Home | Een Golden Retriever puppy kopen en in huis halen (must read)

Een Golden Retriever puppy kopen en in huis halen (must read)

⏱ Leestijd: 6 minuten

Misschien zag je hem op televisie of liep er één in het park? Er is in ieder geval weinig voor nodig om je hart te verliezen aan een schattige Golden Retriever pup.

Maar hoe lief en knuffelbaar ze er ook uitzien, Golden Retriever puppy’s hebben wel de juiste zorg, opvoeding en aandacht nodig. Alleen dan groeien ze uit tot de prachtige en gezellige familiehonden die we kennen.

Ben je geïnteresseerd in de aanschaf van een pup? In dit artikel geven we stap voor stap uitleg wat erbij komt kijken als je een Golden Retriever pup in huis haalt.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Golden Retriever nieuwsbrief. Daarin delen we wekelijks interessante artikelen, handige tips of kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Golden Retriever!

Geschiedenis van de Golden Retriever

Er gaan verschillende verhalen over de precieze herkomst van de Golden Retriever. De één zegt dat Golden Retrievers voortkomen uit een toevallige kruising is van een aantal circushonden, de ander beweert dat Golden Retriever pups heel bewust gefokt zijn. Wie de waarheid spreekt is moeilijk te achterhalen.

Maar één ding is zeker: de afgelopen eeuwen hebben Golden Retriever pups een flinke ontwikkeling doorgemaakt. Ze zijn ontwikkelt van jachthond naar immens populaire familiehond.

Op jacht met de Golden Retriever

Golden Retriever pups staan al jaren op één als de meest gekozen gezinshond. Opvallend genoeg ligt de oorsprong van de Golden Retriever in de jacht. De Schotse adel gebruikte Golden Retrievers om aangeschoten wild op te sporen en op te halen voordat het weg kon vluchten. Dit verklaart ook hun naam (‘Retrieve’ betekent ‘ophalen’ in het Engels).

Om klein wild te vangen was in het ruige Schotse landschap een slimme hond nodig met goed werkende zintuigen en een speels karakter. Met name omdat de jachthond nog weleens in het water moest springen of een riviertje moest oversteken om de prooi te bemachtigen. De Golden Retriever bleek hiervoor erg geschikt.

De Golden Retriever pup als echt gezinsdier

Vanuit de geschiedenis als gespecialiseerde jachthond, ontstond de Golden Retriever als zachtaardige familiehond die we nu zo goed kennen. Golden Retrievers zijn intelligente honden met een sterk sociaal karakter. Ze zijn graag onderdeel van het gezin.

Gaat het gezin een dagje op pad, dan wil de Golden Retriever pup het liefst mee! Vooral naar kinderen toe heeft de Golden Retriever een geduldig en vriendelijk karakter. Dit komt erg goed van pas bij het opvoeden en trainen van Golden Retriever pups.

Waar koop je Golden Retriever pups?

Nu je weet dat je graag een Golden Retriever puppy wilt is de volgende vraag: waar vind je er één? Je kunt een briefje ophangen in de supermarkt, op internet gaan zoeken naar erkende hondenfokkers of Marktplaats afstruinen. Maar hoe weet je of je een goede aanschaf doet? Waar je uiteindelijk je pup ook koopt: op de levensverwachting van je puppy zit natuurlijk nooit een garantie. Maar met de volgende tips helpen we je graag zoveel mogelijk risico’s uit te sluiten bij je aanschaf.

Pas op voor illegale hondenfokkers en puppyhandelaren!

De afgelopen jaren is illegale fok en puppyhandel veel in het nieuws geweest. Golden Retriever pups werden als veel te jonge pups vanuit Oost-Europa naar Nederland geëxporteerd en hier verkocht. Vaak ging dit via Marktplaats. Bij aankoop bleek vervolgens dat de Golden Retriever pups ziek waren omdat ze te vroeg bij hun moeder waren weggehaald. Ze hadden diarree of virusinfecties. Ook waren ze niet ingeënt en ontwormd.

Veel zorgen en kosten voor de nieuwe puppy-eigenaar dus. De omvang van illegale puppyhandel is op dit moment niet bekend, maar het bestaat nog steeds. Wees dus gewaarschuwd!

Waar let je op bij aanschaf van een Golden Retriever puppy?

Als je een Golden Retriever puppy koopt zijn er een paar dingen om op te letten. Is bijvoorbeeld de moederhond nog aanwezig? En ziet zij er gezond uit? Het gedrag van de moederhond zegt veel over de conditie van de pups. Behalve dat zij de pup voedt, leert zij hem namelijk ook bepaald sociaal gedrag aan zoals niet te hard bijten.

Ligt het nest in huis? Golden Retriever pups groeien graag onder huiselijke omstandigheden op. Zien de pups er gezond uit en reageren ze niet angstig op bezoek? Pups zijn nieuwsgierig en komen als het goed is makkelijk op je af.

Een rasechte Golden Retriever pup kopen

Koop je een Golden Retriever pup van een erkende fokker, dan weet je zeker dat je een pup krijgt met een goede stamboom. Vaak zijn de pups door de fokker al ingeënt en ontwormd. Ze worden verkocht in goede gezondheid. Het is dan ook niet vreemd dat een rashond een hoger prijskaartje heeft. Je betaalt immers voor de kwaliteit.

Een erkende Golden Retriever fokker houdt graag bij waar zijn Golden Retriever pups naartoe gaan. Kijk dus niet raar op als de fokker uitgebreid vraagt naar je woonomstandigheden of ervaring met het opvoeden van een pup.

Wil je je zo goed mogelijk verdiepen in de aanschaf van een Golden Retriever?

Bekijk dan het Golden Retriever Handboek (+100 pagina’s) zeker even. In dit boek wordt uitgebreid vertelt het kopen (of adopteren) van een Golden Retriever. Zo weet je zeker dat je een gezonde, fitte Retriever in huis haalt die gefokt is door een betrouwbare partij met goede intenties!

Klik hier om het boek te bekijken

Opvoeding van een Golden Retriever pup

Goed, de keuze is gemaakt. Er komt een Golden Retriever pup in huis! Dit vraagt om de nodige aanpassingen in huis maar ook om de juiste aanpak voor hond en baas. Een hond opvoeden wordt niet voor niets weleens vergeleken met een kind verzorgen.

Wij helpen je om overal aan te denken. Niet alleen zodat je huis de beste plek is om je puppy in op te laten groeien, maar ook om zelf de beste baas te worden voor je pup.

Een ‘puppyproof’ woning voor je Golden Retriever pup!

Alles wat je pup niet verkeerd aanleert hoeft hij ook niet af te leren. En dat begint bij je eigen gedrag! Geef je Golden Retriever pup zo min mogelijk aanleidingen om iets verkeerd te doen. Laat bijvoorbeeld je spullen niet rondslingeren en werk snoeren en kabels weg. Verwijder objecten of planten die giftig kunnen zijn en zorg dat je pup niet bij prullen- of vuilnisbakken kan. Ruimtes of trapgaten afsluiten met een traphekje voor kinderen kan hierbij helpen. Zodra je Golden Retriever pup uit zijn puberteit is kun je je interieur weer herstellen.

Laat de Golden Retriever pup kennismaken met zijn nieuwe huis

Om je Golden Retriever pup zo goed mogelijk te laten wennen aan zijn nieuwe omgeving is het verstandig hem vroeg op de dag op te halen. Begin met een klein wandelingetje. De Golden Retriever pup moet immers ook aan jou wennen als baas.

Zorg dat thuis alles klaarstaat. Zijn etensbak, mand of kleed, speeltjes en eventueel een bench. Je hoeft niet gelijk het hele huis aan de pup te laten zien. Begin met de belangrijkste ruimte en breid dit in de loop van de dagen desgewenst verder uit.

Start gelijk met socialiseren

De eerste socialisatiefase doorliep je Golden Retriever pup al bij zijn moeder. Nu hij bij jou is breekt fase twee aan. In de fase tussen 7 en 12 weken, fungeren zijn hersentjes als een spons. Hij onthoudt in deze periode alles wat hij ziet, ruikt, hoort, proeft en voelt.

Laat je Golden Retriever pup in deze periode dus kennismaken met alles waar hij in zijn latere leven mee te maken krijgt. Denk aan geluiden in huis, maar ook situaties op straat, omgang met andere honden, of reizen in de auto of met het openbaar vervoer.

Met Golden Retriever pup op puppycursus

Om de opvoeding van je Golden Retriever pup zo soepel mogelijk te laten verlopen is deelname aan een puppycursus onmisbaar. Puppycursussen worden aangeboden door hondenscholen. Vaak zit er wel één bij je in de buurt.

Je pup krijgt tijdens de cursus gehoorzaamheidstraining, maar je leert bijvoorbeeld ook hoe je je hond medicijnen toedient. Zorg dat je al een keer bent gaan kijken bij een vereniging en contact hebt opgenomen vóórdat je Golden Retriever pup bij je in huis komt. Dan heb je daar tijdens het kennismaken met je pup geen omkijken meer naar.

Zo houd je je Golden Retriever pup gezond!

Een gezonde en fitte pup is levenslustig, eet goed, heeft een mooie glanzende vacht en een sterk gebit. Om dit zo te houden is een goede verzorging noodzakelijk. Alleen op die manier hebben en houden zowel de Golden Retriever pup als zijn baasje het meeste plezier van elkaar. Hieronder geven we een aantal adviezen om Golden Retriever puppy’s gezond en gelukkig te houden.

Geef je Golden Retriever pup de juiste voeding

Een Golden Retriever pup van 8-12 weken oud moet vier keer per dag te eten krijgen. Vanaf 12 weken is dit drie keer. Het is handig om een eetschema te maken en dit te koppelen aan een uitlaatschema. Op die manier krijgt je pup routines aangeleerd. Dit helpt bij het sneller zindelijk worden.

Een belangrijke regel bij het voeren van je Golden Retriever pup is om hem géén menseneten te geven. Hun spijsverteringsstelsel is hier niet voor gemaakt.

Zorg voor voldoende beweging van je pup

Golden Retriever pups zijn actieve dieren die van beweging en mentale uitdaging houden. Ga dus -als ze oud genoeg zijn- regelmatig met ze wandelen, fietsen of hardlopen.

Ook hun apporteervaardigheid is van nature erg goed. Een balletje weggooien en ophalen is hun favoriete spel! Verder houdt de Golden Retriever erg van water dus laat hem zo nu en dan eens lekker een duik nemen. Golden Retriever pups zijn geen schoothondjes of bankhangers. Ze komen het best tot hun recht in levendige huishoudens met veel actie.

Poets de tanden van je Golden Retriever pup

Een gezond gebit voorkomt infecties en ontstekingen bij je Golden Retriever pup. Vanaf 8 weken kun je al beginnen met tandenpoetsen. Dagelijks is ideaal, maar twee tot drie keer per week is al voldoende.

Voor het poetsen gebruik je speciale hondentandpasta. Laat de pup er langzaam en spelenderwijs aan wennen dat je aan zijn bek en tanden zit. Zorg er uiteraard voor dat je eigen handen schoon zijn als je gaat tandenpoetsen en was je handen naderhand.

Laat je pup regelmatig inenten

Om parasieten en ziekten te voorkomen wordt het aanbevolen je hond regelmatig (preventief) te laten inenten. Voor pups is dit zelfs verplicht. Op internet staan verschillende vaccinatieschema’s die je aan kunt houden, maar ook de dierenarts kan je hierbij adviseren. Het is belangrijk om bij de dierenarts aan te geven waar je Golden Retriever pup veel tijd doorbrengt. In het bos, gras, of water? Maar misschien ook bij een uitlaatservice, een dagopvang of een dierenhotel? En of hij meegaat op reis. Met de juiste medische verzorging, groeit je Golden Retriever puppy uit tot een sterke, gezonde hond.

Wil je álles weten van jouw lieve Retriever puppy?

Bekijk dan het Golden Retriever Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze geweldige puppy’s. Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining.

Momenteel krijgt je ook nog eens 4 gratis bonus boeken en is er een 100% niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het e-book te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Golden Retrievers. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Golden Retriever namen: tips en inspiratie

Golden Retriever namen: tips en inspiratie

De Golden Retriever scoort jaar na jaar hoog op de ladder van populariteit. In veel huishoudens is de van oorsprong Schotse viervoeter enorm populair, niet in de laatste plaats omdat het beest een echte familiehond is: het beest is intelligent, vriendelijk en...

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Golden Retriever wilde weten in één compleet e-book!”

Golden Retriever Handboek bevat 100+ pagina’s vol info en tips!

  • Wil je een Golden Retriever kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Golden Retriever zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Golden Retriever trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Retriever de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Golden Retriever en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is Golden Retriever Handboek perfect.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

We denken dat je het Golden Retriever Handboek interessant zal vinden.

Welkom hondenvriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!

Golden Retriever Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload