Home | Welke kleuren kan een Golden Retriever wel en niet hebben?

Welke kleuren kan een Golden Retriever wel en niet hebben?

⏱ Leestijd: 5 minuten

Ben je op zoek naar een Golden Retriever pup? Dan heb je vast ook een voorkeur voor een specifieke kleur. Golden Retrievers zijn er namelijk in prachtige verschillende tinten goud. Van lichtgoud en bijna crèmekleurig tot donkergoud en bijna rood of bruin.

Volgens de rasvereniging dient de hond altijd een bepaalde tint goud te zijn. Maar als je je niet per se wilt houden aan deze standaarden kan je jouw viervoeter ook in andere kleuren krijgen. En over al die mogelijkheden in kleurstelling gaan we het in dit artikel hebben.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Golden Retriever nieuwsbrief. Daarin delen we wekelijks interessante artikelen, handige tips of kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Golden Retriever!

De standaardkleur van het ras

Voordat we je meer vertellen over de kleuren van de Golden Retriever is het eerst goed om te weten wat de standaardnorm is. De Rasvereniging van de Golden Retriever geeft aan dat de hond een tint van goud moet hebben.

Dit kan variëren van lichtgoud tot donker goudkleurig. Officieel is dus vrijwel elke tint van goud tot roomkleur toegestaan. Ook mogen er enkele witte haren op de borst voorkomen.

Rood of mahonie mag niet

Volgens de rasstandaard mag de kleur niet naar het rood of het mahonie toe gaan. De consequentie van een hond die buiten de rasstandaard valt is dat je er geen officiële hondenshows mee mag lopen.

De meeste baasjes zal dat echter niets uitmaken. De Golden Retriever is namelijk ook gewoon een geweldige gezinshond.

Kleuren afhankelijk van de ouders

Om te weten wat voor kleur jouw Golden Retriever pup kan krijgen is het van belang om goed naar de ouders van de pup te kijken. Zijn de ouders aan de lichtere kant, dan zal hier niet zomaar een donkergouden pup uit voortkomen.

De vacht van jouw viervoeter is dus afhankelijk van de ouders. Doe hier goed navraag over bij de fokker. Een kwalitatieve fokker zal uitgebreid de tijd nemen om je van alle informatie te voorzien.

Let op: Alle mogelijk Golden Retriever kleuren (en vele andere thema’s) worden ook uitgebreid behandeld in Golden Retriever Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

De goudkleurige Golden Retriever

De meest voorkomende kleur van de Golden Retriever is natuurlijk goud. Alleen is de ene kleur goud de andere niet. Sommige honden hebben een hele lichte tint, terwijl andere Golden Retrievers bijna bruin lijken. Deze variatie maakt de honden uniek.

Je zal merken dat de hond wat donkerder wordt naarmate de jaren vorderen. Als puppy zal hij vrij licht zijn, soms bijna tegen het witte aan.

De zwarte Golden Retriever

De kleur zwart behoort dus niet tot de standaardkleuren van een rasechte Golden Retriever. Wil je dus heel graag een zwarte hond? Dan kan je overwegen om een andere zwarte hond te nemen die op een Golden Retriever lijkt.

Dit kan bijvoorbeeld een kruising zijn met een andere hond. Een rasechte Golden Retriever die gekruist is met een andere rashond, kan enorm lijken op een zwarte Golden terwijl deze dat niet is.

De uiterlijke kenmerken kunnen overeenkomen met beide ouders, waardoor bijvoorbeeld de kleur van het andere ras wordt overgenomen. En dat terwijl andere karakteristieke eigenschappen van de Golden Retriever behouden blijven.

Kruising met een zwarte hond

Ben je er van overtuigd dat je een zwarte Golden Retriever hebt gezien? Dan gaat dit hoogstwaarschijnlijk om een kruising. Er zijn verschillende zwarte honden die vaak gebruikt worden om mee te kruisen. Dit zijn onder andere zwarte Labradors en Shepherds. In theorie kan dat leiden tot zwarte pups, maar dit is geen garantie.

Misschien krijgen de pups wel helemaal geen zwarte kleur, of lijken ze niet op Golden Retrievers. Als je twee rassen met elkaar kruist blijft het altijd een kansspel en weet je nooit zeker wat je kan verwachten.

Wil je alles weten over Golden Retriever kruisingen? Lees dan het Golden Retriever Handboek eens goed door. Daar wordt ruim aandacht besteed aan dit onderwerp.

De witte Golden Retriever

Ben je op zoek naar een witte Golden Retriever? Ook hierbij is het goed om te weten dat een rasechte witte Golden Retriever niet bestaat. De vacht van een raszuivere Golden varieert namelijk altijd tussen roomkleur en goud.

Er bestaat dus niet zoiets als een Witte Golden Retriever. Toch zijn er een hoop fokkers die zeldzame witte Golden Retrievers aanbieden. Het is belangrijk om hier niet zomaar in te trappen, want de hond in kwestie is meestal niet echt wit, maar licht crèmekleurig.

Fokkers hopen op deze manier extra geld te verdienen door de pups als erg uniek en speciaal aan te bieden.

De Engelse Golden Retriever

Een van de redenen dat een Golden Retriever een stuk lichter van kleur kan zijn (en soms bijna wit kan lijken) is als het om een Engelse Golden Retriever gaat.

Deze variant van Golden Retrievers is namelijk een stuk lichter dan de Amerikaanse variant. Besef je goed dat dit geen ‘speciale’ honden zijn, maar gewone Golden Retrievers.

Geen raszuivere honden, maar kruisingen

Een Engelse Golden Retriever is dus vaak lichter, maar er zijn ook andere redenen waardoor je een witte Golden Retriever tegen kan komen. Dit is bijvoorbeeld het geval als de hond gekruist wordt met een hond van een ander ras. De puppy’s die worden geboren uit deze combinatie kunnen dan bijna wit zijn.

Besef je wel goed dat dit geen zuivere Golden Retrievers zijn. Natuurlijk kunnen het nog steeds geweldige, lieve honden zijn, maar het is belangrijk om navraag te doen naar de ouders.

Afhankelijk van het ras waarmee de kruising tot stand is gebracht, kan namelijk niet alleen het uiterlijk maar ook het karakter van de hond verschillen. Als er bijvoorbeeld gekruist is met een Labrador of een witte herder, kan dit karakter anders zijn dan het karakter van een raszuivere Golden Retriever.

De bruine Golden Retriever

Een van de meest opvallende kleuren van de Golden Retriever is de bruine variant. Net als met een witte of een zwarte kleur, is het goed om te weten dat er geen rasechte bruine Golden Retrievers bestaan.

Wat mensen vaak bruin of rood noemen, is eigenlijk een donkere goudkleur. Alles is dus eigenlijk afhankelijk van de tint goud die de hond heeft. Dit is dan ook de standaard om erkend te kunnen worden als rasechte hond.

Een gekruiste bruine Golden Retriever

Toch kan het zo zijn dat je toch echt denkt een bruine Golden Retriever op straat te zien lopen. Maar dit is dan dus geen rasechte Retriever. Mogelijk gaat het om een kruising met een ander bruin ras.

Het kan dan bijvoorbeeld gaan om een kruising met een bruine Labrador of een Duitse herdershond. De uiterlijke kenmerken kunnen dan enorm overeenkomen met een Golden Retriever.

Kruisingen kunnen ook geweldig zijn

Dit wil natuurlijk niet betekenen dat je met een kruising een slechte hond in huis haalt. Het kan nog steeds een geweldige, lieve en hardwerkende hond zijn met veel karaktereigenschappen van de Golden Retriever.

Wel is het slim om navraag te doen naar de ouders en de stamboom van de hond. Een herder of een labrador heeft namelijk een ander karakter dan een Golden Retriever, waardoor ook het karakter van deze bruine Golden Retriever pup kan verschillen.

De rode Golden Retriever

Een rode Golden Retriever, is net als de bruine variant, geen kleur die standaard voorkomt bij Golden Retrievers. Deze honden worden soms verward met Ierse Setters en hebben een prachtige vacht.

Naast dat de kleur rood of mahonie kan ogen, zijn er soms ook andere verschillen. Zo is de vacht soms wat rechter en minder gekruld. Ook is het lichaam van de ‘rode’ Golden Retriever vaak wat meer gestroomlijnd.

Dit type hond voldoet echter niet aan de eisen van het ras en mag daarom ook niet meedoen aan shows. Wel kan het zijn dat dit gewoon een rasechte, prachtige Golden Retriever is. Een geweldige hond om bijvoorbeeld mee te jagen of een andere vorm van training mee te doen.

Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Golden Retriever?

Wil je alles weten over jouw lieve hond? Bekijk dan het Golden Retriever Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het e-book te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Golden Retrievers. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Golden Retriever namen: tips en inspiratie

Golden Retriever namen: tips en inspiratie

De Golden Retriever scoort jaar na jaar hoog op de ladder van populariteit. In veel huishoudens is de van oorsprong Schotse viervoeter enorm populair, niet in de laatste plaats omdat het beest een echte familiehond is: het beest is intelligent, vriendelijk en...

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Golden Retriever wilde weten in één compleet e-book!”

Golden Retriever Handboek bevat 100+ pagina’s vol info en tips!

  • Wil je een Golden Retriever kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Golden Retriever zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Golden Retriever trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Retriever de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Golden Retriever en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is Golden Retriever Handboek perfect.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

We denken dat je het Golden Retriever Handboek interessant zal vinden.

Welkom hondenvriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!

Golden Retriever Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload