Home | 5 tips voor het trainen van een Golden Retriever

5 tips voor het trainen van een Golden Retriever

⏱ Leestijd: 3 minuten

Door zijn gehoorzame karakter en intelligentie, kun je een Golden Retriever in relatief korte tijd veel leren. Het liefst begin je het leerproces al van jongs af aan. Via een goede hondenschool kun je met je pup op puppycursus voor de basisbeginselen.

Tijdens deze cursus staat gehoorzaamheids- en zindelijkheidstraining centraal. Ook leer je wat de beste manier is om je Golden Retriever optimaal op te voeden.

Maar in dit artikel helpen we je vast op weg. We geven je vijf trainingstips die je toe kunt passen tijdens de puppycursus en tijdens de algehele opvoeding van je hond.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Golden Retriever nieuwsbrief. Daarin delen we wekelijks interessante artikelen, handige tips of kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Golden Retriever!

Tip 1: Beloon op het juiste moment

Goed gedrag beloon je met hondensnoepjes of speeltjes. Zoek eerst uit wat jouw Golden Retriever de lekkerste of fijnste traktatie vindt. Voor de één is dat een stukje gerookte kip, voor de ander een hondenkoekje of speelgoedje.

Daarna komt het aan op timing. Heeft je Golden Retriever een oefening goed gedaan? Laat hem dan eerst rustig voor je komen zitten. Als hij zijn hoofd iets naar boven houdt geef je hem zijn traktatie. Herhaal dit een paar keer. Zo leer je hem zijn beloning netjes in ontvangst te nemen ná zijn inspanning.

Tip 2: Bouw de training geleidelijk op

Zowel qua tijd als qua intensiteit is het verstandig om de training langzaam op te bouwen. Begin met korte sessies en eenvoudige opdrachten. Voor pups is 10 minuten trainen per dag voldoende. Geef hem na de training ook tijd om lekker te spelen of rustig rond te lopen.

Bij oudere Golden Retrievers kun je dit opbouwen naar 30 minuten. Met name als je een pup traint, is het aan te raden een opdracht op te breken in verschillende stappen. Leer je hem het commando ‘zit en blijf’ aan? Begin dan eerst met ‘zit’ en herhaal tot dat lukt. Later voeg je er dan ‘blijf’ aan toe. Vergeet niet zijn goede gedrag te belonen!

Wil jij je hond perfect trainen en opvoeden? Gebruik de tips en inzichten uit het Golden Retriever Handboek (100+ pagina’s) dan. Dit boek helpt je om jouw hond op te voeden tot een lieve, gehoorzame hond!

Klik hier om het e-book te bekijken →

Tip 3: De kracht zit in de herhaling

Laat je Golden Retriever na iedere beloning even lekker spelen. Begin niet gelijk aan een nieuwe oefening, zo houd je de training het leukst voor jullie allebei. Na 10 minuten kun je aan een nieuwe oefening beginnen.

Bij de volgende trainingssessie herhaal je een paar oefeningen van de vorige les. Laat je Golden Retriever nu met de traktatie in je hand iets langer wachten op zijn beloning. Als hij na 5 seconden ongeduldig opstaat, heeft hij zijn beloning nog niet verdiend en herhaal je de oefening tot hij wel meer dan 5 seconden kan blijven zitten. Op deze manier leer je hem geduldig te zijn.

Tip 4: Oefen met afleidingen

Als je Golden Retriever de basiscommando’s inmiddels onder de knie heeft wordt het tijd om hem kennis te laten maken met afleidingen. Dit kan zowel in huis als daarbuiten.

Vraag bijvoorbeeld iemand uit je huishouden om bij een training te helpen. Zij kunnen je Golden Retriever tijdens zijn oefening bijvoorbeeld roepen. Als hij goed afgericht en gefocust is, zou hij daar niet op in mogen gaan. Hij luistert alleen naar jouw commando.

Ook kan het interessant zijn om eens te gaan wandelen op een plek die je Golden Retriever nog niet kent. Als hij zijn nieuwsgierigheid kan bedwingen en netjes bij je in de buurt blijft lopen of niet aan zijn riem trekt, is de missie geslaagd.

Tip 5: Blijf geduldig, consistent en positief

Je Golden Retriever leert het best en het snelst wanneer jij consequent en consistent blijft in je commando’s en manier van belonen. Duidelijkheid is wat je hond nodig heeft.

Omdat de Golden Retriever van nature een hond is die erg gevoelig is voor stemmingen en sfeer, is het belangrijk om altijd positief te blijven. Lukt een oefening een keer niet? Word dan niet boos en verhef je stem niet. Hierdoor wordt je Golden Retriever namelijk angstig en gaat hij trainen associëren met negatieve gevoelens.

Probeer als iets niet lukt eerst een andere oefening en kom later nog eens terug bij de eerste oefening.

Onthoud, iedere hond is anders

De tips die we hierboven beschreven hebben zijn algemeen toepasbaar op het trainen van Golden Retrievers. Onthoud echter dat geen hond hetzelfde is en dat ze allemaal een eigen aard en karaktereigenschappen hebben. Er is geen garantie dat jouw Golden Retriever zich precies zo gaat gedragen ‘volgens het boekje’.

Misschien houdt hij wel niet van water, of is hij toch niet enthousiast over samenwonen met een huiskat. Dit zijn eigenschappen die per hond verschillen. Ons advies is om de goede eigenschappen van je hond te leren kennen en waarderen om wat ze zijn.

Train je Golden Retriever tot een brave, gehoorzame hond

Een Golden Retriever trainen is niet moeilijk, maar vergt wel discipline en inspanning. Wil jij bezig gaan met het trainen van je hond? Bekijk dan het Golden Retriever Handboek eens.

In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond. Ook het thema training wordt uitgebreid behandeld. Zodat jij jouw Golden Retriever eenvoudig kan opvoeden tot een gehoorzame, lieve hond.

Klik hier om het e-book te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Golden Retrievers. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Golden Retriever namen: tips en inspiratie

Golden Retriever namen: tips en inspiratie

De Golden Retriever scoort jaar na jaar hoog op de ladder van populariteit. In veel huishoudens is de van oorsprong Schotse viervoeter enorm populair, niet in de laatste plaats omdat het beest een echte familiehond is: het beest is intelligent, vriendelijk en...

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Golden Retriever wilde weten in één compleet e-book!”

Golden Retriever Handboek bevat 100+ pagina’s vol info en tips!

  • Wil je een Golden Retriever kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Golden Retriever zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Golden Retriever trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Retriever de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Golden Retriever en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is Golden Retriever Handboek perfect.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

We denken dat je het Golden Retriever Handboek interessant zal vinden.

Welkom hondenvriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!

Golden Retriever Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload