Home | Een Golden Retriever steriliseren: zo gaat dat in zijn werk

Een Golden Retriever steriliseren: zo gaat dat in zijn werk

⏱ Leestijd: 3 minuten

Zodra je een Golden retriever teefje als pup aanschaft, is het belangrijk om na te denken over haar toekomst en met welke gezondheidsrisico’s ze te maken krijgt. Wil je haar een nestje laten krijgen, of niet? In dat laatste geval is een sterilisatie een optie.

Maar wat komt er allemaal bij sterilisatie kijken? Zijn er voor- en nadelen? En waar is het eigenlijk allemaal goed voor? Wij lichten de belangrijkste vragen op dat gebied toe.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Golden Retriever nieuwsbrief. Daarin delen we wekelijks interessante artikelen, handige tips of kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Golden Retriever!

Sterilisatie of castratie?

Technisch gezien is het woord ‘sterilisatie’ niet correct bij honden. Dus ook niet bij je Golden retriever. Bij een sterilisatie worden enkel de eileiders of zaadleiders afgesloten. De rest van de geslachtsorganen en geslachtshormonen worden op hun plaats gelaten. Sterilisatie komt eigenlijk alleen bij mensen voor en is dus iets anders dan wat de dierenarts doet.

Bij honden worden doorgaans alle geslachtsorganen verwijderd. Bij een reutje zijn dit de testikels en bij een teefje de eierstokken en indien nodig de baarmoeder. In principe ondergaan honden dus altijd een castratie, al wordt het in de volksmond bij teefjes nog vaak ‘sterilisatie’ genoemd.

Wanneer steriliseer je een Golden retriever?

Hoewel vaak geadviseerd wordt om teefjes voor hun eerste loopsheid -meestal als ze ongeveer zes maanden oud zijn- te steriliseren, blijkt uit wetenschappelijk onderzoek dat dit voor Golden retriever teefjes juist niet geldt. Zij kunnen beter na hun eerste loopsheid gesteriliseerd worden.

Dit vermindert hun kans op heupdysplasie, gescheurde kruisbanden en incontinentie op latere leeftijd aanzienlijk. Bovendien stopt hun groei na hun eerste loopsheid, wat gezonder is voor het behoud van een goed skelet en een gezond gewicht.

Voordelen van sterilisatie van een Golden retriever

De meest voor de hand liggende reden om je Golden retriever teefje te laten steriliseren is om te voorkomen dat ze drachtig wordt. Maar er zijn meer voordelen.

Zo beschermt sterilisatie je Golden retriever teefje beter tegen allerlei ziekten. Voornamelijk de kans op melkkliertumoren (borstkanker) wordt aanzienlijk minder als een Golden retriever teefje uiterlijk voor haar vierde loopsheid gesteriliseerd wordt.

Ook verlaagt sterilisatie de kans op baarmoederontsteking en suikerziekte. Tot slot voorkomt of vermindert het ongewenst gedrag van je teefje, zoals een schijnzwangerschap of weglopen van huis.

Nadelen van sterilisatie

Er zitten een paar nadelen aan sterilisatie. Behalve het risico dat komt kijken bij de narcose en operatie zijn er ook wat zaken om rekening mee te houden ná de ingreep. Zo heeft een gesteriliseerde Golden retriever meestal minder energie nodig. Pas de voeding van je teefje dus aan om overgewicht te voorkomen.

Soms merken hondeneigenaren een verandering in karakter op bij hun Golden retriever teefje, met name als ze vóór haar sterilisatie dominant was. Ook kan door sterilisatie haar ondervacht pluiziger worden en moet ze vaker uitgekamd worden. Overigens wegen deze nadelen zelden op tegen de voordelen.

Wil je je nog verder verdiepen in de gezondheid van jouw Golden Retriever? Bekijk dan ook het Golden Retriever Handboek (100+ pagina’s) even.

Klik hier om het boek te bekijken →

Is er een andere manier om loopsheid te voorkomen?

Wil je puur voorkomen dat je teefje drachtig wordt, maar zie je een sterilisatie niet zitten? Dan kun je ook kiezen voor een hormoonprik. Deze herhaal je regelmatig, met drie tot vijf maanden ertussen. Hoewel deze methode loopsheid voorkomt en beschermt tegen zwangerschap, is de kans op melkkliertumor, baarmoederontsteking en suikerziekte even groot als bij een niet-ingeënt teefje dat gewoon loops wordt.

Ook het kostenplaatje is op termijn niet gunstiger. Na twee jaar ben je al duurder uit dan bij een sterilisatie. De kosten van een sterilisatie liggen meestal tussen de 350 en 400 euro.

Nazorg na een sterilisatie

Over het algemeen neem je je Golden retriever teefje na de sterilisatie wakker mee naar huis. Ze kan wel wat trager zijn dan normaal. Geef haar thuis een warme plek om rustig bij te komen en zorg dat ze voldoende drinkt. Vanwege de narcose kun je haar de eerste dag beter geen voer geven, dat braakt ze weer uit.

Heeft ze toch trek, geef dan kleine beetje en blijf in de buurt om te zien of het goed gaat.

Geen lange wandelingen

Omdat ze verder in alle rust moet genezen van haar operatie, kan ze geen lange wandelingen maken. Neem haar in het begin kort maar regelmatig mee naar buiten voor haar behoeftes. Probeer in de eerste week ook het spelen en springen zoveel mogelijk te voorkomen.

Medicijnen en hulpmiddelen

Indien nodig, geeft de dierenarts je medicijnen mee voor je Golden retriever teefje na de sterilisatie. Dien deze volgens de voorschriften toe en maak antibiotica kuren altijd af. Ook kun je zalf krijgen om de huid rondom de hechting te kalmeren. Sommige teefjes krijgen last van de hechtingen en gaan de wond likken of bijten. Hierdoor kan de wond weer opengaan met alle gevolgen van dien. Om dit te voorkomen kun je haar een kraag omdoen. Ook zijn er speciale shirts of broekjes die ze kan dragen.

Wil je nog meer leren over jouw Golden Retriever?

Bekijk dan het Golden Retriever Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over de verzorging van jouw hond. Zodat je jouw Golden Retriever zo gezond en gelukkig mogelijk kan houden.

Tijdelijk krijg je ook nog eens 4 gratis bonus boeken en geldt er een 100% niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Golden Retrievers. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Golden Retriever x Doodle kruising.. een hele mooie mix

Golden Retriever x Doodle kruising.. een hele mooie mix

De laatste jaren is het steeds populairder geworden om Poedels te kruisen met allerlei andere hondenrassen zoals de Labrador, de Berner Sennen, de Border Collie en zelfs de Chihuahua. In dit artikel bespreken we de perfecte kruising tussen de Golden Retriever...

Golden Retriever namen: tips en inspiratie

Golden Retriever namen: tips en inspiratie

De Golden Retriever scoort jaar na jaar hoog op de ladder van populariteit. In veel huishoudens is de van oorsprong Schotse viervoeter enorm populair, niet in de laatste plaats omdat het beest een echte familiehond is: het beest is intelligent, vriendelijk en...

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Golden Retriever wilde weten in één compleet e-book!”

Golden Retriever Handboek bevat 100+ pagina’s vol info en tips!

  • Wil je een Golden Retriever kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Golden Retriever zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Golden Retriever trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Retriever de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Golden Retriever en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is Golden Retriever Handboek perfect.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

We denken dat je het Golden Retriever Handboek interessant zal vinden.

Welkom hondenvriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!

Golden Retriever Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload