Home | Golden Retriever opvoeden: de beste manier

Golden Retriever opvoeden: de beste manier

⏱ Leestijd: 3 minuten

Het opvoeden van een Golden Retriever begint al vanaf het moment dat je de pup aanschaft. Als je later een goed gemanierde hond wilt hebben, zal je je Golden Retriever direct op de juiste manier moeten opvoeden. Als je dit niet doet bestaat de kans dat jouw viervoeter ongewenst gedrag zal gaan vertonen.

Waar je bij een pup nog veel dingen gemakkelijk kan aanleren is dit bij een volwassen hond een stuk moeilijker. Je zult je dus een stuk meer moeten inspannen om je hond dingen aan te leren op latere leeftijd. Wees daarom verstandig en pak de opvoeding adequaat op.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Golden Retriever nieuwsbrief. Daarin delen we wekelijks interessante artikelen, handige tips of kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Golden Retriever!

Waarom is de opvoeding van belang?

De opvoeding is om meerdere redenen erg belangrijk. Allereerst is het natuurlijk van groot belang voor de hond zelf. Maar ook voor de relatie tussen jou en de Retriever is het essentieel. Het is een stuk leuker om dingen met je Golden Retriever te ondernemen als je weet dat hij naar jou luistert. Een goed opgevoede hond is fijner om in huis te hebben en je kan dan ook een stuk meer met de hond doen.

Ook voor de hond is het fijn om goed opgevoed te zijn. Een Golden Retriever vindt het fijn om zijn baas te plezieren. Ook is het voor de hond prettig als je niet of zelden boos op hem hoeft te worden. Maar hoe voedt je je hond nu het beste op?

Onderdelen van de opvoeding

Bij de opvoeding van een hond komen verschillende zaken kijken. Zo zal je je hond zindelijk moeten maken, hem laten socialiseren, goed met hem leren communiceren en commando’s aanleren. Op het moment dat je een Golden Retriever gaat opvoeden zijn dat stuk voor stuk onderdelen waar je op moet letten.

Daarnaast zijn er een aantal basisregels waarmee de opvoeding een stuk beter zal verlopen.

Je Golden Retriever socialiseren

Een van de belangrijkste onderdelen bij het opvoeden van een pup is het laten socialiseren. Als je pup tussen de 8 en 12 weken oud is maakt hij de socialisatieperiode door. In deze periode ontdekt de pup de wereld. Dit is dan ook een belangrijke tijd in de opvoeding van je hond.

Je wilt natuurlijk dat je hond niet bang is voor mensen of drukke plaatsen. En dat je Golden Retriever opgroeit tot een sociale, stabiele en evenwichtige hond. Neem daarom je pup mee naar verschillende plaatsen om nieuwe mensen en dieren te leren kennen. Leer je pup dat hij geen angst hoeft te hebben en dat hij de wereld om zich heen mag vertrouwen.

Communiceren met je Golden Retriever pup

Bij de opvoeding van je hond is communicatie van groot belang. Niet alleen je stem en intonatie zijn hierbij essentieel, maar ook je lichaamstaal. Je zult op een kordate en consequente manier met je pup moeten communiceren zodat het duidelijk is voor je Golden Retriever dat jij de leider bent.

Let er daarom op dat je luid en duidelijk communiceert en dat structureel doet. Alleen op die manier begrijpt hij de communicatie en zal hij wennen aan de opdrachten en commando’s die je geeft.

Oefening baart kunst

Je kunt niet van je pup verwachten dat hij gelijk alles begrijpt. Het is daarom belangrijk om geduldig te zijn en veel te oefenen. Zorg ervoor dat je pup het leuk vindt om de oefeningen te doen en dat je hem ook voldoende rust gunt.

Doe een paar keer per dag een korte oefensessie en ga geen uren achter elkaar door. Vergeet je pup uiteraard ook niet te belonen. Dit kan je op meerdere manieren doen. Bijvoorbeeld door enthousiast te praten, een aai te geven of een lekker snoepje uit te delen als beloning.

Wil je nóg meer leren over de opvoeding van jouw Golden Retriever? Bekijk dan zeker het Golden Retriever Handboek even!

Handige opvoedingstips

Er zijn een aantal basisregels van belang bij het opvoeden van je Golden Retriever. Een van de eerste dingen die erg belangrijk is: wees consistent. Als je de regels continu aanpast breng je jouw puppy alleen maar in de war. Honden kunnen niet omgaan met ‘soms’, het moet altijd hetzelfde zijn. Blijf dus bij de regels die je je Golden Retriever hebt aangeleerd.

Verder is het ook erg belangrijk om geduldig te zijn. Op het moment dat jij boos of geïrriteerd raakt zal je Golden Retriever pup dit direct merken. Dat komt de opvoeding en jullie relatie niet ten goede. Hou de trainingssessies daarom kort en zorg ervoor dat jullie vooral veel plezier hebben.

Belonen en straffen zijn ook zaken die je goed moet uitvoeren bij het opvoeden van je hond. Timing is hierbij essentieel. Als je hond iets goed doet, beloon hem dan ook direct. Doet je pup iets niet goed, dan kun je hem alleen straffen als je hem op heterdaad betrapt.

Train je Golden Retriever tot een brave, gehoorzame hond

Een Golden Retriever trainen is niet moeilijk, maar vergt wel discipline en inspanning. Wil jij bezig gaan met het trainen van je hond? Bekijk dan het Golden Retriever Handboek eens.

In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond. Ook het thema training wordt uitgebreid behandeld. Zodat jij jouw Golden Retriever eenvoudig kan opvoeden tot een gehoorzame, lieve hond.

Klik hier om het e-book te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Golden Retrievers. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Golden Retriever namen: tips en inspiratie

Golden Retriever namen: tips en inspiratie

De Golden Retriever scoort jaar na jaar hoog op de ladder van populariteit. In veel huishoudens is de van oorsprong Schotse viervoeter enorm populair, niet in de laatste plaats omdat het beest een echte familiehond is: het beest is intelligent, vriendelijk en...

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Golden Retriever wilde weten in één compleet e-book!”

Golden Retriever Handboek bevat 100+ pagina’s vol info en tips!

  • Wil je een Golden Retriever kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Golden Retriever zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Golden Retriever trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Retriever de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Golden Retriever en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is Golden Retriever Handboek perfect.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

We denken dat je het Golden Retriever Handboek interessant zal vinden.

Welkom hondenvriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!

Golden Retriever Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload