Home » Welke kleuren kan een Golden Retriever allemaal hebben?

Welke kleuren kan een Golden Retriever allemaal hebben?

⏱ Leestijd: 5 minuten

Ben je op zoek naar een Golden Retriever pup? Dan heb je vast ook wel een voorkeur voor een specifieke kleur. Golden Retrievers zijn er in prachtige verschillende tinten goud. Van lichtgoud en bijna crèmekleurig tot donkergoud en bijna rood of bruin.

Volgens de rasvereniging dient de hond altijd een bepaalde tint goud te zijn. Maar als je je niet per se wilt houden aan deze standaarden kan je jouw viervoeter ook in andere kleuren krijgen. Zo worden er soms kruisingen gedaan met andere honden om bijvoorbeeld zwarte of bruine honden te krijgen. Fokkers focussen soms ook op een bepaalde kleur, zodat ze bijvoorbeeld hele lichte of donkere Goldens kunnen fokken.

Ben je benieuwd naar de mogelijke kleuren van de Golden Retriever? Hieronder vertellen we je meer over de prachtige kleuren die de vacht van dit ras kan hebben. Benieuwd geworden? Lees dan vooral verder.

 

👋  Voordat je verder leest…

Misschien is het e-book Golden Retriever Geheimen interessant voor je. Daarin leer je namelijk alles over dit geweldige hondenras!

 

De standaardkleur van het ras

Voordat we je meer kunnen vertellen over de kleuren van de Golden Retriever is het eerst goed om te weten wat de standaardnorm is. De Rasvereniging van de Golden Retriever geeft aan dat de hond een tint van goud moet hebben. Dit kan variëren van lichtgoud tot donker goudkleurig. Officieel is dus vrijwel elke tint van goud tot roomkleur toegestaan. Ook mogen er enkele witte haren op de borst voorkomen.

Volgens de rasstandaard mag de kleur niet naar het rood of het mahonie gaan. De consequentie van een hond die buiten de rasstandaard valt is dat je er geen officiële hondenshows mee mag lopen. De meeste baasjes zal dat echter niets uitmaken. De Golden Retriever is namelijk ook gewoon een geweldige gezinshond.

Kleuren afhankelijk van de ouders

Om te weten wat voor kleur jouw Golden Retriever pup kan krijgen is het van belang om goed naar de ouders van de pup te kijken. Zijn de ouders aan de lichtere kant, dan zal hier niet zomaar een donker gouden pup uit voortkomen.

De vacht van jouw viervoeter is dus afhankelijk van de ouders. Doe hier goed navraag over bij de fokker. Een kwalitatieve fokker zal uitgebreid de tijd nemen om je van alle informatie te voorzien.

De goudkleurige Golden Retriever

De meest voorkomende kleur van de Golden Retriever is natuurlijk goud. Alleen is de ene kleur goud de andere niet. Sommige honden hebben een hele lichte tint, terwijl andere Golden Retrievers bijna bruin lijken. Deze variatie maakt de honden uniek.

Je zal merken dat de hond wat donkerder wordt naarmate de jaren vorderen. Als puppy zal hij vrij licht zijn, soms bijna tegen het witte aan.

De zwarte Golden Retriever

De kleur zwart behoort dus niet tot de standaardkleuren van een rasechte Golden Retriever. Wil je dus heel graag een zwarte hond? dan valt het te overwegen om een andere zwarte hond te nemen die op een Golden Retriever lijkt. Dit kan bijvoorbeeld een kruising zijn met een andere hond. Een rasechte Golden Retriever die gekruist is met een andere rashond, kan enorm lijken op een zwarte Golden, terwijl deze dat niet is. De uiterlijke kenmerken kunnen overeenkomen met beide ouders, waardoor bijvoorbeeld de kleur van het andere ras wordt overgenomen, terwijl andere karakteristieke eigenschappen van de Golden Retriever behouden worden.

Kruising met een zwarte hond

Ben je er van overtuigd dat je een zwarte Golden Retriever hebt gezien? Dan gaat dit hoogstwaarschijnlijk om een kruising. Er zijn verschillende zwarte honden die vaak gebruikt worden om mee te kruisen. Dit zijn onder andere zwarte Labradors en Shepherds. In theorie kan die leiden tot zwarte pups, maar dit is geen garantie. Misschien krijgen de pups wel helemaal geen zwarte kleur, of lijken ze niet op Golden Retrievers. Als je twee rassen met elkaar kruist dan is dit een kansspel en weet je nooit helemaal wat je kunt verwachten.

De witte Golden Retriever

Ben je op zoek naar een witte Golden Retriever? Ook hierbij is het goed om te weten dat een rasechte witte Golden Retriever niet bestaat. De vacht van een raszuivere Golden varieert namelijk altijd tussen roomkleur en goud. Er bestaat dus niet zoiets als een Witte Golden Retriever. Toch zijn er een hoop fokkers die zeldzame Golden Retrievers aanbieden. Het is belangrijk om hier niet zomaar in te trappen, want de hond in kwestie is meestal niet echt wit, maar licht crèmekleurig. Fokkers hopen op deze manier extra geld te verdienen, door de pups als erg uniek en speciaal aan te bieden.

De Engelse Golden Retriever

Een van de redenen dat een Golden Retriever een stuk lichter van kleur kan zijn en soms bijna wit kan lijken, is als het om een Engelse Golden Retriever gaat. Deze variant van Golden Retrievers is namelijk vaak een stuk lichter dan de Amerikaanse variant. Toch zijn dit geen ‘speciale’ honden, maar gewone Golden Retrievers. Wel is het zo dat de Engelse Golden Retriever nog in een aantal andere opzichten verschilt van zijn Amerikaanse soortgenoot. Vaak zijn ze namelijk niet alleen lichter van kleur, maar zijn er ook verschillen in de bouw, het hoofd en de schofthoogte.

Geen raszuivere honden, maar kruisingen

Een Engelse Golden Retriever is dus vaak lichter, maar er zijn ook andere redenen waardoor je een witte Golden Retriever tegen kan komen. Dit is bijvoorbeeld het geval als de hond gekruist wordt met een hond van een ander ras. De puppy’s die worden geboren uit deze combinatie kunnen dan bijna wit zijn. Toch is het goed om te weten dat dit in dit geval geen raszuivere Golden Retrievers zijn. Natuurlijk kunnen het nog steeds geweldige, lieve honden zijn, maar het is belangrijk om navraag te doen naar de ouders. Afhankelijk van het ras waarmee de kruising tot stand is gebracht, kan namelijk niet alleen het uiterlijk maar ook het karakter van de hond verschillen. Als er bijvoorbeeld gekruist is met een Labrador of een witte herder, kan dit karakter anders zijn dan het karakter van een raszuivere Golden Retriever.

Witte Golden Retriever niet zeldzaam

Ben je op internet een advertentie tegengekomen waar witte Golden Retriever pups worden aangeboden als platina, zeldzaam of uniek? Dan is het goed om te weten dat wit geen kleur is die genetisch voorkomt in het ras. Hoewel sommige varianten licht kunnen lijken, zijn ze geen wit of is het een kruising. Het zijn dus vooral marketingwoorden om kopers te misleiden en om meer geld te verdienen aan een Golden Retriever pup.

De bruine Golden Retriever

Een van de meest opvallende kleuren van de Golden Retriever is de bruine variant. Net als met een witte of een zwarte kleur, is het goed om te weten dat er geen rasechte bruine Golden Retrievers bestaan. Wat mensen vaak bruin of rood noemen, is eigenlijk een donkere goudkleur. Alles is dus eigenlijk afhankelijk van de tint goud die de hond heeft. Dit is dan ook de standaard om erkend te kunnen worden als rasechte hond. Een ‘bruine’ Golden Retriever kan dus wel rasecht zijn, maar de kleur is dan eigenlijk een erg donkere kleur goud.

Een gekruiste bruine Golden Retriever

Toch kan het zo zijn dat je ooit toch echt denkt een bruine Golden Retriever tegen te komen. Dit is dan geen rasechte Retriever, maar mogelijk een kruising met een ander bruin ras. Het kan dan bijvoorbeeld gaan om een kruising met een bruine Labrador of een Duitse herdershond. De uiterlijke kenmerken kunnen dan enorm overeenkomen met een Golden Retriever, terwijl het eigenlijk toch een mix is met een ander ras.

Dit wil echter totaal niet betekenen dat je met een kruising een slechte hond in huis haalt. Het kan nog steeds een geweldige, lieve en hardwerkende hond zijn met veel karaktereigenschappen van de Golden Retriever. Wel is het slim om wederom navraag te doen naar de ouders en de stamboom van de hond. Een herder of een labrador heeft namelijk toch een ander karakter dan een Golden Retriever, waardoor ook het karakter van deze bruine Golden Retriever pup kan verschillen.

De rode Golden Retriever

Een rode Golden Retriever, is net als de bruine variant, vaak geen kleur die standaard voorkomt bij Golden Retrievers. Deze honden worden soms verward met Ierse Setters en hebben een prachtige vacht. Naast dat de kleur rood of mahonie kan ogen, zijn er soms ook nog andere verschillen. Zo is de vacht soms wat rechter en minder gekruld. Ook is het lichaam van de rode Golden Retriever vaak wat meer gestroomlijnd. Dit type hond voldoet echter niet aan de eisen van het ras en mag daardoor ook niet meedoen aan shows. Wel kan het zijn dat dit gewoon een rasechte, prachtige Golden Retriever is. Een geweldige hond om bijvoorbeeld mee te jagen of een andere vorm van training mee te doen.

De Rode Golden Retriever heeft meestal een rankere bouw, smallere kop en wordt vaak gezien in de jachtlijn. Ze hebben een hele sterke werklust en zijn actieve, intelligente honden om van alles mee te ondernemen. Ze worden vaak door fokkers speciaal zo donker gefokt en zijn tegenwoordig een erg populaire kleur in het ras.

 

Wil je alles leren over Golden Retrievers?

Download dan eens het e-book ‘Golden Retriever Geheimen’. Daarin staat álle informatie die je nodig hebt over deze geweldige hond!

 

22 Geniale Tips Voor Jouw Hond Die Je Zullen Verbazen!

  • Leer je Golden Retriever in een dag om niet meer te bijten;
  • Kom voortaan in een handomdraai van teken af;
  • Kom makkelijk en snel van uitvallende hondenharen af;
  • Zorg dat jouw Golden Retriever niet meer uit zijn mond stinkt;
  • Ontdek alle 22 bizarre life hacks voor jouw hond!

👉 Vorige maand 329 keer gedownload!

Onze laatste artikelen

We schrijven continu informatieve artikelen vol tips en trucs. Zodat je jouw Golden Retriever nóg beter leert begrijpen. Bekijk hieronder onze meest recente bijdrages.

Een Golden Retriever buiten houden

Een Golden Retriever buiten houden

Jouw woonsituatie is van groot belang wanneer je overweegt een Golden retriever aan je huishouden toe te voegen. Woon je in een appartement, rijtjeshuis, of misschien wel op een boerderij? De vraag bij de aanschaf van een Golden retriever is ‘is mijn woonstijl...