Home » Vergelijking: kies je voor een Golden Retriever of een Labrador?

Vergelijking: kies je voor een Golden Retriever of een Labrador?

⏱ Leestijd: 4 minuten

Ben je op zoek naar een geschikte familiehond, dan is de kans groot dat zowel de Golden Retriever als Labrador een passende hond is. Beiden hebben een vriendelijk, zachtaardig karakter en kunnen goed overweg met kinderen. Het kan daardoor ook lastig zijn om een keuze te maken tussen deze twee rassen. Toch zijn er naast de overeenkomsten, ook een aantal verschillen tussen de Golden Retriever en Labrador. Hieronder vertellen we je meer over de herkomst, karaktereigenschappen en het uiterlijk van de honden. Wat zijn de overeenkomsten? De verschillen? En waar dien je op te letten bij de aanschaf?

 

👋  Voordat je verder leest…

Misschien is het e-book Golden Retriever Geheimen interessant voor je. Daarin leer je namelijk alles over dit geweldige hondenras!

 

De herkomst van de Golden Retrievers en Labradors

Een van de eerste verschillen tussen de twee rassen is hun herkomst. De Golden Retriever is namelijk afkomstig uit Schotland. Deze hond is een combinatie van tal van verschillende rassen zoals de Spaniels, Setters, Flatcoated Retrievers en bloedhonden. Het zijn jachthonden die specifiek werden ingezet voor de watervogels.

De Labrador komt daarentegen niet uit Schotland, maar uit Newfoundland. Het is een ras dat is geëvolueerd uit de Newfoundlander en enkele waterhonden, waarvan er tegenwoordig een groot aantal zijn uitgestorven.

Verschillen in uiterlijke kenmerken

De grootste verschillen tussen de honden zijn te vinden in de uiterlijke kenmerken. Zowel de Golden Retriever als de Labrador is een middelgrote hond met een gespierde bouw. De Golden Retriever heeft echter een harige, borstelige staart, terwijl de Labrador een kortharige, krachtige staart heeft. Beiden hebben een waterafstotende vacht om te helpen bij het zwemmen. Labradors hebben daarnaast ook zwemvliezen in hun pootjes, wat er extra voor zorgt dat het goede zwemmers zijn.

De vacht van Golden Retrievers en Labradors

De vacht van een Golden Retriever is lang en varieert in kleur van licht crème tot vrij donker mahonie. Ze zijn niet wit of rood, maar variëren tussen licht en donkergoud. Een Labrador heeft daarentegen een kortere vacht en kan verschillende kleuren hebben. Dit ras kan zowel zwart, geel als chocoladebruin zijn.

Gewicht en grootte

Beide honden zijn middelgrote honden, waardoor ze redelijk overeenkomen als het gaat om gewicht en grootte. De schofthoogte van een gemiddelde Labrador reu is tussen de 55 en 57 centimeter en van een Golden Retriever tussen de 56 en 61 centimeter. Het gewicht is respectievelijk tussen de 25 en 35 kilogram en tussen de 29 en 34 kilogram.

Voor een Labrador teef is de schofthoogte gemiddeld tussen de 54 en 56 centimeter en voor een Golden Retriever tussen de 51 en 56 centimeter. Teefjes zijn dus gemiddeld iets kleiner dan de reu. Het gewicht van een Labrador varieert tussen de 25 en 35 kilogram en voor een Golden Retriever teefje is dit tussen de 25 en 29 kilogram.

De karaktereigenschappen van Labradors en Golden Retrievers

Als je een beslissing moet maken over welke hond het beste in jouw gezin past, is het van groot belang om het karakter van de gekozen honden te vergelijken. Je wilt namelijk een hond hebben die goed bij jou en je gezin past. Een Labrador is een behoorlijk onafhankelijke, nieuwsgierige hond. Het zijn echte waterratten en houden dus enorm van zwemmen. Het is een lief, zorgzaam ras met enorm veel energie. Het kan een vrolijke en ietwat lompe hond zijn, die perfect is voor een gezin met kinderen. Ze zijn gemakkelijk te trainen, leergierig en reageren vooral goed op een consequente, vriendelijke aanpak tijdens de training.

Golden Retrievers zijn over het algemeen wat kalmer en socialer. Ze houden van gezelschap en zijn minder onafhankelijk dan Labradors. Ze houden ervan om aandacht te krijgen en staan bekend om hun wil om hun baasje te plezieren. Het zijn gemakkelijk trainbare, intelligente en tolerante honden. Tegenover kinderen zijn Golden Retrievers geduldig. Tevens zijn het gehoorzame honden en worden ze daardoor bijvoorbeeld vaak ingezet als geleidehond, hulphond of jachthond.

De overeenkomsten en verschillen in karakter

Beide rassen houden van water en zijn fantastische gezinshonden. Ze zijn lief, betrouwbaar en gek op het gezinsleven en kinderen. Ook zijn het allebei vrij luide rassen die veel lawaai zullen maken als ze gelukkig zijn. Ook zijn ze een goed alarm tegen inbrekers, aangezien ze zullen doen geloven dat er een agressieve waakhond aanwezig is in huis. Toch zullen ze je niet beschermen tegen inbrekers, aangezien ze deze eerder enthousiast zullen begroeten in plaats van ze aan te vallen.

Over het algemeen zijn Labradors wat drukker, enthousiaster en lomper. Ze zijn goed te trainen en werken hard. Golden Retrievers zijn vaak wat rustiger en zullen er alles aan doen om hun baasje te pleasen. Het zijn blij, lieve honden.

Deze eigenschappen kunnen natuurlijk enorm verschillen per hond. Het karakter van een hond kan uiteenlopen. Waar de een onderdanig is, is de andere hond een stuk dominanter. De ene Labrador is lui, terwijl de andere ontzettend hyperactief is.

De verzorging en het verharen

Ook in de verzorging van de hond is een duidelijk verschil te merken tussen de twee rassen. Aangezien de Golden Retrievers een langere, harigere vacht hebben, zullen deze honden dus ook een stuk meer verzorging nodig hebben. Wel is het zo dat Labradors meerdere malen in het jaar verhaart. Toch is de vacht een stuk korter waardoor deze ook gemakkelijker te verzorgen is. Deze korte vacht maakt dat het ruien een stuk minder erg is.

De verzorging van de Golden Retriever

De Golden Retriever heeft dus een langharige, dubbele vacht, waarvan de ondervacht waterafstotend is. Het wordt aangeraden om de Golden Retriever ongeveer eens per week goed te borstelen. Ook is het mogelijk om de Golden Retriever te trimmen.

De verzorging van de Labrador

De kortere vacht van een Labrador is dus een stuk makkelijker te verzorgen dan deze van de Golden Retriever. Af en toe kun je met een zachte borstel over de vacht gaan om deze bij te houden. Is je hond in de rui? Dan kun je dit iets vaker doen om loszittende haren buitenshuis te verwijderen.

Beweging van de Golden Retriever en Labrador

Beide rassen zijn groot fan van rennen, wandelen, zwemmen en apporteren. In de mate van beweging zit dus ook niet veel verschil tussen beide rassen. Ze hebben allebei veel beweging nodig; gemiddeld tussen den 30 minuten en 2 uur per dag. Als ze te weinig beweging krijgen, kan dit leiden tot gedragsproblemen of overgewicht bij de hond.

Levensverwachting en erfelijke ziektes

Een Golden Retriever heeft een gemiddelde levensverwachting van tussen de 10 en 13 jaar. Wel is het zo dat ze een groot risico hebben op ziektes. Er zijn enkele tientallen erfelijke ziektes bekend bij dit ras, waardoor ze risico lopen op bijvoorbeeld dysplasie, verschillende soorten kanker en ontstekingen.

De Labrador heeft een gemiddelde levensverwachting van rond de 10 tot 12 jaar en ook een verhoogde kans op heup- en elleboogdysplasie. Hierdoor kunnen er ontstekingen ontstaan aan de gewrichten. Ook zijn er andere ziektes die voor kunnen komen bij dit ras.

Labradors en Golden Retrievers als familiehond

Concluderend zijn allebei de rassen een perfecte familiehond. Ze zijn rustig, lief, hardwerkend en enthousiast. Allebei houden ze enorm van zwemmen en hebben ze genoeg beweging nodig. Wel zijn er enkele verschillen tussen de rassen. Waar de Golden Retriever vaak wat rustiger is, is de Labrador een soms wat ‘lompere’ hond. Een Golden Retriever zal iets meer verzorging aan de vacht nodig hebben. Hopelijk heb je door deze vergelijking genoeg informatie om te kunnen besluiten welk ras voor jou het meest geschikt is.

 

Wil je alles leren over Golden Retrievers?

Download dan eens het e-book ‘Golden Retriever Geheimen’. Daarin staat álle informatie die je nodig hebt over deze geweldige hond!

 

22 Geniale Tips Voor Jouw Hond Die Je Zullen Verbazen!

  • Leer je Golden Retriever in een dag om niet meer te bijten;
  • Kom voortaan in een handomdraai van teken af;
  • Kom makkelijk en snel van uitvallende hondenharen af;
  • Zorg dat jouw Golden Retriever niet meer uit zijn mond stinkt;
  • Ontdek alle 22 bizarre life hacks voor jouw hond!

👉 Vorige maand 329 keer gedownload!

Onze laatste artikelen

We schrijven continu informatieve artikelen vol tips en trucs. Zodat je jouw Golden Retriever nóg beter leert begrijpen. Bekijk hieronder onze meest recente bijdrages.

Een Golden Retriever buiten houden

Een Golden Retriever buiten houden

Jouw woonsituatie is van groot belang wanneer je overweegt een Golden retriever aan je huishouden toe te voegen. Woon je in een appartement, rijtjeshuis, of misschien wel op een boerderij? De vraag bij de aanschaf van een Golden retriever is ‘is mijn woonstijl...