Home | De groeicurve van een Golden Retriever (handige adviezen)

De groeicurve van een Golden Retriever (handige adviezen)

⏱ Leestijd: 4 minuten

Als jij dit leest ben je waarschijnlijk de gelukkige nieuwe eigenaar van een lieve Golden Retriever pup. Of je denkt eraan om een Golden Retriever pup aan te nemen, maar je wilt graag weten wat de groeicurve is van zo’n trouwe viervoeter en hoelang het duurt tot het beestje is volgroeid.

Zeker als je net een nieuw, lief, schattig puppy in je bezit hebt, sta je te popelen om te weten hoe het beestje er over een tijdje uit zal komen te zien. In dit artikel besteden we daar aandacht aan: de groeicurve van een Golden Retriever, maar ook hoe het karakter groeit in de loop van de jaren.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Golden Retriever nieuwsbrief. Daarin delen we wekelijks interessante artikelen, handige tips of kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Golden Retriever!

Kort over de levensloop van zo’n gouden hond

De populaire rashond met zijn glanzende, gouden vacht heeft een levensduur van maximaal zo’n 13 jaar. In de uiterste gevallen kunnen de beesten 15 worden, maar dat is een zeldzaamheid. Een puppy van het ras is ongeveer na 15 à 16 maanden volgroeid, maar het leuke is dat een Golden Retriever in zijn hoofd altijd jong blijft.

Het beest zal nooit echt ‘oud’ worden, zelfs al houdt zijn lichaam er na een jaar of 10, 12 of 14 mee op. Dat maakt de hond de perfecte familiehond.

De Golden Retriever: de eeuwige puppy

Het leuke van jouw Golden Retriever puppy is dat het eigenlijk qua karakter altijd een puppy zal blijven. Dat is kenmerkend voor een Golden Retriever: ondanks zijn volwassen leeftijd die hij na een jaar of 3 à 4 zal krijgen, zal hij nooit zijn speelse karakter echter kwijtraken.

Het is een mooie karaktereigenschap van de hond die toch vaak ook wordt ingezet in serieuze sectoren zoals blindengeleidehond, politiehond of reddingswerker.

Let op: Alles wat je wilt weten over jouw Golden Retriever wordt ook uitgebreid behandeld in Golden Retriever Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

Een lieve, maar werkbaar ras

Een van de redenen waarom een Golden Retriever zo toegankelijk is, maar tegelijkertijd kan worden ingezet voor serieuze beroepen, is de historie van het ras. De Retriever dankt zijn naam aan zijn oorspronkelijke taak: het terughalen van geschoten wild zoals ganzen, eenden en fazanten die hun adelbaas vanaf zijn paard zou hebben geschoten.

De honden zijn dus gefokt om zowel een lieve, vriendelijke hond te zijn voor op de landgoederen van de Schotse adel, maar tegelijkertijd om te helpen in de jacht. Een Golden Retriever zal soms nog trekjes vertonen door achter een haas aan te gaan, bijvoorbeeld.

Fysieke groei van de Golden Retriever

Om een beetje een idee te geven over de groeicurve van zowel de mannetjes- als de vrouwtjeshonden hebben we hier twee tabelletjes geplaatst. Meestal zijn de honden tegen de 15 maanden al volgroeid op fysiek gebied, maar nogmaals: de mentale volwassenheid komt pas echt na een jaar of 4.

Groeicurve van een Golden Retriever reu      
Maand Gewicht van hond Maand Gewicht van hond
Maand 2 6 tot 6,8 kilo Maand 9 24,2 tot 26,7 kilo
Maand 3 10,7 tot 12 kilo Maand 10 25,3 tot 27,9 kilo
Maand 4 14,5 tot 16,3 kilo Maand 11 26,1 tot 29 kilo
Maand 5 17,6 tot 19,9 kilo Maand 12 27 tot 30 kilo
Maand 6 20 tot 22,2 kilo Maand 13 27,8 tot 31 kilo
Maand 7 21,7 tot 23,9 kilo Maand 14 28,8 tot 31,9 kilo
Maand 8 23 tot 25,3 kilo Maand 15 30 tot 32,8 kilo

 

Groeicurve van een Golden Retriever teef      
Maand Gewicht van hond Maand Gewicht van hond
Maand 2 5,4 tot 6,5 kilo Maand 9 21,3 tot 25,6 kilo
Maand 3 9 tot 11,2 kilo Maand 10 22,2 tot 26,7 kilo
Maand 4 12,4 tot 15,5 kilo Maand 11 22,8 tot 27,8 kilo
Maand 5 15,2 tot 18,8 kilo Maand 12 23,3 tot 28,7 kilo
Maand 6 17,4 tot 21,2 kilo Maand 13 23,7 tot 29,4 kilo
Maand 7 19 tot 22,9 kilo Maand 14 24,1 tot 30,2 kilo
Maand 8 20,3 tot 24,3 kilo Maand 15 24,5 tot 31 kilo
 

In het kort over de groeicurve

Je zult zien dat een pup met 6 maanden ongeveer 2/3 van het gewicht van een volwassen Retriever zal hebben bereikt. Met 1 jaar, zijn ze volledig qua lengte, maar hun volle gewicht bereiken ze pas met de 16 maanden: ze groeien het laatste halfjaar van de groeicurve vooral in spierkracht.

Dit is natuurlijk een benadering, want elke pup is weer anders en jouw pup kan ook best sneller of langzamer groeien. Toch zijn er van deze rashonden veel data, waardoor het bij benadering echt wel zal kloppen.

Problemen met de groei: oorzaken en gevolgen

Het is een bekend feit dat hoe meer rashonden worden gefokt, hoe moeilijker het is om ze gezond te houden. Dat geldt helaas ook voor sommige pups die in de beginmaanden vaak makkelijker ziek worden dan bijvoorbeeld een gewone ‘vuilnisbakkenhond’.

Er zijn soms erfelijke aandoeningen of problemen met het immuunsysteem waardoor een pup zich een tijdlang niet lekker kan voelen. Al dat soort dingen kunnen effect hebben op de groei van de viervoeters. Uiteraard is het wijs om een dierenarts in te schakelen als een pup niet groeit volgens de bovenstaande grafieken, dan is het waarschijnlijk een teken dat er iets mis is.

Leer alles over jouw lieve Golden Retriever

Wil je álles leren over jouw Golden Retriever? Bekijk dan ook het Golden Retriever Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze geweldige hond. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken →

Kijk uit met zwaarlijvigheid

Een Golden Retriever heeft aanleg om dik te worden en zwaarlijvigheid is een groot probleem bij dit hondenras. Het is niet moeilijk voor een puppy om zich veel te vol te eten, waardoor hij aan de zware kant wordt. Zeker in de beginperiode is het essentieel om niet te veel te eten: gewrichten kunnen zeker in het eerste jaar nog te zwak zijn om het beestje te dragen.

Pas ook op met het te vroeg castreren van een Golden Retriever: dat kan soms ook leiden tot een te groot lichaamsgewicht.

Maak je vooral geen zorgen

Het is belangrijk om te begrijpen dat de bovengenoemde oorzaken en gevolgen van de groeiproblemen niet altijd optreden, soms is een onregelmatige groei gewoon het gevolg van een erg kleine vader of moeder of juist een grote ouder.

Het is gewoon goed om te weten wat het gemiddelde is, hoe de groeicurve over het algemeen verloopt en als het te ver ervan afwijkt om eens een kijkje te nemen bij de arts. Voor de rest van het leven van jouw hond wensen we je vooral veel plezier en liefde toe!

Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Golden Retriever?

Wil je alles weten over jouw lieve hond? Bekijk dan het Golden Retriever Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het e-book te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Golden Retrievers. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Golden Retriever namen: tips en inspiratie

Golden Retriever namen: tips en inspiratie

De Golden Retriever scoort jaar na jaar hoog op de ladder van populariteit. In veel huishoudens is de van oorsprong Schotse viervoeter enorm populair, niet in de laatste plaats omdat het beest een echte familiehond is: het beest is intelligent, vriendelijk en...

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Golden Retriever wilde weten in één compleet e-book!”

Golden Retriever Handboek bevat 100+ pagina’s vol info en tips!

  • Wil je een Golden Retriever kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Golden Retriever zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Golden Retriever trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Retriever de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Golden Retriever en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is Golden Retriever Handboek perfect.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

We denken dat je het Golden Retriever Handboek interessant zal vinden.

Welkom hondenvriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!

Golden Retriever Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload