golden Retriever Handboek interessant zal vinden.

Welkom hondenvriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!

Golden Retriever Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload