Home » Maak kennis met de jachtlijn van de Golden Retriever

Maak kennis met de jachtlijn van de Golden Retriever

⏱ Leestijd: 3 minuten

Als je op zoek bent naar een intelligente, loyale en tolerante familiehond, dan is de kans groot dat je bij een Golden Retriever terecht komt. Toch is dit niet alleen een rustige hond voor in het gezin, maar zijn het ook honden die gefokt worden voor de jacht. De Golden Retriever jachtlijn is een lijn van dit type hond die speciaal gefokt wordt om te jagen en hard te werken. Hieronder vertellen we je meer over de Golden Retriever jachthond.

 

👋  Voordat je verder leest…

Misschien is het e-book Golden Retriever Geheimen interessant voor je. Daarin leer je namelijk alles over dit geweldige hondenras!

 

Het ontstaan van de Golden Retriever

Om het verschil tussen de Golden Retriever jachtlijn en de showlijn goed te kunnen begrijpen, is het handig om naar de geschiedenis te kijken. De Golden Retriever werd namelijk in de 19e eeuw vooral ingezet voor de jacht. De Golden Retriever is namelijk een fantastische zwemmer die goed kan apporteren. Door de zachte beet kan de hond het wild terugbrengen naar de baas, zonder het te beschadigen. De naam Retriever komt hier dan ook vandaan. ‘To Retrieve’ betekent ophalen, en het apporteren zit dus ook sterk in het karakter van de hond.

De Golden Retriever jachtlijn

Tegenwoordig worden Golden Retriever niet alleen meer gebruikt voor de jacht, maar is het ook een geweldige familiehond. De hond heeft namelijk ook een prachtig uiterlijk en een lief en rustig karakter, waardoor deze hond perfect binnen het gezinsleven past. Toch zijn de Golden Retriever jachthonden niet alleen geschikt als gezinshond. Deze honden moet je ook meer uitdaging bieden; de jacht, apporteersport en behendigheid zijn dingen die deze honden graag doen. Het zit namelijk sterk in hun karakter om hun baas te plezieren, dus laat ze dus vooral ook hard werken.

De jachtlijn en de showlijn

In het algemeen zijn er twee grote fok lijnen binnen de Golden Retriever: de jachtlijn en de showlijn. Hoewel het ras volgens de ras standaard algemene normen heeft, zijn er toch kleine verschillen te bemerken tussen honden uit deze twee lijnen. Er kan worden gesteld dat het basiskarakter van deze twee honden hetzelfde. Het zijn beide zachtaardige, vriendelijke en tolerante honden. Ze zijn daardoor beide geschikt als familiehond, die graag actief bezig zijn. Het verschil zit hem vooral in kleine nuances in het uiterlijk en het karakter.

Een Golden Retriever jachthond

Een Golden Retriever uit de jachtlijn hebben vaak iets hogere poten en een slankere, fijnere vorm. Ze hebben een smallere kop en vaak een actievere uitstraling. Ook zullen deze honden vaak een iets donkerdere kleur hebben. Waar de honden uit de showlijn vaak eerder lichtgoud of crèmekleurig zijn, zijn de honden uit de Golden Retriever jachtlijn vaak donkerder van kleur en bijna rood of donker goud.

Deze honden zijn vaak iets onafhankelijker en hebben een groter uithoudingsvermogen. De honden zijn er echt op gefokt om te werken en te jagen, waardoor je dit zowel in hun uiterlijk en karakter terug zult zien komen. Ze zullen een minder lome indruk maken en meer werklust tonen. Ze zijn vaak sneller en hebben een sterkere drive, maar zijn nog steeds honden die perfect in een gezin passen. Vooral als dit een actief gezin is die veel dingen met de hond ondernemen, zal de Golden Retriever jachthond helemaal op zijn plek zijn.

De Golden Retriever uit de showlijn

Naast de jachthonden, is er dus ook een showlijn van de Golden Retrievers. Dit zijn vaak iets grover gebouwde honden. Deze honden hebben een iets dikkere snuit en een breder hoofd en lichaam. Daarnaast zul je merken dat deze honden vaak wat groter voorkomen en ook wat zwaarder wegen. In het karakter zijn er ook kleine verschillen tussen deze twee honden. De showlijn zal vaak wat aanhankelijker zijn. Het is een rustigere hond die het geweldig vindt om in het familieleven mee te draaien. Een Golden Retriever uit de showlijn vindt het vaak moeilijker om alleen te zijn. Deze honden voelen zich dus een stuk meer thuis in een rustig gezin. Ze kunnen echter wel echt genieten van spelen en zijn nog steeds actieve honden.

De gelijkenissen tussen de honden

De verschillen tussen de lijnen die hierboven genoemd zijn, zijn vaak maar kleine nuanceverschillen. Vaak zijn de verschillende lijnen helemaal niet zo anders, mede doordat fokkers soms de lijnen met elkaar kruisen. Je zult verder merken dat allebei de honden een enorme wil hebben om hun baasje te plezieren en dat het trouwe, intelligente type honden zijn. Ze zijn goed te trainen, gaan uitstekend met kinderen en zijn tolerant. Dit geldt zowel voor de jachtlijn als de showlijn van de Golden Retriever.

Waar ben je precies naar op zoek?

Als je van plan bent om een Golden Retriever aan te schaffen, dan zul je jezelf moeten afvragen naar wat voor type hond je op zoek bent. Ben je in staat om je Golden Retriever voldoende beweging en activiteit te geven? Dan kan een hond uit de Golden Retriever jachtlijn een passende match zijn. Hij is gefokt om te rennen, springen, zwemmen en mentaal uitgedaagd te worden. Houd er dus rekening mee dat je deze hond ook echt uit moet dagen; zwel fysiek als mentaal.

Ben je juist meer thuis en op zoek naar een rustige, lieve hond? Dan kan een hond uit de showlijn juist meer bij je passen. Weet dat deze honden afhankelijk zijn en dat ze er dus niet van houden om de hele dag alleen thuis te zijn.

 

Wil je alles leren over Golden Retrievers?

Download dan eens het e-book ‘Golden Retriever Geheimen’. Daarin staat álle informatie die je nodig hebt over deze geweldige hond!

 

22 Geniale Tips Voor Jouw Hond Die Je Zullen Verbazen!

  • Leer je Golden Retriever in een dag om niet meer te bijten;
  • Kom voortaan in een handomdraai van teken af;
  • Kom makkelijk en snel van uitvallende hondenharen af;
  • Zorg dat jouw Golden Retriever niet meer uit zijn mond stinkt;
  • Ontdek alle 22 bizarre life hacks voor jouw hond!

👉 Vorige maand 329 keer gedownload!

Onze laatste artikelen

We schrijven continu informatieve artikelen vol tips en trucs. Zodat je jouw Golden Retriever nóg beter leert begrijpen. Bekijk hieronder onze meest recente bijdrages.

Een Golden Retriever buiten houden

Een Golden Retriever buiten houden

Jouw woonsituatie is van groot belang wanneer je overweegt een Golden retriever aan je huishouden toe te voegen. Woon je in een appartement, rijtjeshuis, of misschien wel op een boerderij? De vraag bij de aanschaf van een Golden retriever is ‘is mijn woonstijl...