Home | Wat is een gezond gewicht voor de Golden Retriever?

Wat is een gezond gewicht voor de Golden Retriever?

⏱ Leestijd: 3 minuten

Heb je een Golden Retriever in huis of ben je van plan om er een aan te schaffen? Dan is het altijd verstandig om zo veel mogelijk informatie op te zoeken over hoe je jouw hond gezond houdt. Het gewicht van jouw Golden Retriever is hierbij een van de belangrijkste facetten. Je wil natuurlijk niet dat jouw prachtige viervoeter overgewicht krijgt, met alle mogelijke gevolgen van dien.

In dit artikel lees je enkele tips over hoe je jouw hond op gewicht kan houden. Zo ben je verzekerd van een gezonde hond van wie je jarenlang plezier hebt.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Golden Retriever nieuwsbrief. Daarin delen we wekelijks interessante artikelen, handige tips of kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Golden Retriever!

Het gewicht van een Golden Retriever

Een van de kenmerken die sterk bijdragen aan een gezond gewicht is het geslacht. Zo mag een teefje tussen de 25 en 32 kilogram wegen. Een reu mag tussen de 30 en 34 kilogram wegen. Dat scheelt natuurlijk al aanzienlijk.

Het kan natuurlijk altijd gebeuren dat het gewicht van jouw Golden Retriever hoger ligt. In sommige gevallen spreek je dan van overgewicht. Het is belangrijk om te weten wat je hieraan kan doen. Je wil jouw hond zo spoedig mogelijk weer op een gezond gewicht krijgen. Omdat overgewicht schadelijk is voor zijn gezondheid en geluk.

Het begint bij trainen

Net zoals bij mensen kan overgewicht veroorzaakt worden door te veel of verkeerd eten. Golden Retrievers staan er om bekend grote snoepers te zijn. Is dit volgens jou de oorzaak van het overgewicht? Dan kan je kiezen voor een uitgebalanceerd voedingspatroon om hem gezond en fit te houden.

Een belangrijke tip daarbij is dat veel begint aan de eettafel. De eerste stap die je kunt zetten is dat je hem aanleert om niet bij de tafel te staan wanneer je aan het eten bent. Veel mensen hebben dan al snel de neiging om de hond iets van het eten te geven. Omdat je toevallig iets over hebt of omdat hij zo lief kijkt. Leer jezelf dit af en voed je hond hier goed in op. Het is een van de belangrijkste oorzaken van overgewicht bij honden!

Ontdek de geheimen om een Golden Retriever perfect op te voeden

Wil je je verdiepen in dit soort training? Download dan zeker het Golden Retriever Handboek even. In dat boekje wordt uitgebreid stilgestaan bij dit onderwerp!

Klik hier om het boek te bekijken →

Het Golden Retriever gewicht op peil houden

Begrijp ons trouwens niet verkeerd: een traktatie mag natuurlijk wel. Zeker als je hem bijvoorbeeld aan het trainen bent. Maar geef hem dan wel alleen hondensnoepjes of -koekjes. Deze zijn niet schadelijk voor de gezondheid, zolang je ze met mate aan hem of haar geeft.

Het is daarnaast ook niet de bedoeling om je hond suikers te geven, want dat tast het Golden Retriever gewicht aan. Laat ook vooral geen chocolade slingeren, want dit bevat stoffen die giftig zijn voor een hond. En daarnaast zorgt het vrijwel direct voor een toename van het gewicht.

De gevolgen van overgewicht

Je wilt natuurlijk voorkomen dat jouw Golden Retrievers gewicht omhoog schiet. Om de ernst te benadrukken is het goed om te weten wat de gevolgen zijn van overgewicht. Overgewicht brengt natuurlijk gezondheidsproblemen met zich mee, zoals negatieve gevolgen voor de gewrichten. Hierdoor kan het kraakbeen beschadigen waardoor artrose kan ontstaan.

Daarnaast kan een Golden Retriever ook ademhalingsproblemen krijgen. Het kan zelfs zo ver gaan dat jouw hond last krijgt van andere organen in zijn lichaam. Denk hierbij aan de lever, de gal en de nieren die schade zullen ondervinden.

Overgewicht is dus ontzettend schadelijk. Het beïnvloedt de gezondheid, en daarmee ook het geluk van jouw lieve hond.

Tips tegen overgewicht

Heeft de hond overgewicht opgelopen? Dan moet je daar actief mee aan de slag. Om het Golden Retriever gewicht weer op peil te krijgen is het belangrijk dat jouw hond voldoende beweegt. Geef hem daarnaast ook uitgebalanceerde voeding. Je kunt kiezen voor verschillende soorten dieetvoeding, maar het is ook slim om je te laten adviseren door een dierenarts.

In het begin zal het wennen zijn om drastische maatregelen te nemen, maar jij en de hond zullen er snel aan wennen. Wees consequent en laat je niet verleiden om tóch dat extra snoepje te geven. Dan zal je binnen de kortste keren resultaat boeken en zo lang mogelijk van jouw Retriever kunnen genieten!

Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Golden Retriever?

Wil je alles weten over jouw lieve hond? Bekijk dan het Golden Retriever Handboek eens. In dit e-book met meer dan 90 pagina’s leer je alles over deze hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het e-book te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Golden Retrievers. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Golden Retriever namen: tips en inspiratie

Golden Retriever namen: tips en inspiratie

De Golden Retriever scoort jaar na jaar hoog op de ladder van populariteit. In veel huishoudens is de van oorsprong Schotse viervoeter enorm populair, niet in de laatste plaats omdat het beest een echte familiehond is: het beest is intelligent, vriendelijk en...

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Golden Retriever wilde weten in één compleet e-book!”

Golden Retriever Handboek bevat 100+ pagina’s vol info en tips!

  • Wil je een Golden Retriever kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Golden Retriever zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Golden Retriever trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Retriever de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Golden Retriever en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is Golden Retriever Handboek perfect.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

We denken dat je het Golden Retriever Handboek interessant zal vinden.

Welkom hondenvriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!

Golden Retriever Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload