Home » Maak kennis met de kortharige Golden Retriever

Maak kennis met de kortharige Golden Retriever

⏱ Leestijd: 3 minuten

De Golden Retriever is een prachtige hond om te zien en te hebben. Het is een hond vol vriendelijkheid, intelligentie en tolerantie. Hij werkt graag hard voor zijn baas en heeft vaak een enorm geduld met kinderen. Daarnaast heeft de hond een enorm hoog knuffelgehalte door de prachtige vacht. Deze vacht is vaak lang en goudkleurig. Maar zijn er ook Golden Retrievers met een korte vacht? Hieronder vertellen we je meer over de Golden Retriever kortharig en of dit type hond bestaat.

 

👋  Voordat je verder leest…

Misschien is het e-book Golden Retriever Geheimen interessant voor je. Daarin leer je namelijk alles over dit geweldige hondenras!

De vacht van een Golden Retriever

Een van de meest bekende uiterlijke kenmerken van de Golden Retriever is de prachtige vacht. De vacht van een Golden Retriever is vaak goud tot roomkleurig. De hond heeft een gecombineerde vacht. Dit wil zeggen dat de vacht van een Golden Retriever bestaat uit een onderlaag en een bovenlaag. De onderlaag is waterafstotend, wat mede bepaalt dat deze honden zo’n geweldige zwemmers zijn. De bovenste laag zijn de haren die je ziet en deze zijn vaak vlak tot golvend.

Bestaat een kortharige Golden Retriever?

De vacht is dus een van de belangrijkste kenmerken van een Golden Retriever. Soms vragen mensen zich echter af of er ook een Golden Retriever kortharig bestaat. Deze vraag komt dan vaak doordat pups van dit ras soms nog kortere haren kunnen hebben. Echter zullen volwassen, rasechter Golden Retrievers er niet kortharig zijn. Deze honden zullen altijd een langere, golvende, gouden vacht hebben, waar ze zo om bekend staan.

Wel kan het zo zijn dat de Golden Retriever verward wordt met de Labrador. Labradors zijn ook lieve, vriendelijke honden die houden van het gezinsleven. Toch zijn er qua uiterlijk wel wat verschillen tussen de twee honden. Waar de Golden Retriever een lange vacht heeft en ook een langharige staart, heeft de Labrador korte haren en is tevens de staart kortharig.

Kortharige golden Retriever pups

Waar een volwassen Golden Retriever dus eigenlijk nooit een korte vacht zal hebben, is dit bij pups wel het geval. De pup heeft namelijk de eerste maanden nog puppyharen, die een stuk korter zijn dan de volwassen haren. De vacht van een Golden Retriever begint heel kort, maar na het verliezen zal de volwassen, lange vacht naar voren komen. Deze langere vacht zal ongeveer na en aantal maanden tevoorschijn komen.

Kruising met een labrador

Een andere reden waardoor je misschien een kortharige Golden Retriever tegenkomt, is als het een kruising is met een labrador. Tegenwoordig worden honden vrij vaak gekruist, om zo eigenschappen van twee rassen te combineren. Als het gaat om een kruising tussen een labrador en een Golden Retriever, dan kan het zomaar zijn dat de pups de vacht van de Labrador overnemen en je dus een Golden Retriever kortharig krijgt.

Ook kan de kleur van de vacht door deze kruising verschillen. Waar Golden Retrievers vrijwel altijd een kleur variërend van licht goud tot donker goud hebben, zijn er bij Labradors een stuk meer mogelijke kleuren. Als het gaat om een kruising tussen deze twee rassen, dan kun je dus ook een bruine of misschien wel een zwarte pup krijgen. Het is ook goed om te weten dat bij een kruising het karakter van de hond ook anders kan zijn dan van een rasechte Golden Retriever. De karaktereigenschappen van beide honden worden namelijk gecombineerd, waardoor ook eigenschappen van een Labrador of een andere hond naar voren zullen komen.

Verschillen met de labrador

Een Golden Retriever is een middelgrote hond met een gespierde bouw, lange vacht met een crème kleur tot donker gouden kleur. De Golden Retriever is lief, energiek en heeft een karakter dat graag zijn baas wil plezieren. Vaak zijn deze honden erg open, vriendelijk en sociaal en zijn ze erg goed met kinderen.

Labradors zijn ook middelgrote honden, maar hebben een vacht met korte haren. De kleur van deze honden kan variëren van blond tot roodbruin, chocoladebruin en zwart. Ook zul je merken dat een Labrador vaak een iets stevigere bouw heeft. Ook deze honden zijn lief en vriendelijk en zullen perfect in een gezinsleven passen. Wel kan een Labrador vaak ietwat lomp overkomen in vergelijking met de rustigere Golden Retriever.

De vacht van de Golden Retriever verzorgen

Een kortharige Golden Retriever zul je dus niet zo snel tegenkomen, behalve als het gaat om een kruising of een pup die zijn puppyharen nog niet is verloren. Een volwassen Golden Retriever zal vrijwel altijd een prachtige, lange vacht hebben. Het is daarom ook belangrijk om deze vacht goed te verzorgen om deze in een goede conditie te houden.

Kammen en borstelen

Een van de belangrijkste zaken als het gaat om de verzorging van de vacht, is het kammen en borstelen. Op deze manier kan vuil, stof en oud haar verwijderd worden uit de vacht. Het regelmatig kammen vermijdt tevens dat er klitten gaan vormen in de vacht. Deze klitten zouden voor ongemakken zoals huidirritatie kunnen zorgen bij je hond en dit wil je natuurlijk voorkomen.

Je Golden Retriever wassen

Naast het borstelen van de vacht, is het ook een goed idee om je hond af en toe eens goed te wassen. Dit zorgt voor een prachtige, glanzende vacht en kan tevens de stank van de vacht verminderen.

 

Wil je alles leren over Golden Retrievers?

Download dan eens het e-book ‘Golden Retriever Geheimen’. Daarin staat álle informatie die je nodig hebt over deze geweldige hond!

 

22 Geniale Tips Voor Jouw Hond Die Je Zullen Verbazen!

  • Leer je Golden Retriever in een dag om niet meer te bijten;
  • Kom voortaan in een handomdraai van teken af;
  • Kom makkelijk en snel van uitvallende hondenharen af;
  • Zorg dat jouw Golden Retriever niet meer uit zijn mond stinkt;
  • Ontdek alle 22 bizarre life hacks voor jouw hond!

👉 Vorige maand 329 keer gedownload!

Onze laatste artikelen

We schrijven continu informatieve artikelen vol tips en trucs. Zodat je jouw Golden Retriever nóg beter leert begrijpen. Bekijk hieronder onze meest recente bijdrages.

Een Golden Retriever buiten houden

Een Golden Retriever buiten houden

Jouw woonsituatie is van groot belang wanneer je overweegt een Golden retriever aan je huishouden toe te voegen. Woon je in een appartement, rijtjeshuis, of misschien wel op een boerderij? De vraag bij de aanschaf van een Golden retriever is ‘is mijn woonstijl...