Home | Maak kennis met de kortharige Golden Retriever

Maak kennis met de kortharige Golden Retriever

⏱ Leestijd: 4 minuten

De Golden Retriever is een prachtige hond om te zien en om in huis te hebben. Het is een hond vol vriendelijkheid, intelligentie en tolerantie. Hij werkt graag hard voor zijn baas en heeft vaak een enorm geduld met kinderen.

Daarnaast heeft de hond een enorm hoog knuffelgehalte dankzij de prachtige vacht. Deze vacht is vaak lang en goudkleurig. Veel mensen herkennen de Golden Retriever hier altijd aan.

Maar zijn er ook Golden Retrievers met een korte vacht? Hieronder vertellen we je meer over de kortharige Golden Retriever en of dit type hond bestaat.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Golden Retriever nieuwsbrief. Daarin delen we wekelijks interessante artikelen, handige tips of kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Golden Retriever!

De vacht van een Golden Retriever

Een van de meest bekende uiterlijke kenmerken van de Golden Retriever is de prachtige vacht. De vacht van een Golden Retriever is vaak goud tot roomkleurig.

De hond heeft een gecombineerde vacht. Dit wil zeggen dat de vacht van een Golden Retriever bestaat uit een onderlaag en een bovenlaag. De onderlaag is waterafstotend, wat mede resulteert in het feit dat deze honden zulke geweldige zwemmers zijn. De bovenste laag zijn de haren die je ziet. Deze zijn vaak vlak tot golvend.

Bestaat een kortharige Golden Retriever?

De vacht is dus een van de belangrijkste kenmerken van een Golden Retriever. Soms vragen mensen zich echter af of er ook een Golden Retriever die kortharig is bestaat. Deze vraag wordt vaak gesteld omdat pups van dit ras nog kortere haren kunnen hebben.

Maar om direct met de deur in huis te vallen: volwassen, rasechte Golden Retrievers zullen niet kortharig zijn. Deze honden zullen altijd de langere, golvende, gouden vacht hebben waar ze zo om bekend staan.

Wel kan het zo zijn dat de Golden Retriever verward wordt met de Labrador. Want waar de Golden Retriever een lange vacht heeft de Labrador relatief korte haren.

Let op: Alle mogelijke Retriever soorten (en vele andere thema’s) worden ook uitgebreid behandeld in Golden Retriever Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

Kortharige golden Retriever pups

Zoals geschreven: waar een volwassen Golden Retriever dus eigenlijk nooit een korte vacht zal hebben is dit bij pups wel het geval.

De pup heeft namelijk de eerste maanden nog puppyharen, die een stuk korter zijn dan de volwassen haren. De vacht van een Golden Retriever begint dus heel kort, maar na het verliezen van de puppyvacht zal de volwassen, lange vacht naar voren komen. Dit gebeurd na maximaal een maand of zes.

Kruising tussen Golden Retriever en labrador

Een andere reden dat je misschien een kortharige Golden Retriever tegenkomt is als het gaat om een kruising met een labrador. Tegenwoordig worden honden vrij vaak gekruist om zo eigenschappen van twee rassen te combineren.

Als het gaat om een kruising tussen een labrador en een Golden Retriever kan het zomaar zijn dat de pups de vacht van de Labrador overnemen. Je krijgt dan dus een kortharige hond. Maar let op: dit is dan dus geen raszuivere Golden Retriever, maar een kruising: de Labrador Retriever.

Ook de vacht van deze kruising verschilt

Door deze kruising kan ook de kleur van de vacht verschillen. Waar Golden Retrievers vrijwel altijd een kleur hebben die varieert van lichtgoud tot donkergoud, zijn er bij Labradors een stuk meer mogelijke kleuren.

Als het gaat om een kruising tussen deze twee rassen kan je ook een bruine of misschien zelfs een zwarte pup krijgen.

Bepaalde karaktereigenschappen verschillen ook bij een kruising

Het is ook goed om te weten dat bij een kruising tussen de Golden Retriever en de Labrador het karakter van de hond anders kan zijn dan bij een rasechte Golden Retriever.

De karaktereigenschappen van beide honden worden namelijk gecombineerd, waardoor ook eigenschappen van een Labrador (of een andere ouder) naar voren zullen komen. Wees je hier bewust zijn als je aan het overwegen bent een puppy in huis te halen.

De vacht van de Golden Retriever verzorgen

Een kortharige Golden Retriever zal je dus niet snel tegenkomen. Tenminste.. niet als we het hebben over raszuivere honden. Het kan dus wel gaan om een kruising of een pup die zijn puppyharen nog niet is verloren.

Een volwassen Golden Retriever zal altijd een prachtige, lange vacht hebben. Het is daarom ook belangrijk om deze vacht goed te verzorgen, zodat je jouw hond in topconditie houdt.

Wil je alles weten over de verzorging van jouw Golden Retriever?

Bekijk dan zeker het Golden Retriever Handboek even. Daarin wordt uitgebreid aandacht besteed aan de optimale verzorging van jouw hond. Een must voor ieder baasje dat zijn Retriever gezond en gelukkig wilt houden.

Je kan het boek bekijken via deze link

Kammen en borstelen

Een van de belangrijkste aspecten als het gaat om de verzorging van de vacht is het kammen en borstelen. Op deze manier kan vuil, stof en oud haar verwijderd worden uit de vacht. Het regelmatig kammen voorkomt daarnaast dat er klitten vormen in de vacht. Deze klitten kunnen voor ongemakken zoals huidirritatie zorgen bij je hond. Dit wil je natuurlijk voorkomen, want je viervoeter kan hier erg veel last van hebben.

Je Golden Retriever wassen

Naast het borstelen van de vacht is het ook een goed idee om je hond af en toe eens goed te wassen. Dit zorgt voor een prachtige, glanzende vacht en kan tevens de stank van de vacht verminderen.

Veel mensen denken dat het een nachtmerrie is om je Golden Retriever in bad te krijgen. Maar dit hoeft niet zo erg te zijn. Maak er een structureel gebeuren van en beloon je hond na het bad met iets lekkers. Zo koppelt jouw Retriever het badderen aan het krijgen van een lekkere traktatie. Je zal zien dat de hond veel minder tegenstribbelt in de toekomst.

Verdiep je in de (vacht)verzorging van jouw Golden Retriever

Jij wil je hond natuurlijk zo goed mogelijk verzorgen. Het is daarom belangrijk dat je je daar voldoende in verdiept. We raden je aan om het Golden Retriever Handboek eens te bekijken. In dit e-book met meer dan 90 pagina’s leer je alles over de (vacht)verzorging en gezondheid van jouw hond.

Klik hier om het e-book te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Golden Retrievers. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Golden Retriever namen: tips en inspiratie

Golden Retriever namen: tips en inspiratie

De Golden Retriever scoort jaar na jaar hoog op de ladder van populariteit. In veel huishoudens is de van oorsprong Schotse viervoeter enorm populair, niet in de laatste plaats omdat het beest een echte familiehond is: het beest is intelligent, vriendelijk en...

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Golden Retriever wilde weten in één compleet e-book!”

Golden Retriever Handboek bevat 100+ pagina’s vol info en tips!

  • Wil je een Golden Retriever kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Golden Retriever zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Golden Retriever trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Retriever de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Golden Retriever en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is Golden Retriever Handboek perfect.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

We denken dat je het Golden Retriever Handboek interessant zal vinden.

Welkom hondenvriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!

Golden Retriever Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload