Home | Alles over het gedrag van een Golden Retriever

Alles over het gedrag van een Golden Retriever

⏱ Leestijd: 3 minuten

Eén van de belangrijkste redenen dat de Golden Retriever als een van de meest gekozen en geliefde hondenrassen wordt beschouwd, is zijn gedrag. Deze trouwe viervoeter heeft door zijn enthousiasme, energie en vermogen om snel te leren veel voordelen voor zijn baas.

Maar is de Golden Retriever echt altijd de perfecte uitblinker? Of zitten er ook kanten aan zijn gedrag waar je als hondenbezitter rekening mee moet houden? Hieronder beschrijven we een aantal kenmerken die het gedrag van de Golden Retriever typeren.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Golden Retriever nieuwsbrief. Daarin delen we wekelijks interessante artikelen, handige tips of kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Golden Retriever!

Golden Retrievers: een sterk leervermogen

Oorspronkelijk is de Golden Retriever gefokt als jachthond. Het is dus van oudsher een hond met een praktische functie. Voor de jacht is het belangrijk dat hij goed kan luisteren, gefocust kan werken en bevelen op kan volgen van zijn baas.

Dankzij zijn sterke leervermogen en goede geheugen is de Golden Retriever hier perfect op zijn plek. Dat sterke leervermogen begint al van jongs af aan. Als pup zuigt hij als een spons alles wat ‘ie leert op. Een goede puppytraining is daarom erg belangrijk. Daarmee voorkom je dat hij verkeerd gedrag aanleert.

Alles is een spelletje

Een Golden Retriever is makkelijk af te richten zolang je alles brengt als een spelletje. Door zijn speelse aard is hij overal enthousiast voor te maken. Of het nu gaat om een rondje rennen in het park, ballen en takken apporteren, of verstoppertje spelen met kinderen. Zolang hij zijn baasje kan behagen en waardering krijgt voor wat hij gedaan heeft, is hij tevreden.

Zelfs veel van de serieuze taken waar hij als jacht-, hulp- of reddingshond voor ingezet wordt, heeft hij ooit aangeleerd als spelletje. Hoe ingewikkeld de klus soms is, de Golden Retriever blijft onvermoeid en enthousiast doorgaan tot zijn missie geslaagd is.

Let op: Het gedrag van Golden Retrievers (en vele andere thema’s) wordt ook uitgebreid behandeld in Golden Retriever Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

De speurder bij uitstek

Met zijn piekfijne reukvermogen is de Golden Retriever een speurder bij uitstek. Bij de jacht is hij degene die de aangeschoten prooi voor de jager opspoort en ophaalt.

Maar ook als hulp- en reddingshond wordt hij vaak ingezet vanwege zijn goede neus. Hij spoort drenkelingen op in het water of vindt mensen onder het puin. Op zijn neus kan hij altijd vertrouwen. Hij is dan ook dol op spelletjes als verstoppertje spelen of ballen apporteren. Dit maakt hem erg populair bij gezinnen met kleine kinderen en hondenbezitters die van actie houden.

De onvermoeibare speelkameraad

Door zijn atletische en gestroomlijnde bouw, is de Golden Retriever een echte bewegingsliefhebber. Stilzitten in huis is niets voor hem. Het liefst heeft hij de ruimte en de vrijheid om lekker te dollen. Ook gaat hij graag met mensen mee hardlopen of mee rennen naast de fiets.

Voor kinderen is de Golden Retriever een onvermoeibaar speelkameraadje. Apporteren, verstoppertje spelen, of gewoon lekker rennen, hij doet graag mee! En is er niemand in de buurt? Dan zoekt hij net zo lang tot hij een nieuw speelkameraadje heeft. Niet voor niets zie je hem vaak rondlopen met zijn eigen speeltjes in zijn bek. Altijd stand-by voor het volgende spelletje.

De sociale allemansvriend

Samenwerken met andere honden tijdens de jacht of als hulphond. Of gezellig struinen met de kinderen door de bossen. De Golden Retriever is het soort hond dat met alles en iedereen door een deur kan. Ook naar andere diersoorten zoals katten of konijnen is hij erg tolerant.

Met zijn geduldige en betrouwbare aard is hij een stabiele hond die niet snel schrikt of in paniek raakt. Als hij goed gesocialiseerd is toont hij geen agressie naar mensen of andere dieren. Zodra dat wel het geval is, kan dat te maken hebben met een trauma van vroeger, of verkeerd aangeleerd gedrag.

Verdiep je in het gedrag en de training van jouw hond

Wil je zeker weten dat jouw Golden Retriever opgroeit tot een lieve, gehoorzame en betrouwbare hond? Bekijk dan het Golden Retriever Handboek (+100 pagina’s) zeker even.

In dit boek wordt uitgebreid vertelt over het gedrag, de training en de opvoeding van jouw Golden Retriever.

Klik hier om het boek te bekijken

Liever spelen dan waken

Zijn er dan alleen maar voordelen aan de Golden Retriever? Dat ligt eraan hoe je het bekijkt. Ben je op zoek naar een alerte waakhond? Dan is de Golden Retriever niet de beste keuze. Niet voor niets wordt vaak de grap gemaakt dat een Golden Retriever nog eerder de deur open zou doen voor een inbreker dan hem weg zou jagen.

Hij is door zijn sterk ontwikkelde reuk overigens wel goed in het signaleren van (ongenode) gasten, maar blaft ze dan voornamelijk toe als enthousiaste begroeting en niet als waarschuwing.

Het behulpzame maatje

Door zijn goede opvoedbaarheid, sociale karakter en enthousiasme voor het aanleren van nieuwe dingen wordt de Golden Retriever vaak ingezet als hulphond. Zo helpt hij mensen met een spierziekte bijvoorbeeld bij het doen van de boodschappen, maakt hij de deur voor ze open, of bedient de lichtknopjes in huis.

Ook helpt hij mensen met een visuele beperking graag veilig van A naar B. Omdat hij zo’n goed geheugen heeft leidt hij zijn baasje moeiteloos door het verkeer, door de stad of in het openbaar vervoer.

Verdiep je in het gedrag van jouw Golden Retriever

Golden Retrievers zijn ontzettend lieve honden. Wil je meer leren over het karakter en het gedrag van deze viervoeters? Bekijk dan het Golden Retriever Handboek eens.

In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond. Het gaat onder andere over de raskenmerken, het karakter en het gedrag. Zo weet jij precies wat je van jouw (toekomstige) Golden Retriever kan verwachten!

Klik hier om het e-book te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Golden Retrievers. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Golden Retriever namen: tips en inspiratie

Golden Retriever namen: tips en inspiratie

De Golden Retriever scoort jaar na jaar hoog op de ladder van populariteit. In veel huishoudens is de van oorsprong Schotse viervoeter enorm populair, niet in de laatste plaats omdat het beest een echte familiehond is: het beest is intelligent, vriendelijk en...

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Golden Retriever wilde weten in één compleet e-book!”

Golden Retriever Handboek bevat 100+ pagina’s vol info en tips!

  • Wil je een Golden Retriever kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Golden Retriever zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Golden Retriever trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Retriever de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Golden Retriever en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is Golden Retriever Handboek perfect.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

We denken dat je het Golden Retriever Handboek interessant zal vinden.

Welkom hondenvriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!

Golden Retriever Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload