Home » Golden Retriever opvoeden: de beste manier

Golden Retriever opvoeden: de beste manier

⏱ Leestijd: 3 minuten

Het opvoeden van een Golden Retriever begint al vanaf het moment dat je de pup aanschaft. Als je later een zindelijke, goed gemanierde hond wilt hebben, zul je je Golden Retriever op de juiste manier moeten opvoeden. Als je dit namelijk niet doet, dan zal je hond hoogstwaarschijnlijk negatief gedrag gaan ontwikkelen. Waar je bij een pup nog veel dingen gemakkelijk kunt aanleren, is dit bij een volwassen hond een stuk moeilijker. Je zult later dus een stuk meer moeten corrigeren en je veel meer moeten inspannen om je hond iets aan te leren.

Waarom is de opvoeding van belang?

De opvoeding is om meerdere zaken erg belangrijk. Allereerst is het natuurlijk van groot belang voor de hond zelf, voor je relatie met je hond en voor jezelf. Het is een stuk leuker om dingen met je Golden Retriever te ondernemen als je weet dat hij naar jou luistert. Een goed opgevoede hond is fijner om in huis te hebben en je kunt dan ook een stuk meer met de hond gaan doen. Ook voor de hond is het fijn om goed opgevoed te zijn. Een Golden Retriever vindt het fijn om zijn baas te plezieren, jou als een leider te zien en op je te kunnen rekenen. Ook is het prettig als je zelden boos op je hond hoeft te worden; zowel voor jou als voor je hond. Maar hoe voedt je je hond nu het beste op?

Onderdelen van de opvoeding

Bij de opvoeding van een hond komen verschillende zaken kijken. Zo zul je je hond zindelijk moeten maken, hem socialiseren, goed met hem kunnen communiceren en kun je hem commando’s leren. Op het moment dat je een Golden Retriever gaat opvoeden zijn dit belangrijke onderdelen waar je op moet letten. Ook zijn er een aantal basisregels waarmee de opvoeding een stuk beter zal gaan verlopen. Uiteindelijk hebben jullie hier beiden baat bij en genieten jullie van elkaar.

Je Golden Retriever socialiseren

Een van de belangrijkste onderdelen als je een pup gaat opvoeden, is om hem te socialiseren. Als je pup tussen de 8 en 12 weken oud is, maakt hij de socialisatieperiode door. In deze periode van het leven ontdekt de pup de wereld en dit is dan ook een belangrijke tijd in de opvoeding van je hond. Je wilt natuurlijk dat je hond niet bang is voor mensen of drukke plaatsen en dat je Golden Retriever opgroeit tot een sociale hond. Neem daarom je pup mee naar verschillende plaatsen om nieuwe mensen en dieren te leren kennen. Leer je pup dat hij geen angst hoeft te hebben en dat hij de wereld om zich heen mag vertrouwen.

Communiceren met je pup

Bij de opvoeding van je hond is communicatie van groot belang. Niet alleen je stem en intonatie zijn hierbij van belang, maar ook je lichaamstaal. Je zult op een kordate en consequente manier met je pup moeten communiceren zodat het duidelijk is voor je Golden Retriever dat jij de leider bent.

Oefening baart kunst

Je kunt niet van je pup verwachten dat hij gelijk alles begrijpt. Het is daarom erg belangrijk om geduldig te zijn en veel te oefenen. Zorg ervoor dat je pup het leuk vindt om de oefeningen te doen en dat je hem ook voldoende rust gunt. Doe een paar keer per dag een korte oefensessie en ga geen uren achter elkaar door. Vergeet je pup ook uiteraard niet te belonen. Dit kun je op meerdere manieren doen. Bijvoorbeeld door enthousiast te praten, een aai te geven of een lekker snoepje te geven als beloning.

Handige opvoedingstips

Er zijn een aantal basisregels van belang bij het opvoeden van je Golden Retriever. Een van de eerste dingen die erg belangrijk is, is om consistent te zijn. Als je de regels aanpast, dan zul je je pup in de war brengen. Honden kunnen niet omgaan met ‘soms’, het moet altijd hetzelfde zijn. Blijf dus bij de regels die je je Golden Retriever hebt aangeleerd.

Verder is het ook erg belangrijk om geduldig te zijn. Op het moment dat jij boos of geïrriteerd wordt, zal je Golden Retriever pup dit ook merken. Dit zal de opvoeding zeker niet ten goede kopen. Hou de trainingssessies daarom kort en zorg ervoor dat jullie plezier hebben.

Beloning en straffen zijn verder ook dingen die je goed moet doen bij het opvoeden van je hond. Timing is hierbij essentieel. Als je hond iets goed doet, beloon hem dan ook direct. Doet je pup iets niet goed, dan kun je hem alleen straffen als je hem op heterdaad betrapt.

10 Geniale Tips Voor Jouw Hond Die Je Zullen Verbazen!

  • Leer je Golden Retriever in een dag om niet meer te bijten;
  • Kom voortaan in een handomdraai van teken af;
  • Kom makkelijk en snel van uitvallende hondenharen af;
  • Zorg dat jouw Golden Retriever niet meer uit zijn mond stinkt;
  • Ontdek alle 10 bizarre life hacks voor jouw hond!

👉 Vorige maand 329 keer gedownload!

Onze laatste artikelen

We schrijven continu informatieve artikelen vol tips en trucs. Zodat je jouw Golden Retriever nóg beter leert begrijpen. Bekijk hieronder onze meest recente bijdrages.

Een Golden retriever reu of teef?

Een Golden retriever reu of teef?

Je hebt er goed over nagedacht en besloten een Golden retriever in huis te halen. Maar nu komt de belangrijke vraag of je beter een Golden retriever reu of teef kunt kiezen. Wat de beste keuze is, is afhankelijk van verschillende factoren en persoonlijke voorkeuren....