Home | Hoe kan je de Golden Retriever trimmen of scheren

Hoe kan je de Golden Retriever trimmen of scheren

⏱ Leestijd: 3 minuten

Veel baasjes nemen een Golden Retriever in huis omdat ze zijn gesmolten voor zijn mooie uiterlijk en uitstraling. Met zijn mooie gouden vacht is het een echte eyecatcher. Een ding is zeker: wanneer je kiest voor dit type ras ben je verzekerd van een hond met heel veel haar. Maar die vacht verhaart natuurlijk ook.

Natuurlijk is daar niets mis mee, maar ga er wel vanuit dat je gedurende twee seizoenen per jaar je Golden Retriever zal moeten trimmen. Voordat je schrikt: dat trimmen valt best wel mee. In dit artikel vertellen we je precies waarom en hoe je dat doet.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Golden Retriever nieuwsbrief. Daarin delen we wekelijks interessante artikelen, handige tips of kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Golden Retriever!

Golden Retrievers verharen twee seizoenen lang

Waarschijnlijk vraag je je af hoeveel een Golden Retriever verhaart en hoe je jouw Retriever het beste kan trimmen. Laten we eerst ingaan op de eerste vraag. De Golden Retriever verhaart sterk in twee seizoenen. Voornamelijk in de herfst en in de lente, wanneer deze viervoeter in de rui is, kan je veel haren verwachten.

Er zijn enkele factoren die bijdragen aan het nóg sneller verharen. Krijgt hij slechte voeding? Heeft hij vlooien? Of Stress? Dat zijn momenten waarop je meer haren kan verwachten. Let hier dus op. Zorg voor goede voeding, genoeg beweging en check de vacht regelmatig op vlooien. Dat maakt jouw leven (en dat van de hond) een stuk makkelijker.

De Golden Retriever trimmen

Het is belangrijk om jouw Retriever om de dag even te kammen. Zo worden de losse haren verwijderd. Daardoor zul je ook minder haar in huis tegenkomen. Wordt het echt tijd om de vacht van de hond flink onder handen te nemen? Dan zal je de hond moeten gaan trimmen.

Golden Retriever scheren is een no-go

Er zijn ook andere mogelijkheden om de vacht te verzorgen, maar deze worden afgeraden. Zo is een Golden Retriever scheren niet de bedoeling omdat ze een dubbele vacht hebben. Deze bestaat uit een bovenvacht en een ondervacht. Wanneer je de vacht afscheert heeft dat een negatief effect op de gezondheid van je hond.

Hij is zo niet meer beschermd tegen kou, uv-stralen en vocht. En dat wil je jouw viervoeter niet aandoen. Een Golden Retriever scheren is daarom af te raden. Het is beter om hem te kammen of te trimmen.

Golden Retriever scheren: haren groeien niet meer terug

Niet alleen is een Golden Retriever scheren slecht voor de gezondheid, het heeft ook een negatief effect op de prachtige vacht van je hond. Wanneer je scheert groeit de vacht nooit meer zo mooi terug. Zo wordt de hond voor het oog dus steeds minder mooi.

Het kiezen van de juiste benodigdheden

Er zijn wellicht een aantal tutorials te vinden die je kunt bekijken als je jouw hond wilt trimmen. Mocht je zelf de benodigdheden in huis hebben, dan is het aan te raden om je hond te kammen met een borstel en de vacht bij te knippen met een schaar en trimschaar.

Je kunt er voor kiezen om dit dagelijks tot één keer per week uit te voeren. Met de kam zorg je ervoor dat de laatste dode haren uit de vacht worden gehaald.

Het proces van trimmen

Wil je de vacht gaan trimmen? Volg dan deze stappen:

 1. Je begint om de hele vacht te borstelen met een grove borstel.
 2. Vervolgens was je de hond met een hondenshampoo en föhn je hem helemaal droog.
 3. Daarna kan je beginnen om de Golden Retriever te trimmen met een trimschaar.
 4. Daarna borstel je de vacht opnieuw.
 5. Pak de effileerschaar erbij en knip de haren rondom de oren, het achterhoofd en de onderkant van de voeten.
 6. Daarna knip je nog de achterkant van de achterpoten bij, en ten slotte borstel je de hele vacht nog een laatste keer.

Vind je het eng en twijfel je?

Als je twijfelt over jouw trimkwaliteiten, laat het dan vooral door iemand anders doen. Schakel bijvoorbeeld de hulp in van een trimsalon. Zij zijn gespecialiseerd in het trimmen van honden en weten precies wat jouw hond nodig heeft. Natuurlijk: dit kost wat geld, maar je zal merken dat jij en je hond er ontzettend veel plezier van hebben.

Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Golden Retriever?

Wil je alles weten over jouw lieve hond? Bekijk dan het Golden Retriever Handboek eens. In dit e-book met meer dan 90 pagina’s leer je alles over deze hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het e-book te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Golden Retrievers. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Golden Retriever x Doodle kruising.. een hele mooie mix

Golden Retriever x Doodle kruising.. een hele mooie mix

De laatste jaren is het steeds populairder geworden om Poedels te kruisen met allerlei andere hondenrassen zoals de Labrador, de Berner Sennen, de Border Collie en zelfs de Chihuahua. In dit artikel bespreken we de perfecte kruising tussen de Golden Retriever...

Golden Retriever namen: tips en inspiratie

Golden Retriever namen: tips en inspiratie

De Golden Retriever scoort jaar na jaar hoog op de ladder van populariteit. In veel huishoudens is de van oorsprong Schotse viervoeter enorm populair, niet in de laatste plaats omdat het beest een echte familiehond is: het beest is intelligent, vriendelijk en...

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Golden Retriever wilde weten in één compleet e-book!”

Golden Retriever Handboek bevat 100+ pagina’s vol info en tips!

 • Wil je een Golden Retriever kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
 • Wil je jouw Golden Retriever zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
 • Wil je jouw Golden Retriever trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
 • Wil je jouw Retriever de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
 • Ben je gek van Golden Retriever en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is Golden Retriever Handboek perfect.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

We denken dat je het Golden Retriever Handboek interessant zal vinden.

Welkom hondenvriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!

Golden Retriever Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload