Home » Hoe werkt de herplaatsing van een Golden Retriever?

Hoe werkt de herplaatsing van een Golden Retriever?

⏱ Leestijd: 4 minuten

Er zijn meerdere redenen waardoor je jouw hond niet meer kan bieden wat hij nodig heeft. Misschien is er een scheiding, tijdgebrek, een verhuizing of zijn er andere omstandigheden waardoor de Golden Retriever op zoek is naar een nieuw gezin. Er zijn verschillende mogelijkheden als het gaat om Golden Retriever herplaatsing. Zo zijn er meerdere websites en verenigingen die het mogelijk maken om honden te herplaatsen.

Hieronder geven we je meer informatie over redenen voor een herplaatsing en hoe het herplaatsen in zijn werk gaat. Ook geven we een aantal tips om het proces van herplaatsing gemakkelijker en soepeler te laten verlopen.

 

👋  Voordat je verder leest…

Misschien is het e-book Golden Retriever Geheimen interessant voor je. Daarin leer je namelijk alles over dit geweldige hondenras!

 

Redenen voor het herplaatsen van een hond

Herplaatsing van een hond komt helaas vrij vaak voor. Soms komt dit door onvoorziene gebeurtenissen zoals een scheiding, een verandering in het gezinsleven, het verlies van een baan of tijdgebrek. Misschien is door je nieuwe werk de hond vaak alleen, is er een baby opkomst of verhuis je naar een kleinere woning. Ook kan je onverwacht je baan verliezen, waardoor je niet meer financieel in staat bent om voor je Golden Retriever te zorgen.

Ook kan het voorkomen dat de hond toch niet helemaal aansluit bij jou en je gezin. Soms hebben mensen zich niet goed verdiept in het ras en is de Golden Retriever toch actiever dan gedacht en hebben ze niet de tijd die de hond eigenlijk nodig heeft. Als je doorhebt dat je je Golden Retriever niet het beste leven meer kunt bieden, dan kan het verstandig zijn om aan herplaatsing te denken. Hierdoor bied je je hond een kans op een beter leven.

Waarom een herplaatser?

Waar vroeger asielen vaak nog overvol waren, wordt nu herplaatsing steeds populairder. Redenen hiervoor waren dat mensen vaak op zoek waren naar een pup en willen geen volwassen hond in huis wilden halen. Tegenwoordig is dit echter een stuk flexibeler en kiezen veel meer mensen ervoor om een herplaatser in huis te nemen.

Hiervoor geldt wel vaak een strenge selectieprocedure. Dit komt doordat een hond natuurlijk niet nog een keer herplaatst dient te worden en deze keer wel bij het nieuwe baasje blijft. De hond moet goed bij je passen. Het is namelijk vaak geen pup meer, maar een hond die al een geschiedenis heeft. Hier moet je je van bewust zijn en je moet geduld hebben om de hond zich te laten aanpassen aan jou en zijn nieuwe omgeving.

Verschillende sites voor herplaatsing

Er zijn meerde plekken waar je terecht kunt voor herplaatsing van je Golden Retriever. Zo kun je bijvoorbeeld bij de Golden Retriever Vereniging (GVR) terecht. Zowel mensen die een hond willen herplaatsen als mensen die op zoek zijn naar een volwassen Golden Retriever kunnen zich hier aanmelden. De GVR zal dan deze partijen bij elkaar brengen om de herplaatsing zo soepel mogelijk te laten verlopen.

Een andere mogelijkheid is bijvoorbeeld Stichting Verhuisdieren, die je kan helpen bij het vinden van een nieuw thuis voor jouw Golden Retriever. Zo zijn er nog een aantal organisaties die het mogelijk maken om dieren te herplaatsen en de procedure zo goed mogelijk te laten verlopen.

Tips bij het herplaatsen van een hond

Ben je van plan om je hond te laten herplaatsen om binnenkort zelf een herplaatste Golden Retriever in huis te nemen? Dan is het verstandig om met een aantal tips en adviezen rekening te houden. Vaag wordt er geprobeerd om via een matchingsysteem de juiste match voor jouw huisdier te vinden. Het gaat namelijk om de band en de harmonie tussen mens en dier. Het is namelijk voor beide partijen van belang dat er een goed gevoel is. Als je je hond gaat herplaatsen wil je een goed gevoel krijgen bij de nieuwe baas en de omgeving. Onderstaande tips kunnen je helpen bij het vinden van zo’n geschikte match.

Tip 1: Ga zelf kijken

Als je je hond door omstandigheden moet herplaatsen, dan wil je natuurlijk wel dat je Golden Retriever goed terecht komt. Het is daarom een goed idee om altijd zelf te gaan kijken bij de nieuwe eigenaar van de hond. Je kent het dier namelijk zelf als geen ander en weet wat je Golden Retriever nodig heeft. Vraag jezelf daarom af of de nieuwe omgeving en situatie geschikt is voor de hond en of je er een goed gevoel bij hebt.

Tip 2: Bedenktijd

Bij de aanschaf of herplaatsing van een Golden Retriever is het erg belangrijk om geen overhaaste beslissingen te maken. Soms zijn mensen impulsief bezig omdat ze zo graag een hond willen aanschaffen. Geef jezelf en de nieuwe eigenaar daarom genoeg bedenktijd voordat je definitief ja zegt tegen de adoptie. Zo worden er namelijk geen overhaast beslissingen gemaakt en is de kans op slagen groter.

Tip 3: vraag naar toekomstplannen

Je wilt natuurlijk wel dat je hond deze keer voor de rest van zijn leven bij dit nieuwe baasje mag blijven. Het is daarom verstandig om bij het nieuwe baasje na te vragen wat voor plannen ze hebben voor de toekomst. Willen ze misschien nog verhuizen, staat er gezinsuitbreiding op de planning en hoe is de gezondheid van de nieuwe baas?

Tip 4: Logeren

Een ander goed advies is om de hond eerst een tijdje te laten logeren bij de nieuwe eigenaar. Dit geeft een stuk meer rust om te kijken of er een match is, of de hond op zijn plek is en of er een klik is tussen de nieuwe baas en de hond.

Tip 5: Geef speeltjes mee

Een herplaatsing kan vrij ingrijpend en stressvol zijn voor je hond. De Golden Retriever komt opeens in een nieuwe omgeving terecht en zal hier enorm aan moeten wennen. Om het gemakkelijker te maken, kan het een goed idee zijn om lievelingsspeeltjes of een kleed mee te geven. Ook kan een oud T-shirt van de oude eigenaar helpen om de transitie wat gemakkelijker te maken. Deze oude geuren zullen namelijk wat herkenning geven in de nieuwe omgeving en situatie.

Tip 6: Informeer de nieuwe baas

De nieuwe baas moet natuurlijk goed op de hoogte zijn van alles wat er speelt. Zijn er misschien medische zaken om rekening mee te houden? Heeft de hond andere eigenschappen of karaktertrekken die hij moet weten? Dan is het zeker verstandig om dit te vertellen. Ook kun je de nieuwe eigenaar vertellen over het merk voer dat je de hond altijd geeft. Als de nieuwe eigenaar besluit om ander voer te gaan geven, dan is het een tip om het oude en het nieuwe voer eerst goed te mengen, zodat deze overgang makkelijker wordt gemaakt.

Tip 7: Let op met sites als Marktplaats

Helaas wordt er soms ook misbruik gebruikt van het feit dat honden ter herplaatsing worden aangeboden. Zo zijn er bijvoorbeeld broodfokkers of handelaren actief op sites als Marktplaats. Biedt je hond daarom ook niet zomaar aan op zo’n advertentie site of op Facebook. Je kan zomaar denken dat je een fijne plek voor je Golden Retriever hebt gevonden, maar je hond vervolgens weken later weer tegen komen op internet.

Je Golden Retriever herplaatsen

Hierboven hebben we dus een aantal tips gegeven als het gaat om het herplaatsen van je Golden Retriever. Uiteindelijk gaat het erom dat jullie allebei een goed gevoel hebben en dat dit het beste is voor de hond. Hierdoor kan de Golden Retriever een nog lang en gelukkig leven leiden bij de nieuwe baas.

 

Wil je alles leren over Golden Retrievers?

Download dan eens het e-book ‘Golden Retriever Geheimen’. Daarin staat álle informatie die je nodig hebt over deze geweldige hond!

 

22 Geniale Tips Voor Jouw Hond Die Je Zullen Verbazen!

  • Leer je Golden Retriever in een dag om niet meer te bijten;
  • Kom voortaan in een handomdraai van teken af;
  • Kom makkelijk en snel van uitvallende hondenharen af;
  • Zorg dat jouw Golden Retriever niet meer uit zijn mond stinkt;
  • Ontdek alle 22 bizarre life hacks voor jouw hond!

👉 Vorige maand 329 keer gedownload!

Onze laatste artikelen

We schrijven continu informatieve artikelen vol tips en trucs. Zodat je jouw Golden Retriever nóg beter leert begrijpen. Bekijk hieronder onze meest recente bijdrages.

Een Golden Retriever buiten houden

Een Golden Retriever buiten houden

Jouw woonsituatie is van groot belang wanneer je overweegt een Golden retriever aan je huishouden toe te voegen. Woon je in een appartement, rijtjeshuis, of misschien wel op een boerderij? De vraag bij de aanschaf van een Golden retriever is ‘is mijn woonstijl...