Home » De nadelen van een Golden retriever

De nadelen van een Golden retriever

⏱ Leestijd: 3 minuten

Perfectie bestaat niet en ook het meest geliefde hondenras, de Golden retriever, heeft zo zijn nadelen. Overweeg je een Golden retriever in huis te halen? Bedenk je dan goed of deze nadelen zwaar wegen voor je. Door een weloverwogen keus te maken, weet je niet alleen zelf waar je aan begint, maar bied je ook de hond een thuis dat het best bij hem past. Zo hebben zowel jij als je nieuwe viervoeter het meest profijt en plezier van elkaar.

 

👋  Voordat je verder leest…

Misschien is het e-book Golden Retriever Geheimen interessant voor je. Daarin leer je namelijk alles over dit geweldige hondenras!

Eens een jager, altijd een jager

De Golden retriever is van origine een jachthond. Hij is gewend om een aangeschoten prooi op te speuren en op te halen. Dit jachtinstinct zit in zijn genen. Het is dus niet vreemd als hij tijdens een rustig wandelingetje door het park ineens achter een wegschietend konijn of fladderende eend aan gaat. Of dat hij de bosjes inschiet en vol trots naar je terugkomt met een dikke houtduif in zijn bek. De enige manier om dit gedrag te beteugelen is door hem op heterdaad te betrappen en een ferme ‘foei’ toe te roepen. Met wat geduld leert hij deze fratsen na verloop van tijd af.

Het olifantengeheugen van de Golden retriever

Van jongs af aan zijn Golden retrievers nieuwsgierig naar alles wat er om hen heen gebeurt en leergierig naar alles wat ze nog niet kennen. Tijdens hun socialisatiefase als pup is het daarom belangrijk om ze zoveel mogelijk kennis te laten maken met geluiden en alledaagse situaties. Ook is het in die fase belangrijk om goed gedrag te belonen. De Golden retriever heeft namelijk een olifantengeheugen. Dat wat hem is aangeleerd, vergeet hij nooit meer. Dat geldt niet alleen voor goed, maar ook voor verkeerd gedrag. Dus beter gelijk goed aanleren, dan achteraf corrigeren.

Je huis wordt één grote speeltuin

Overweeg je behalve de aanschaf van een Golden retriever ook een nieuwe bank? Of een mooie vaas voor op tafel? Wacht daar voorlopig mee! Met name voor een Golden retriever pup, moet je huis echt puppyproof zijn. Golden retrievers kwispelen namelijk wat af en gaan met alles aan de haal; kussens, speelgoed van je kinderen, je schoenen, wc-rollen. Je vindt deze ‘schatten’ vervolgens op de meest ongebruikelijke plekken terug. Het loont om bijvoorbeeld traphekjes te plaatsen op de plekken waar je je hond liever niet wilt hebben.

Spontaan een nieuw tapijt

Koop je een rasechte Golden retriever? Wees dan ook bewust van zijn prachtige, maar onderhoudsintensieve vacht. Deze vacht moet je geregeld goed uitkammen en valt behoorlijk uit. Bereid je dus voor op veel stofzuigen of een nieuw tapijt van hondenharen in huis. Ben je of is één van je huisgenoten allergisch, dan kan dit voor problemen zorgen. Iets om in overweging te nemen bij de keuze voor een Golden retriever.

Een nette hond vraagt om een nette baas

Een gehoorzame en nette hond krijg je door de juiste opvoeding. Dit geldt zowel voor je hond als voor jou! Wil je een hond die niet met al je schoenen ervandoor gaat? Of die je nieuwe telefoon van de tafel kwispelt? Zorg dan dat je al je losse items goed opbergt of dat je hekjes plaatst bij ruimtes waar je hond niet welkom is. Ook losse kabels en stekkerdozen zijn een geliefd speelobject en uiteraard behoorlijk gevaarlijk. Met andere woorden: door zelf netjes te zijn, geef je je Golden retriever minder kans er een zootje van te maken.

Inbrekers zijn welkom

Zoek je een hond om je huis en haard te beschermen tegen onwelkome gasten? Streep de Golden retriever dan maar van je lijstje, hij staat niet bekend als de beste waakhond. Hij is wel degelijk goed in aanslaan als er bezoek is, zowel genode als ongenode gasten. Maar zijn geblaf is voornamelijk een uiting van puur enthousiasme; iedereen die langskomt kan namelijk een potentieel speelmaatje zijn! Inbrekers worden dus met hetzelfde enthousiasme ontvangen als vrienden en bekenden. Ondanks zijn sterk ontwikkelde neus, kan hij het verschil tussen goede of slechte intenties bij mensen helaas niet waarnemen.

Geen hond is hetzelfde

Wie meer wil weten over de Golden retriever, krijgt vanuit allerlei bronnen behoorlijk gelijkgestemde informatie over het gedrag en karakter van deze viervoeter. In grote lijnen is het karakter van dit hondenras goed te beschrijven en kloppend met de werkelijkheid. Maar een hond is een levend wezen en net als bij mensen is er geen één Golden retriever gelijk en hebben ze allemaal een eigen persoonlijkheid. Bedenk dus dat er ondanks alle voordelen aan deze hond er geen garanties zijn dat hij zich gedraagt zoals in je informatie beschreven staat.

 

Wil je alles leren over Golden Retrievers?

Download dan eens het e-book ‘Golden Retriever Geheimen’. Daarin staat álle informatie die je nodig hebt over deze geweldige hond!

 

22 Geniale Tips Voor Jouw Hond Die Je Zullen Verbazen!

  • Leer je Golden Retriever in een dag om niet meer te bijten;
  • Kom voortaan in een handomdraai van teken af;
  • Kom makkelijk en snel van uitvallende hondenharen af;
  • Zorg dat jouw Golden Retriever niet meer uit zijn mond stinkt;
  • Ontdek alle 22 bizarre life hacks voor jouw hond!

👉 Vorige maand 329 keer gedownload!

Onze laatste artikelen

We schrijven continu informatieve artikelen vol tips en trucs. Zodat je jouw Golden Retriever nóg beter leert begrijpen. Bekijk hieronder onze meest recente bijdrages.

Een Golden Retriever buiten houden

Een Golden Retriever buiten houden

Jouw woonsituatie is van groot belang wanneer je overweegt een Golden retriever aan je huishouden toe te voegen. Woon je in een appartement, rijtjeshuis, of misschien wel op een boerderij? De vraag bij de aanschaf van een Golden retriever is ‘is mijn woonstijl...