Home | Wat moet je weten als je je Golden Retriever gaat uitlaten?

Wat moet je weten als je je Golden Retriever gaat uitlaten?

⏱ Leestijd: 3 minuten

Trek je wandelschoenen maar vast aan of haal je fiets uit de schuur! Want met een Golden Retriever in huis ben je verzekerd van meer dan genoeg lichaamsbeweging.

Golden Retrievers zijn atletische en actieve honden die houden van fysieke inspanning. Neem hem gerust een paar keer per dag mee naar buiten om te wandelen, hard te lopen of om te rennen naast de fiets.

Ook lekker de ruimte hebben in en om het huis vindt een Golden Retriever fijn. Maar waar moet je op letten met het uitlaten van deze brok energie?

Bereid je relaxt voor op een ommetje

Als je een ommetje gaat maken met je Golden Retriever is het belangrijk om vooral kalm en relaxt aanstalten te maken. Doe ontspannen je jas en schoenen aan, neem de riem mee en ga naar buiten.

Als je van tevoren je Golden Retriever al helemaal enthousiast maakt voor zijn aanstaande ommetje, is hij buiten als een losgeslagen projectiel: niet meer te houden!

Golden Retrievers pikken snel een emotie of stemming op. Dus als jij veel energie over hem uitstort, krijg je dat dubbel terug. Als je kalm blijft gaat je Golden Retriever braaf met je mee. Hij is dan minder geneigd aan zijn riem te trekken of om telkens weg te rennen.

Er is er maar één de baas!

Als ‘leider van de roedel’ ben jij altijd degene die de route en het tempo van de tocht bepaalt. Na je relaxte voorbereiding ga jij -zoals het een leider betaamt- als eerste naar buiten.

Tijdens de wandeling is het belangrijk dat je je Golden Retriever leert om netjes naast je of achter je te blijven lopen. Stormt hij iedere keer naar voren, dan neemt hij gevoelsmatig de leiding van je over. Corrigeer dit gedrag meteen door een klein rukje aan de riem te geven.

Wil je alles leren over jouw Golden Retriever? Bekijk het Golden Retriever Handboek (meer dan 100 pagina’s) dan zeker even!

Je Golden Retriever pup uitlaten

Wandelen met je Golden Retriever pup is een heel ander verhaal dan wandelen met een volwassen Golden Retriever. De wandeling met je pup is onderdeel van zijn socialisatiefase. In deze eerste weken van zijn jonge leventje moet hij wennen aan allerlei geluiden en prikkels.

Het is goed om hem in deze periode kennis te laten maken met het park, buitengeluiden en alledaagse situaties op straat. Zo staat hij als volwassen hond niet snel voor onbekende verrassingen. Een enorme wandeltocht is natuurlijk nog te hoog gegrepen voor je pup. Liever went hij spelenderwijs aan alle nieuwe geluiden.

Golden Retriever uitlaten en tegelijk sporten

Een Golden Retriever is een echte sportieveling. Met zijn oneindige energie, atletische bouw en enthousiasme voor spelletjes is hij altijd wel te porren voor actie. Hij gaat graag met je mee naar buiten om een rondje hard te lopen of mee te rennen terwijl jij fietst. Beweging én buitenlucht voor jullie allebei: een win-win-situatie!

Met een Golden Retriever is het niet moeilijk om in beweging te komen. Er zijn zelfs speciale trailrun-clubs waar je gaat hardlopen met je hond aangelijnd in een tuig. Dit wordt ook wel ‘Canicross’ genoemd. Als eigenaar van een Golden Retriever heb je dus geen enkele reden om op de bank te blijven zitten!

Golden Retriever is agressief tijdens het uitlaten?

Over het algemeen hebben Golden Retrievers een goedaardig karakter. Maar in uitzonderlijke gevallen kan hij minder vriendelijk zijn. Tijdens het uitlaten kan hij soms agressief gedrag vertonen, zowel naar andere honden als naar mensen.

Door kalm te blijven en je hond als een echte leider rustig maar kordaat te corrigeren, kun je hem dit afleren. Let op, dit vergt geduld! Agressief gedrag komt namelijk meestal voort uit angsten of trauma’s uit het verleden.

Een Golden Retriever heeft een erg sterk geheugen. De herinnering aan een nare ervaring van vroeger, zorgt dat hij zich bang of bedreigd voelt. Agressie is dan een vorm van zelfbescherming.

Eens een jager, altijd een jager

Als echte jachthond van origine staat het jachtinstinct van de Golden Retriever altijd op scherp. Tijdens de jacht helpt hij door de prooi te zoeken en op te halen voor zijn baas. Het is dus geen verrassing wanneer hij tijdens een rondje door het park of bos ineens met een joekel van een tak aan komt zetten; zijn prooi.

Ook loslopend of laagvliegend ‘wild’ zoals eenden, duiven of konijnen kunnen zijn aandacht ineens trekken. Vol enthousiasme jaagt hij dan achter ze aan. Met een beetje pech brengt hij er één bij je terug als ‘cadeautje’. Ben je daar niet van gediend? Doe jouw Golden Retriever dan aan de lijn op plaatsen waar veel loslopende dieren te verwachten zijn.

Wil je nog over het gedrag van jouw Retriever leren?

Bekijk dan het Golden Retriever Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over het gedrag, de opvoeding en de training van jouw hond. Zodat jouw Golden Retriever opgroeit tot een geweldige hond.

Tijdelijk krijg je ook nog eens 4 gratis bonus boeken en geldt er een 100% niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Golden Retrievers. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Golden Retriever x Doodle kruising.. een hele mooie mix

Golden Retriever x Doodle kruising.. een hele mooie mix

De laatste jaren is het steeds populairder geworden om Poedels te kruisen met allerlei andere hondenrassen zoals de Labrador, de Berner Sennen, de Border Collie en zelfs de Chihuahua. In dit artikel bespreken we de perfecte kruising tussen de Golden Retriever...

Golden Retriever namen: tips en inspiratie

Golden Retriever namen: tips en inspiratie

De Golden Retriever scoort jaar na jaar hoog op de ladder van populariteit. In veel huishoudens is de van oorsprong Schotse viervoeter enorm populair, niet in de laatste plaats omdat het beest een echte familiehond is: het beest is intelligent, vriendelijk en...

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Golden Retriever wilde weten in één compleet e-book!”

Golden Retriever Handboek bevat 100+ pagina’s vol info en tips!

  • Wil je een Golden Retriever kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Golden Retriever zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Golden Retriever trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Retriever de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Golden Retriever en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is Golden Retriever Handboek perfect.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

We denken dat je het Golden Retriever Handboek interessant zal vinden.

Welkom hondenvriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!

Golden Retriever Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload