Home » Golden Retriever Eigenschappen: het karakter en uiterlijk

Golden Retriever Eigenschappen: het karakter en uiterlijk

⏱ Leestijd: 3 minuten

De Golden Retriever is een schitterende hond die perfect is voor een gezin. Het zijn enthousiaste honden met een vriendelijke aard. Daarnaast zijn ze ook intelligent en vrij gemakkelijk te trainen. Het is dus niet voor niets dat deze hond zo razend populair is.

Toch is het belangrijk om je goed in te lezen voordat je een Golden Retriever pup aanschaft. Je wil natuurlijk wel precies weten wat je in huis haalt. Hieronder vertellen we je meer over het karakter van de Golden Retriever. Zodat je er achter kunt komen of dit de hond is waar je naar op zoek bent.

 

👋  Voordat je verder leest…

Misschien is het e-book Golden Retriever Geheimen interessant voor je. Daarin leer je namelijk alles over dit geweldige hondenras!

 

Het belang van eigenschappen en van het karakter

Voordat je een hond gaat aanschaffen is het van groot belang om je te verdiepen in het karakter van de hond. Ook al ziet een pup er vaak enorm schattig uit; het is erg belangrijk dat je weet wat voor type hond je in huis haalt. Op basis van het uiterlijk weet je natuurlijk nooit hoe een hondje zich gedraagt. Zijn karakter moet wel matchen bij jou als baasje of bij jullie als gezin.

Een voorbeeld: stel je hebt een druk werkleven en daarnaast ook nog iedere avond verplichtingen? Dan is het hebben van een Golden Retriever lastig. Deze hond heeft namelijk veel beweging en ruimte nodig.

Eigenschappen en kenmerken van de Golden Retriever

De Golden Retriever is van nature een jachthond. Daar komt zijn naam ook vandaaan. ‘To Retrieve’ betekent namelijk ophalen of apporteren. Deze hondenrassen zijn goed in apporteren van wild en werden veel gebruikt tijdens de jacht. Dit type hond heeft een ‘zachte beet’; ze kunnen het wild apporteren zonder het te beschadigen.

Omdat het hier om een jachthond gaat zal dit type hond ook veel beweging en uitdaging nodig hebben. Een Golden Retriever zal zich het beste voelen als hij veel kan hollen en ravotten. Lange wandelingen in het bos, apporteren, zwemmen of andere vormen van activiteit zal deze hond dus enorm fijn vinden.

Naast deze beweging houdt de Golden Retriever er ook van om veel tijd met zijn baasje door te brengen. Dat betekent niet dat hij helemaal niet alleen kan zijn. Voor korte periodes is dat geen probleem. Maar de hond houdt wel van aandacht. Zit hij iedere dag alleen, dan heeft dat een direct impact op zijn geluksniveau.

De Golden Retriever is een sociaal dier. Hij staat bekend als een zachtaardige en betrouwbare hond. Deze viervoeters kunnen prima met andere mensen, andere huisdieren en kleine kinderen. Sterker nog: hij zal hen opzoeken om met ze te spelen en te knuffelen.

Intelligentie bij de Golden Retriever

Een Golden Retriever is een intelligente hond. Je kunt deze hond dus goed trainen bij een hondenschool om hem gehoorzaam te maken. Het zijn ontzettend veelzijdige honden waardoor je er onder andere apporteersport, gehoorzaamheidstraining, behendigheidspellen en andere trainingsvormen mee kunt doen.

Golden Retrievers zijn tolerant

Een van de eigenschappen waar de hond specifiek om bekend staat is zijn tolerantie. Ze kunnen veel verdragen, onder andere van kinderen. De hond is tolerant en vriendelijk en zal daarom goed in een gezin met kinderen passen.

Let er wel op dat honden niet álles kunnen verdragen en dat soms het geduld op is. Honden hebben, net als ieder ander levend wezen, ook hun grenzen. Leer je kinderen dus ook om op een juiste manier met de hond om te gaan. Ze mogen natuurlijk spelen met de hond, maar moeten hem ook voldoende rust gunnen.

Het uiterlijk van een Golden Retriever

Naast de karaktereigenschappen van zijn er ook een aantal kenmerkende zaken over het uiterlijk. Zo is de Golden Retriever een vrij grote hond. De gemiddelde schofthoogte van een reu is gemiddeld tussen de 56 en de 61 centimeter. Een teefje is vaak iets kleiner; namelijk tussen de 51 en de 56 centimeter.

Een Golden Retriever is evenredig en krachtig gebouwd. De hond heeft een gespierde hals, sterke achterbenen en rechte voorbenen. Het hoofd van een Golden Retriever heeft een brede schedel. Ook hier zul je de kracht van de hond in naar voren zien komen. Hij heeft namelijk een krachtige snuit en kaken.

De ogen zijn vaak donkerbruin met een donkerbruine oogrand. Verder zijn de ogen gemiddeld groot en zullen deze op ongeveer gelijke hoogte met de oren staan. De kleur van de vacht is vaak goud of roomkleurig en kan variëren tussen een bijna crème kleur tot aan een donkere kleur, die bijna tegen bruin aanschuurt. Hij heeft een lange, vlakke tot golvende vacht. Een van de bijzondere eigenschappen is dat de onder vacht van de Golden Retriever waterafstotend is.

De vriendelijke, intelligente Golden Retriever

Al met al zorgen deze eigenschappen en kenmerken ervoor dat de Golden Retriever een vriendelijke, tolerante en intelligente hond is. Hij past vaak perfect in een gezin, maar heeft wel een hoop activiteit nodig. Ga vaak met de hond op pad, laat hem werken en je zult een gelukkige hond in huis hebben. Zodat jij en je hond zo veel mogelijk plezier van elkaar kunnen hebben!

 

Wil je alles leren over Golden Retrievers?

Download dan eens het e-book ‘Golden Retriever Geheimen’. Daarin staat álle informatie die je nodig hebt over deze geweldige hond!

 

22 Geniale Tips Voor Jouw Hond Die Je Zullen Verbazen!

  • Leer je Golden Retriever in een dag om niet meer te bijten;
  • Kom voortaan in een handomdraai van teken af;
  • Kom makkelijk en snel van uitvallende hondenharen af;
  • Zorg dat jouw Golden Retriever niet meer uit zijn mond stinkt;
  • Ontdek alle 22 bizarre life hacks voor jouw hond!

👉 Vorige maand 329 keer gedownload!

Onze laatste artikelen

We schrijven continu informatieve artikelen vol tips en trucs. Zodat je jouw Golden Retriever nóg beter leert begrijpen. Bekijk hieronder onze meest recente bijdrages.

Een Golden Retriever buiten houden

Een Golden Retriever buiten houden

Jouw woonsituatie is van groot belang wanneer je overweegt een Golden retriever aan je huishouden toe te voegen. Woon je in een appartement, rijtjeshuis, of misschien wel op een boerderij? De vraag bij de aanschaf van een Golden retriever is ‘is mijn woonstijl...