Home | De nadelen van een Golden retriever

De nadelen van een Golden retriever

⏱ Leestijd: 3 minuten

Perfectie bestaat niet en ook het meest geliefde hondenras, de Golden Retriever, heeft zo zijn nadelen. Overweeg je een Golden Retriever in huis te halen? Bedenk je dan goed of deze nadelen zwaar wegen voor je.

Door een weloverwogen keus te maken weet je niet alleen zelf waar je aan begint, maar bied je ook de hond een thuis dat het best bij hem past. Zo hebben zowel jij als je nieuwe viervoeter het meest profijt en plezier van elkaar.

Maar wat zijn dan precies die nadelen? Daar kom je in dit artikel achter.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Golden Retriever nieuwsbrief. Daarin delen we wekelijks interessante artikelen, handige tips of kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Golden Retriever!

Eens een jager, altijd een jager

De Golden Retriever is van origine een jachthond. Hij is gewend om een aangeschoten prooi op te speuren en op te halen. Dit jachtinstinct zit in zijn genen. Het is dus niet vreemd als hij tijdens een rustig wandelingetje door het park ineens achter een wegschietend konijn of fladderende eend aan gaat. Of dat hij de bosjes inschiet en vol trots naar je terugkomt met een dikke houtduif in zijn bek.

De enige manier om dit gedrag te beteugelen is door hem op heterdaad te betrappen en een ferme ‘foei’ toe te roepen. Met wat geduld leert hij deze fratsen na verloop van tijd af.

Het olifantengeheugen van de Golden Retriever

Van jongs af aan zijn Golden Retrievers nieuwsgierig naar alles wat er om hen heen gebeurt en leergierig naar alles wat ze nog niet kennen. Tijdens hun socialisatiefase als pup is het daarom belangrijk om ze zoveel mogelijk kennis te laten maken met geluiden en alledaagse situaties.

Ook is het in die fase belangrijk om goed gedrag te belonen. De Golden Retriever heeft namelijk een olifantengeheugen. Dat wat hem is aangeleerd vergeet hij nooit meer. Dat geldt niet alleen voor goed, maar ook voor verkeerd gedrag. Dus beter gelijk goed aanleren, dan achteraf corrigeren.

Je huis wordt één grote speeltuin

Overweeg je behalve de aanschaf van een Golden Retriever ook een nieuwe bank? Of een mooie vaas voor op tafel? Wacht daar voorlopig mee! Met name voor een Golden Retriever pup moet je huis echt puppyproof zijn. Golden Retrievers kwispelen namelijk wat af en gaan met alles aan de haal; kussens, speelgoed van je kinderen, je schoenen, wc-rollen.

Je vindt deze ‘schatten’ vervolgens op de meest ongebruikelijke plekken terug. Het loont om bijvoorbeeld traphekjes te plaatsen op de plekken waar je je hond liever niet wilt hebben.

Wil je je huis puppyproof maken voor de komst van je Golden Retriever?

Bekijk dan het Golden Retriever Handboek (+100 pagina’s) zeker even. In dit boek wordt uitgebreid vertelt hoe je jouw Golden Retriever een warm (en veilig) welkom geeft. Zo weet je zeker dat jij en jouw hond vanaf dag 1 van elkaar kunnen genieten!

Klik hier om het boek te bekijken

Spontaan een nieuw tapijt

Koop je een rasechte Golden Retriever? Wees dan ook bewust van zijn prachtige, maar onderhoudsintensieve vacht. Deze vacht moet je geregeld goed uitkammen en valt behoorlijk uit. Bereid je dus voor op veel stofzuigen of een nieuw tapijt van hondenharen in huis. Ben je of is één van je huisgenoten allergisch dan kan dit voor problemen zorgen. Iets om in overweging te nemen bij de keuze voor een Golden Retriever.

Een nette hond vraagt om een nette baas

Een gehoorzame en nette hond krijg je door de juiste opvoeding. Dit geldt zowel voor je hond als voor jou! Wil je een hond die niet met al je schoenen ervandoor gaat? Of die je nieuwe telefoon van de tafel kwispelt? Zorg dan dat je al je losse items goed opbergt of dat je hekjes plaatst bij ruimtes waar je hond niet welkom is.

Ook losse kabels en stekkerdozen zijn een geliefd speelobject en uiteraard behoorlijk gevaarlijk. Met andere woorden: door zelf netjes te zijn, geef je je Golden Retriever minder kans er een zootje van te maken.

Inbrekers zijn welkom

Zoek je een hond om je huis en haard te beschermen tegen onwelkome gasten? Streep de Golden Retriever dan maar van je lijstje. Hij staat namelijk niet bekend als de beste waakhond.

Hij is wel degelijk goed in aanslaan als er bezoek is, zowel bij genode als ongenode gasten. Maar zijn geblaf is voornamelijk een uiting van puur enthousiasme; iedereen die langskomt kan namelijk een potentieel speelmaatje zijn!

Inbrekers worden dus met hetzelfde enthousiasme ontvangen als vrienden en bekenden. Ondanks zijn sterk ontwikkelde neus, kan hij het verschil tussen goede of slechte intenties bij mensen helaas niet waarnemen.

Geen hond is hetzelfde

Wie meer wil weten over de Golden Retriever krijgt vanuit allerlei bronnen behoorlijk gelijkgestemde informatie over het gedrag en karakter van deze viervoeter. In grote lijnen is het karakter van dit hondenras goed te beschrijven en kloppend met de werkelijkheid. Maar een hond is een levend wezen en net als bij mensen is er geen één Golden Retriever gelijk en hebben ze allemaal een eigen persoonlijkheid.

Bedenk dus dat er ondanks alle voordelen aan deze hond er geen garanties zijn dat hij zich gedraagt zoals in je informatie beschreven staat.

Wil je het ongewenste gedrag van je Golden Retriever effectief afleren?

Bijten, opspringen, blaffen of bedelen. Helaas komt het bij Golden Retrievers regelmatig voor. Wil je dit ongewenste gedrag snen en blijvend afleren? Bekijk dan het Golden Retriever Handboek eens.

In dit e-book met meer dan 90 pagina’s leer je alles over deze hond. Ook het thema opvoeding en training wordt uitgebreid behandeld. Zodat jij jouw Golden Retriever eenvoudig kan opvoeden tot een gehoorzame, lieve hond.

Klik hier om het e-book te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Golden Retrievers. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Golden Retriever namen: tips en inspiratie

Golden Retriever namen: tips en inspiratie

De Golden Retriever scoort jaar na jaar hoog op de ladder van populariteit. In veel huishoudens is de van oorsprong Schotse viervoeter enorm populair, niet in de laatste plaats omdat het beest een echte familiehond is: het beest is intelligent, vriendelijk en...

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Golden Retriever wilde weten in één compleet e-book!”

Golden Retriever Handboek bevat 100+ pagina’s vol info en tips!

  • Wil je een Golden Retriever kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Golden Retriever zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Golden Retriever trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Retriever de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Golden Retriever en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is Golden Retriever Handboek perfect.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

We denken dat je het Golden Retriever Handboek interessant zal vinden.

Welkom hondenvriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!

Golden Retriever Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload