Home | Golden Retriever x Labrador: ontdek deze mooie kruising (uitgebreid)

Golden Retriever x Labrador: ontdek deze mooie kruising (uitgebreid)

⏱ Leestijd: 4 minuten

Als je voor een Labrador kiest, dan is dat geen kruising maar een raszuivere hond. Er kan wel gekruist worden met een Golden Retriever maar de soort Labrador heeft als volledige naam Labrador Retriever en is dus reeds een voorbeeld van het Retriever ras.

Wil je graag weten wat typisch is voor deze hond qua uiterlijk en karakter? Of wil je meer over te weten komen over de Labrador zodat je kunt bepalen of deze hond bij je past? Lees dan dit artikel over de Labrador Retriever eerst even door.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Golden Retriever nieuwsbrief. Daarin delen we wekelijks interessante artikelen, handige tips of kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Golden Retriever!

De Labrador Retriever

Als je een Labrador Retriever aanschaft, haal je een sociale, vriendelijke en bijzonder aanhankelijke hond in huis. De hond werd vroeger veel gebruikt tijdens de jacht om prooien op te halen voor de jager (vandaar ook de naam Retriever) of om gevangen vissen uit de netten te halen.

De hond is graag actief bezig, maakt bij voorkeur samen met het baasje lange wandelingen en is een fijne hond voor het gezin omdat het ras met iedereen goed overweg kan. Houd er rekening mee dat de hond veel energie heeft die hij goed kwijt moet kunnen om zo verveling tegen te gaan.

Uiterlijke kenmerken van de Labrador Retriever

De Labrador komt in verschillende kleuren voor: blond, bruin en zwart. Zwart was de oorspronkelijke kleur van dit hondenras. Het zijn altijd honden met één vachtkleur. De ogen zijn donker en liggen wat dieper in de snuit van de hond. De vacht van de hond is kort en stevig en daaronder zit een waterdichte ondervacht.

De Labrador is dol op zwemmen en heeft ook zwemvliezen tussen de tenen zitten. Daarnaast is de staart van het dier opvallend: deze is kort en dik en wordt gekscherend ook wel otterstaart genoemd, vanwege de vorm. Een Labrador reu heeft een schofthoogte van 55 tot 57 centimeter en weegt tussen de 25 en 35 kilogram.

Het teefje weegt nagenoeg net zoveel en heeft een schofthoogte tussen de 54 en 56 centimeter. Het is een stevig gebouwde hond met een goed uithoudingsvermogen die erg graag in beweging is.

Let op: Alle mogelijke kruisingen met een Golden Retriever (en vele andere thema’s) worden ook uitgebreid behandeld in Golden Retriever Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

Karakter van de Labrador Retriever

De Labrador is een zachtaardige hond, die goed met kinderen kan, mits hij hieraan went tijdens de opvoeding. De hond is graag actief bezig, bij voorkeur in de buitenlucht en samen met het baasje. De hond is gek op water en zwemmen maar doet ook spelletjes en gaat daarbij geen enkele uitdaging uit de weg.

Apporteren is altijd leuk want dat is werken voor het baasje en van origine was de hond natuurlijk ook een jachthond. De hond is bijzonder intelligent, leert snel en pikt heel snel dingen op.

De Labrador is van nature een sociale en vriendelijke hond die niet bepaald als waakhond geschikt is en met iedereen het liefste vrienden wil zijn. Dit kan ook met andere honden of andere dieren zijn. De Labrador heeft veel energie, is niet agressief en kent weinig angst. Speels zijn hoort echt bij dit ras, zeker als het een puppy betreft.

Het ras houdt niet erg van alleen thuis zijn dus probeer te voorkomen dat je veel weg bent en zoek anders een oplossing voor je huisdier zodat deze niet te vaak alleen blijft.

Opvoeding van de Labrador Retriever

Omdat een Labrador, zeker een pup, nu eenmaal barst van de energie, is het zaak je hond goed bezig te houden om verveling en daaruit volgend ongewenst gedrag te vermijden. Begin zo vlug mogelijk met het opvoeden van je Labrador puppy zodat deze weet wat goed en wat fout is. De hond is slim genoeg om snel signalen op te pikken en door te hebben wat wel en wat niet mag.

Houd je hond fysiek voldoende bezig (let op: doe dit in de maat die bij de leeftijd van het dier past) maar zorg zeker ook voor geestelijke prikkels en stimuleer het brein door intelligentiespelletjes, puzzels enzovoort met je hond te doen. De Labrador Retriever is gek op wandelen dus doe dat zoveel mogelijk.

Houd er rekening mee dat zelfs een intelligente hond een tijdje nodig heeft om van alles te leren, zoals bijvoorbeeld zindelijk worden. Daar een Labrador veel energie heeft, is het slim met je huisdier op training te gaan. Daar kan hij zijn energie goed kwijt, kan hij samen met het baasje van alles ondernemen en kunnen jullie de geleerde dingen thuis verder uitwerken.

Verzorging van de Labrador Retriever

Een Labrador Retriever is dus geen kruising maar een raszuivere hond. Het ras behoort tot de Retrievers en hoeft daarvoor niet gekruist te worden. Veel kenmerken van de Labrador zie je ook bij een Golden Retriever en bij donkere flatcoats. Een belangrijk verschil zie je aan de vacht van hond: deze is bij een Labrador namelijk veel korter.

Dit wil zeker niet zeggen dat deze geen verzorging nodig heeft want ook een kortharige hond kan met regelmaat geborsteld worden, al is het maar om het vuil uit de vacht te halen. Let bij een Labrador goed op dat ogen en oren schoon zijn (de laatste zijn bij het ras gevoelig voor ontstekingen) en dat de nagels de juiste lengte hebben. Een goede gebitsreiniging is voor elke hond belangrijk dus ook voor je Labrador Retriever.

Leer alles over de mogelijke kruisingen met een Golden Retriever

Wil je álles leren over de mogelijke kruisingen met een Golden Retriever? Bekijk dan ook het Golden Retriever Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s wordt dit onderwerp namelijk uitgebreid behandeld. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

Prijs van de Labrador Retriever

Als je naar een erkende en betrouwbare fokker gaat voor een Labrador puppy, betaal je daar tussen de €1000 en €1500 voor. Als je een Labrador hebt met een heel goede stamboom kan de prijs voor de pup zelfs wel rond de €2000 liggen.

Een erkende fokker is aangesloten bij een rasvereniging, zorgt voor stamboompapieren, de juiste entingen en vaak wordt er een gezondheidscheck gedaan zodat de kans dat jij een volledig gezonde pup mee naar huis neemt, het grootste is.

Een erkende fokker maakt meer kosten voor de pups dan een thuisfokker dus die worden doorberekend aan de klant. Heb je ergens een Labrador pup gezien voor veel minder geld? Let dan wel goed op dat je niet met een broodfokker te maken hebt want deze dien je te vermijden.

Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Golden Retriever?

Wil je alles weten over jouw lieve hond? Bekijk dan het Golden Retriever Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het e-book te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Golden Retrievers. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Golden Retriever namen: tips en inspiratie

Golden Retriever namen: tips en inspiratie

De Golden Retriever scoort jaar na jaar hoog op de ladder van populariteit. In veel huishoudens is de van oorsprong Schotse viervoeter enorm populair, niet in de laatste plaats omdat het beest een echte familiehond is: het beest is intelligent, vriendelijk en...

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Golden Retriever wilde weten in één compleet e-book!”

Golden Retriever Handboek bevat 100+ pagina’s vol info en tips!

  • Wil je een Golden Retriever kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Golden Retriever zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Golden Retriever trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Retriever de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Golden Retriever en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is Golden Retriever Handboek perfect.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

We denken dat je het Golden Retriever Handboek interessant zal vinden.

Welkom hondenvriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!

Golden Retriever Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload