Home | Alles over de flatcoat Golden Retriever (uitgebreid artikel)

Alles over de flatcoat Golden Retriever (uitgebreid artikel)

⏱ Leestijd: 4 minuten

Als je een Golden Retriever in huis haalt, heb je voor een leuke en bijzonder sociale hond gekozen. De naam zegt het eigenlijk al: Golden betekent dat je hond een blonde vacht heeft.

Wil je liever een donkere hond? Dan is de Retriever er ook in zowel het donkerbruin als zwart. Deze kleuren Retriever hebben de benaming flat of flatcoat meegekregen en hebben één vachtkleur. Wil je meer weten over de flatcoat Retriever? Lees dan deze tekst goed door zodat je weet wat voor kleur en type hond je in huis haalt.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Golden Retriever nieuwsbrief. Daarin delen we wekelijks interessante artikelen, handige tips of kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Golden Retriever!

Verschillende kleuren bij een Retriever

Als je een Retriever in huis haalt, kun je kiezen voor verschillende kleuren. Zoals reeds gezegd is dat ten eerste de blonde Golden Retriever. Naast deze veelvoorkomende kleur bestaan er de donkerbruine Retriever en de zwarte Retriever.

Dit zijn dezelfde soort sociale, vriendelijke, actieve en aanhankelijke honden als hun blonde soortgenootjes. De kleur maakt niet zoveel uit bij een Retriever want het blijft immers wel gewoon hetzelfde ras. Het blijft dezelfde blije, speelse, sociale en van nature zeer vriendelijke hond.

Welke kleur je kiest is natuurlijk aan jou. Er zijn geen Retrievers te koop in meer kleuren, dat wil zeggen: met een bont patroon. Bij dit ras is de vacht altijd eenkleurig. De mogelijkheid dat er verschillende kleuren pups in één nestje zitten, bestaat echter wel maar dat is afhankelijk van wat voor kleur de ouders van de puppy’s zijn.

De bruine Retriever

Wil je een bruine Retriever aanschaffen? Kijk dan eens online waar je terecht kunt voor deze kleur hond. Er zijn voldoende erkende fokkers te vinden die Retrievers hebben met deze vachtkleur. Nadeel van deze kleur vacht is dat de hond het wat sneller warm zal hebben op hete dagen omdat donkerbruin meer warmte vasthoudt dan een blonde vacht.

Let er goed op dat je de vacht van je bruine Labrador regelmatig wast en borstelt om alle viezigheid die er tijdens het zwemmen en spelen ingekomen is, eruit te halen. Dit zie je bij een donkere vacht, zeker bij de ogen en oren minder snel dus let er extra goed op dat deze schoon zijn.

Let op: Alle mogelijk Golden Retriever soorten (en vele andere thema’s) worden ook uitgebreid behandeld in Golden Retriever Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

De zwarte Retriever

Wat voor een donkerbruine Retriever geldt, geldt ook voor een zwart exemplaar van dit ras. Ook hier is een goede en regelmatige verzorging aan te bevelen. Een zwarte kat wordt niet door iedereen gekozen maar een zwarte hond is vaak wel populair. Zwart is dan ook een mooie vachtkleur en laat de hond er meteen chique uitzien.

Je ziet veel zwarte Retrievers, alsmede zwarte Labrador Retrievers. Zwart warmt snel op in de zon dus houd je donkere Retriever op hete dagen meer binnen of in de schaduw en ga niet op het warmste tijdstip van de dag een uitgebreide wandeling maken. Daar doe je overigens geen enkele hond plezier mee, ongeacht de kleur. Kans dat ze ook nog eens hun pootjes verbranden aan de warme stoep of straat dus dat wil je zeker voorkomen.

De donkere vacht van een Retriever verzorgen

Als je een Retriever met een donkere vacht hebt, zie je minder snel dat er vuil in zit maar het zal net zo erg zijn als bij een Golden Retriever. Omdat het een langharige hond is, dien je regelmatig de vacht te borstelen om klitten tegen te gaan en veel vuil eruit te halen voordat dit kan gaan irriteren.

Kies een goede borstel die geschikt is voor de verzorging van een lange hondenvacht en bespaar daar niet op. Met een goede borstel wordt de behandeling niet alleen prettig voor je huisdier en doe je hem ook geen pijn. Weet je niet zo goed hoe je de vacht van je donkere Retriever het beste kunt verzorgen?

Ga dan eens naar de trimsalon om te kijken hoe zij dit doen. Regelmatig daar naartoe is gaan is sowieso fijn voor je hond, zeker als deze in de rui is. Was de vacht ook met een milde hondenshampoo zodat je hond weer lekker fris en schoon wordt. Ook al zie je het vuil minder, dat wil echt niet zeggen dat het er niet zit na een duik in een waterplas of flink rennen.

Het borstelen van een flatcoat Retriever

Ook bij een flatcoat Retriever is borstelen belangrijk omdat de vacht er dan goed en glanzend uit komt te zien. Leer je Retriever van jongs af aan wennen aan het borstelen en wassen zodat ze weten dat dit er gewoon bij hoort. Zo blijft de vachtverzorging leuk en wordt dit geen gevecht als het nodig is om te doen.

Zorg voor goede producten om de vacht te verzorgen en beloon je hond als deze het goed doet. Zo wordt borstelen fijn en een snoepje daarvoor krijgen is natuurlijk helemaal geweldig. Kun je zelf niet altijd even goed bij de ogen en oren? Of is nagels knippen niet zo makkelijk bij je hond of durf je dat niet goed? Ga daarvoor dan naar de dierenarts of een trimsalon. Daar weten ze wat ze doen en kunnen ze je huisdier er weer snel tiptop uit laten zien. Omdat de Labrador een lieve en sociale hond is, zal borstelen doorgaans weinig problemen opleveren.

Wat als je flatcoat een doffe vacht heeft

Als de vacht van je hond glanst, is dat een teken dat je hond gezond is. Kijkt de vacht dof? Dan kan dat betekenen dat deze niet goed verzorgd wordt of dat je hond iets mankeert. Verzorg je de vacht zoals altijd en met regelmaat? Ga dan naar de dierenarts met je hond om te kijken of deze misschien wat mankeert.

Zorg ook voor geschikt voedsel voor je huisdier. Als je hond goed en gezond eten krijgt, dan zal de vacht daar beter van gaan glanzen. Zeker bij een zwarte of bruine vacht zie je snel aan je hond of deze al dan niet glanst. Staat je flatcoat Retriever in de zon? Dan zie je bij deze kleur hond direct of de vacht mooi glanst.

Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Golden Retriever?

Wil je alles weten over jouw lieve hond? Bekijk dan het Golden Retriever Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het e-book te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Golden Retrievers. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Golden Retriever x Doodle kruising.. een hele mooie mix

Golden Retriever x Doodle kruising.. een hele mooie mix

De laatste jaren is het steeds populairder geworden om Poedels te kruisen met allerlei andere hondenrassen zoals de Labrador, de Berner Sennen, de Border Collie en zelfs de Chihuahua. In dit artikel bespreken we de perfecte kruising tussen de Golden Retriever...

Golden Retriever namen: tips en inspiratie

Golden Retriever namen: tips en inspiratie

De Golden Retriever scoort jaar na jaar hoog op de ladder van populariteit. In veel huishoudens is de van oorsprong Schotse viervoeter enorm populair, niet in de laatste plaats omdat het beest een echte familiehond is: het beest is intelligent, vriendelijk en...

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Golden Retriever wilde weten in één compleet e-book!”

Golden Retriever Handboek bevat 100+ pagina’s vol info en tips!

  • Wil je een Golden Retriever kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Golden Retriever zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Golden Retriever trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Retriever de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Golden Retriever en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is Golden Retriever Handboek perfect.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

We denken dat je het Golden Retriever Handboek interessant zal vinden.

Welkom hondenvriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!

Golden Retriever Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload