Home | Vergelijking: Golden Retriever vs Labrador

Vergelijking: Golden Retriever vs Labrador

⏱ Leestijd: 5 minuten

Ben je op zoek naar een geschikte familiehond maar heb je niet specifiek de voorkeur voor één bepaald ras? Dan is de kans groot dat je zowel de Golden Retriever als een Labrador overweegt.

En dat is ook niet zo gek want beiden hebben een vriendelijk, zachtaardig karakter en kunnen ze goed overweg met kinderen. Het kan daardoor ook lastig zijn om een keuze te maken tussen deze twee rassen.

Toch zijn er naast de overeenkomsten ook een aantal verschillen tussen de Golden Retriever vs. Labrador. Hieronder vertellen we je meer over de herkomst, karaktereigenschappen en het uiterlijk van de honden. Zodat jij een weloverwogen keuze kan maken voor een hond die het beste bij jullie past.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Golden Retriever nieuwsbrief. Daarin delen we wekelijks interessante artikelen, handige tips of kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Golden Retriever!

De herkomst van de Golden Retrievers en Labradors

Een van de eerste verschillen tussen de twee rassen is hun herkomst. De Golden Retriever is namelijk afkomstig uit Schotland. Deze hond is een combinatie van tal van verschillende rassen zoals de Spaniels, Setters, Flatcoated Retrievers en bloedhonden. Het zijn jachthonden die specifiek werden ingezet voor het vangen van watervogels.

De Labrador daarentegen komt niet uit Schotland, maar uit Newfoundland. Het is een ras dat geëvolueerd is uit de Newfoundlander en enkele waterhonden, waarvan er tegenwoordig een groot aantal zijn uitgestorven.

Uiterlijk: overeenkomsten en verschillen

De uiterlijke verschillen tussen deze twee honden zijn relatief klein. Er zijn voldoende mensen die deze honden niet zo maar uit elkaar kunnen houden.

Zowel de Golden Retriever als de Labrador is een middelgrote hond met een gespierde bouw. Qua formaat komen ze dus redelijk overeen. Ook de vacht is relatief gelijk. Het zijn beide vrij harige honden.

Uiterlijke verschillen tussen een Golden Retriever vs. Labrador

Maar waar zit het verschil dan? Die is voornamelijk te vinden de staart. De Golden Retriever heeft een harige, borstelige staart terwijl de Labrador een kortharige, krachtige staart heeft.

Labradors hebben daarnaast ook zwemvliezen in hun pootjes. Als je goed kijkt zie je in het pootje dus een duidelijk verschil met de Golden Retriever.

De vacht van Golden Retrievers en Labradors

Toch zijn er ook in de vacht zelf kleine verschillen te ontdekken. De vacht van een Golden Retriever is lang en varieert in kleur van licht crème tot vrij donker mahonie. Een Labrador heeft daarentegen een kortere vacht en kan verschillende kleuren hebben. Dit ras kan zowel zwart, geel als chocoladebruin zijn. Het is belangrijk om te benadrukken dat de vacht korter is, maar niet per sé heel kort.

Gewicht en grootte

Beide honden zijn middelgrote honden waardoor ze redelijk overeenkomen als het gaat om gewicht en grootte. De schofthoogte van een gemiddelde Labrador reu is tussen de 55 en 57 centimeter. De Golden Retriever wordt regelmatig net iets groter: zo tussen de 56 en 61 centimeter.

Het gewicht is respectievelijk tussen de 25 en 35 kilogram en tussen de 29 en 34 kilogram.

Teefjes zijn vaak net iets kleiner en lichter

Voor een Labrador teef is de schofthoogte gemiddeld tussen de 54 en 56 centimeter en voor een Golden Retriever tussen de 51 en 56 centimeter. Teefjes zijn dus gemiddeld iets kleiner dan de reu.

Daarnaast zijn ze ook iets lichter. Het gewicht van een Labrador teefje varieert tussen de 25 en 35 kilogram en voor een Golden Retriever teefje is dit tussen de 25 en 29 kilogram.

De karaktereigenschappen van Labradors en Golden Retrievers

Als je een beslissing moet maken over welke hond het beste in jouw gezin past is het van groot belang om het karakter van de gekozen honden te vergelijken. Je wilt namelijk een hond hebben die goed bij jou en je gezin past.

Het karakter van de Labrador

Een Labrador is een behoorlijk onafhankelijke, nieuwsgierige hond. Het is een lief, zorgzaam ras met enorm veel energie. Het kan een vrolijke en ietwat lompe hond zijn, die perfect is voor een gezin met kinderen.

Ze zijn gemakkelijk te trainen, leergierig en reageren vooral goed op een consequente, vriendelijke aanpak tijdens de training.

Het karakter van de Golden Retriever

Golden Retrievers zijn over het algemeen wat kalmer en socialer. Ze houden van gezelschap en zijn minder onafhankelijk dan Labradors. Ze houden ervan om aandacht te krijgen en staan bekend om hun wil om hun baasje te plezieren.

Het zijn gemakkelijk trainbare, intelligente en tolerante honden. Tegenover kinderen zijn Golden Retrievers geduldig. Ook zijn het gehoorzame honden en worden ze daardoor bijvoorbeeld vaak ingezet als geleidehond, hulphond of jachthond.

Verdiep je verder in het karakter van de Golden Retriever

Wil je echt alles weten over het karakter van een Golden Retriever? Lees dan het boek ‘Golden Retriever Handboek’ eens door! In dit boek van 100+ pagina’s leer je alles over de persoonlijkheid en het gedrag van deze geweldige honden.

Klik hier om het boek te bekijken →

De overeenkomsten en verschillen in karakter

Beide rassen zijn fantastische gezinshonden. Ze zijn lief, betrouwbaar en gek op het gezinsleven en kinderen. Ook zijn het allebei vrij luide rassen die veel lawaai zullen maken als ze gelukkig zijn. Maar wat zijn dan de belangrijkste verschillen in het karakter?

De belangrijkste verschillen bij een Golden Retriever vs Labrador zitten in het energieniveau. Over het algemeen zijn Labradors wat drukker, enthousiaster en lomper. Golden Retrievers zijn vaak wat rustiger en zullen er alles aan doen om hun baasje te pleasen.

Deze eigenschappen kunnen overigens sterk verschillen per hond. Het karakter van een hond kan uiteenlopen. Waar de een onderdanig is, is de andere hond een stuk dominanter. De ene Labrador is lui, terwijl de andere ontzettend hyperactief is.

Uiteindelijk zal je dus ook een deel van het karakter ontdekken zodra je de hond in huis haalt. Laat dit je niet tegenhouden, want beide rassen zijn erg lieve dieren.

De verzorging en het verharen

Ook in de verzorging van de hond is een duidelijk verschil te merken tussen de twee rassen. Aangezien de Golden Retrievers een langere, harigere vacht hebben, hebben deze honden ook een stuk meer verzorging nodig.

Wel is het zo dat Labradors meerdere keren per jaar verharen. Maar de vacht is een stuk korter waardoor deze ook gemakkelijker te verzorgen is. Deze korte vacht maakt dat het ruien een stuk minder erg is.

De verzorging van de Golden Retriever

De Golden Retriever heeft dus een langharige, dubbele vacht waarvan de ondervacht waterafstotend is. Het wordt aangeraden om de Golden Retriever ongeveer eens per week goed te borstelen. Ook is het mogelijk om de Golden Retriever te trimmen.

De verzorging van de Labrador

De kortere vacht van een Labrador is dus een stuk makkelijker te verzorgen dan die van de Golden Retriever. Je hoeft slechts af en toe met een zachte borstel over de vacht heen te gaan. Is je hond in de rui? Dan kun je dit iets vaker doen om loszittende haren te verwijderen.

Beweging van de Golden Retriever vs. Labrador

Beide rassen zijn een groot fan van rennen, wandelen, zwemmen en apporteren. In de mate van beweging zit dus ook niet veel verschil tussen beide rassen.

Ze hebben allebei veel beweging nodig; gemiddeld tussen den 30 minuten en 2 uur per dag. Als ze te weinig beweging krijgen, kan dit leiden tot gedragsproblemen of overgewicht bij de hond.

Levensverwachting en erfelijke ziektes

Ook belangrijk is inzicht in de levensverwachting en erfelijke ziektes. Je moet je hier als baasje voldoende in verdiepen voordat je een echt goede keuze kan maken.

Een Golden Retriever heeft een gemiddelde levensverwachting van tussen de 10 en 13 jaar. Wel is het zo dat ze een groot risico hebben op ziektes. Er zijn enkele tientallen erfelijke ziektes bekend bij dit ras waardoor ze risico lopen op bijvoorbeeld dysplasie, verschillende soorten kanker en ontstekingen.

De Labrador heeft een gemiddelde levensverwachting van rond de 10 tot 12 jaar, en ook een verhoogde kans op heup- en elleboogdysplasie. Hierdoor kunnen er ontstekingen ontstaan aan de gewrichten. Ook zijn er andere ziektes die voor kunnen komen bij dit ras.

Labradors en Golden Retrievers als familiehond

Concluderend zijn honden van allebei de rassen een perfecte familiehond. Ze zijn rustig, lief, hardwerkend en enthousiast. Allebei houden ze enorm van zwemmen en hebben ze genoeg beweging nodig.

Wel zijn er enkele verschillen te herkennen die jouw keuze wellicht eenvoudiger kunnen maken. Waar de Golden Retriever vaak wat rustiger is, is de Labrador een wat ‘lompere’ hond.

Daarnaast zal een Golden Retriever iets meer verzorging aan de vacht nodig hebben. Hopelijk heb je door deze vergelijking genoeg informatie om te kunnen besluiten welk ras voor jou het meest geschikt is.

Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Golden Retriever?

Wil je alles weten over jouw lieve hond? Bekijk dan het Golden Retriever Handboek eens. In dit e-book met meer dan 90 pagina’s leer je alles over deze hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het e-book te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Golden Retrievers. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Golden Retriever namen: tips en inspiratie

Golden Retriever namen: tips en inspiratie

De Golden Retriever scoort jaar na jaar hoog op de ladder van populariteit. In veel huishoudens is de van oorsprong Schotse viervoeter enorm populair, niet in de laatste plaats omdat het beest een echte familiehond is: het beest is intelligent, vriendelijk en...

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Golden Retriever wilde weten in één compleet e-book!”

Golden Retriever Handboek bevat 100+ pagina’s vol info en tips!

  • Wil je een Golden Retriever kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Golden Retriever zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Golden Retriever trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Retriever de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Golden Retriever en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is Golden Retriever Handboek perfect.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

We denken dat je het Golden Retriever Handboek interessant zal vinden.

Welkom hondenvriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!

Golden Retriever Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload