Home | Een kleine Golden Retriever

Een kleine Golden Retriever

⏱ Leestijd: 4 minuten

Een Golden Retriever is een vrij flinke hond als deze eenmaal volwassen is maar een puppy van dit ras is natuurlijk niet zo groot. Als je ervoor kiest een Golden Retriever pup aan te schaffen, ga je daarvoor het beste naar een erkende fokker zodat de kans op een gezonde hond het grootste is.

De pups en moederhond worden daar met de best mogelijke zorg omringd en hun gezondheid staat altijd voorop. Denk je erover een Golden Retriever puppy aan te schaffen? Lees dan eerst het volgende artikel door zodat je wat meer weet over het ras en hoe je dit het beste kunt opvoeden.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Golden Retriever nieuwsbrief. Daarin delen we wekelijks interessante artikelen, handige tips of kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Golden Retriever!

De grootte van een Golden Retriever

Een volwassen Golden Retriever heeft, zowel bij een reu als een teefje, een schofthoogte tussen de 51 en 61 centimeter. Het gewicht van de hond varieert bij een teefje tussen de 25 en 29 kilo terwijl een mannetjeshond van dit ras net even wat zwaarder weegt, zo tussen de 29 en 34 kilo.

Er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen want je kunt ook een net wat kleinere of iets grotere Golden Retriever hebben. Een puppy van het ras is natuurlijk nog niet zo groot maar groeit snel. Koop je een wat oudere puppy, bijvoorbeeld omdat deze als laatste is overgebleven in het nestje? Niks mis mee, maar start dan zo snel mogelijk met trainen en opvoeden. Daar hebben zowel de hond als jij het meeste profijt van. En let wel: elke pup is razendsnel groot, dat is nu eenmaal niet anders.

De Golden Retriever pup

De meeste fokkers laten de pups rond de acht tot negen weken het nest en moederhond verlaten. Het is aan de fokker zelf om te bepalen wanneer de tijd er rijp voor is een nieuw huisje te zoeken maar rond die leeftijd zijn de pups zelfstandig genoeg voor een nieuwe plek en kunnen ze mama wel missen.

Als je een pup van die leeftijd ophaalt, houd er dan rekening mee dat het karakter van de hond nog wel gevormd moet worden en dat je zelf zeker een goede opvoeding aan de pup dient te geven om een leuke en lieve volwassen Golden Retriever te krijgen. Het is van nature een zeer vriendelijk, sociaal en leergierig ras, dus als jij er voldoende tijd in steekt, moet dat helemaal goedkomen. Bij een goede fokker mag je al eerder naar de pups komen kijken, als ze nog niet zover zijn om het nestje te verlaten. Zo kun je alvast kennismaken en een hondje waarmee je een klik hebt uitkiezen.

Let op: Alle kenmerken van de Golden Retriever (en vele andere thema’s) worden ook uitgebreid behandeld in Golden Retriever Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

Hoe voed je een Golden Retriever pup goed op?

Bij elke hond, dus ook bij de Golden Retriever, is het zaak dat je zo jong mogelijk begint met de opvoeding. Dit kost tijd en energie maar het loont echt de moeite om dit te doen. Een Golden Retriever puppy is super speels en enthousiast maar zal ook snel dingen aanleren als je ermee op puppytraining gaat.

Het is daarom belangrijk hier zo snel mogelijk mee te beginnen. Alles wat je pup op jonge leeftijd leert, zal snel gaan en kan meteen in praktijk gebracht worden. Een cursus of training is altijd aan te raden want met alles wat je daar leert, kun je thuis verder gaan samen met je puppy.

Wees duidelijk en consequent in de opvoeding

Houd er rekening mee dat een Golden Retriever best wel eens een beetje eigenwijs kan zijn en door zijn enthousiasme snel dingen kan doen die niet helemaal de bedoeling zijn.

Een waterplas induiken waar je passeert is natuurlijk heel aantrekkelijk voor een pup die van zwemmen houdt dus zorg ervoor dat je je hond goed aanleert wat wel en wat niet gewenst is. Belonen is zeker belangrijk als je hondje het goed doet. Zo weten ze snel wat wel en niet kan en zullen ze zich daar ook aan houden.

Wees consequent in de manier waarop je de hond behandelt en traint, zodat duidelijk is waar het om gaat. Zorg voor voldoende beweging en geef je Golden Retriever de nodige uitdagingen zodat deze zich niet snel verveelt. Het is nu eenmaal een intelligent hondenras dus denkspelletjes zijn bijzonder geschikt.

Maak je pup goed zindelijk

Iets wat bij elke pup aan de orde is, is het zindelijk maken van je huisdier. Omdat de Golden Retriever een slimme hond is, zal hij dit klusje ook snel geklaard hebben. Ga veel met je puppy wandelen, dat is sowieso goed voor de beweging en zo blijft je hond lekker bezig, zodat je Golden Retriever leert dat buiten een poepje en een plasje doen de bedoeling is.

Lukt dit? Beloon je hond dan altijd. Zo wordt het juiste gedrag snel aangeleerd en zal je puppy binnen no time zindelijk zijn. Je dient er zeker in het begin wel de nodige tijd in te steken maar het resultaat is er dan ook naar.

Een lieve en sociale volwassen Golden Retriever

Een Golden Retriever is een intelligente, sociale maar ook zeer enthousiaste hond. Soms kan het enthousiasme wel eens een beetje te veel worden, dus als baasje heb jij de taak om dit in goede banen te leiden. Het ras is slim genoeg om de training te proberen te saboteren en jou om de tuin te leiden als de hond daar zin in heeft, dus is het zaak dat je je huisdier zo duidelijk mogelijke commando’s geeft, een gedegen training volgt en deze ook steeds toepast.

De Golden Retriever is van nature een sociale en volgzame hond, reeds als pup en dit kun je prima zo houden door een goede opvoeding. Dat is niet zielig voor je hond, want leren doet deze juist graag. Een Golden Retriever barst van de energie, gaat geen enkele uitdaging uit de weg en helpt het baasje daar waar kan graag. Zo kun jij met een goede opvoeding van je pup een echte kameraad maken die graag bij je is en leuke, actieve dingen met je onderneemt.

Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Golden Retriever?

Wil je alles weten over jouw lieve hond? Bekijk dan het Golden Retriever Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het e-book te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Golden Retrievers. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Golden Retriever namen: tips en inspiratie

Golden Retriever namen: tips en inspiratie

De Golden Retriever scoort jaar na jaar hoog op de ladder van populariteit. In veel huishoudens is de van oorsprong Schotse viervoeter enorm populair, niet in de laatste plaats omdat het beest een echte familiehond is: het beest is intelligent, vriendelijk en...

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Golden Retriever wilde weten in één compleet e-book!”

Golden Retriever Handboek bevat 100+ pagina’s vol info en tips!

  • Wil je een Golden Retriever kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Golden Retriever zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Golden Retriever trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Retriever de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Golden Retriever en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is Golden Retriever Handboek perfect.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

We denken dat je het Golden Retriever Handboek interessant zal vinden.

Welkom hondenvriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!

Golden Retriever Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload