Home | Golden Retriever Eigenschappen: het karakter en uiterlijk

Golden Retriever Eigenschappen: het karakter en uiterlijk

⏱ Leestijd: 3 minuten

De Golden Retriever is een schitterende hond die perfect is voor zowel singles als gezinnen. Het zijn enthousiaste honden met een vriendelijke aard. Daarnaast zijn ze ook intelligent en vrij gemakkelijk te trainen. Het is dus niet voor niets dat deze hond zo razend populair is.

Toch is het belangrijk om je goed in te lezen voordat je een Golden Retriever pup aanschaft. Je wil natuurlijk wel precies weten wat je in huis haalt. Hieronder vertellen we je meer over het karakter van de Golden Retriever. Zodat je er achter kunt komen of dit de hond is waar je naar op zoek bent.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Golden Retriever nieuwsbrief. Daarin delen we wekelijks interessante artikelen, handige tips of kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Golden Retriever!

Het belang van eigenschappen en van het karakter

Voordat je een hond gaat aanschaffen is het van groot belang om je te verdiepen in het karakter. Ook al ziet een pup er vaak enorm schattig uit; het is erg belangrijk dat je weet wat voor type hond je in huis haalt. Op basis van het uiterlijk weet je natuurlijk nooit hoe een hondje zich gedraagt. Zijn karakter moet wel matchen bij jou als baasje of bij jullie als gezin.

Een voorbeeld: stel je hebt een druk werkleven en daarnaast ook nog iedere avond verplichtingen? Dan is het hebben van een Golden Retriever lastig. Deze hond heeft namelijk veel beweging en ruimte nodig. Dat zal erin resulteren dat je hond ongelukkig en ongezond zal worden. En dat wil je natuurlijk niet.

Eigenschappen en kenmerken van de Golden Retriever

De Golden Retriever is van nature een jachthond. Daar komt zijn naam ook vandaan. ‘To Retrieve’ betekent namelijk ophalen of apporteren. Deze hondenrassen zijn goed in apporteren van wild en werden veel gebruikt tijdens de jacht. Leuk feitje: Dit type hond heeft ook een ‘zachte beet’; zo kunnen ze het wild apporteren zonder het te beschadigen.

Omdat het hier om een jachthond gaat zal dit type hond ook veel beweging en uitdaging nodig hebben. Een Golden Retriever zal zich het beste voelen als hij veel kan hollen en ravotten. Lange wandelingen in het bos, apporteren, zwemmen of andere vormen van activiteit zal deze hond dus enorm fijn vinden.

Een Golden Retriever is een ontzettend sociaal dier

Naast deze liefde voor beweging houdt de Golden Retriever er ook van om veel tijd met zijn baasje door te brengen. Dat betekent niet dat hij helemaal niet alleen kan zijn. Voor korte periodes is dat geen probleem. Maar de hond houdt wel van aandacht. Zit hij iedere dag alleen, dan heeft dat een direct impact op zijn geluksniveau.

De Golden Retriever is simpelweg een ontzettend sociaal dier. Hij staat bekend als een zachtaardige en betrouwbare hond. Deze viervoeters kunnen prima met andere mensen, andere huisdieren en kleine kinderen. Sterker nog: hij zal hen opzoeken om met ze te spelen en te knuffelen.

Wil je hier meer over weten? Download dan zeker het Golden Retriever Handboek even.

Intelligentie bij de Golden Retriever

Een Golden Retriever is een intelligente hond. Je kunt deze hond dus goed trainen bij een hondenschool om hem gehoorzaam te maken. Het zijn ontzettend veelzijdige honden, waardoor je er onder andere apporteersport, gehoorzaamheidstraining, behendigheidsspellen en andere trainingsvormen mee kan doen.

Golden Retrievers zijn tolerant

Een van de eigenschappen waar de hond specifiek om bekend staat is zijn tolerantie. Ze kunnen veel verdragen, onder andere van kinderen. De hond is tolerant en vriendelijk en zal daarom goed in een gezin met kinderen passen.

Let er wel op dat honden niet álles kunnen verdragen. Soms kan het geduld ook op zijn. Golden Retriever honden hebben, net als ieder ander levend wezen, ook hun grenzen. Leer je kinderen dus ook om op een juiste manier met de hond om te gaan. Ze mogen natuurlijk spelen met de hond, maar moeten hem ook voldoende rust gunnen.

Het uiterlijk van een Golden Retriever

Naast de karaktereigenschappen van de Golden Retriever zijn er ook een aantal kenmerkende zaken over het uiterlijk te benoemen. Zo is de Golden Retriever een vrij grote hond. De gemiddelde schofthoogte van een reu is gemiddeld tussen de 56 en de 61 centimeter. Een teefje is vaak iets kleiner; namelijk tussen de 51 en de 56 centimeter.

Een Golden Retriever is evenredig en krachtig gebouwd. De hond heeft een gespierde hals, sterke achterbenen en rechte voorbenen. Het hoofd van een Golden Retriever heeft een brede schedel. Ook hier zul je de kracht van de hond in naar voren zien komen. Hij heeft namelijk een krachtige snuit en kaken.

De ogen zijn vaak donkerbruin met een donkerbruine oogrand. Verder zijn de ogen gemiddeld groot en zullen deze op ongeveer gelijke hoogte met de oren staan. De kleur van de vacht is vaak goud of roomkleurig en kan variëren tussen een bijna crème kleur tot aan een donkere kleur, die bijna tegen bruin aanschuurt. Hij heeft een lange, vlakke tot golvende vacht. Een van de bijzondere eigenschappen is dat de onder vacht van de Golden Retriever waterafstotend is.

De vriendelijke, intelligente Golden Retriever

Al met al zorgen deze eigenschappen en kenmerken ervoor dat de Golden Retriever een vriendelijke, tolerante en intelligente hond is. Hij past vaak perfect in een gezin, maar heeft wel een hoop activiteit nodig. Ga vaak met de hond op pad, laat hem voldoende inspannen en je zal een gelukkige hond in huis hebben. En geloof ons: een gelukkige hond zorgt voor een gelukkige baas!

Verdiep je in het gedrag van jouw Golden Retriever

Golden Retrievers zijn ontzettend lieve honden. Wil je meer leren over het karakter en het gedrag van deze viervoeters? Bekijk dan het Golden Retriever Handboek eens.

In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond. Het gaat onder andere over de raskenmerken, het karakter en het gedrag. Zo weet jij precies wat je van jouw (toekomstige) Golden Retriever kan verwachten!

Klik hier om het e-book te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Golden Retrievers. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Golden Retriever namen: tips en inspiratie

Golden Retriever namen: tips en inspiratie

De Golden Retriever scoort jaar na jaar hoog op de ladder van populariteit. In veel huishoudens is de van oorsprong Schotse viervoeter enorm populair, niet in de laatste plaats omdat het beest een echte familiehond is: het beest is intelligent, vriendelijk en...

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Golden Retriever wilde weten in één compleet e-book!”

Golden Retriever Handboek bevat 100+ pagina’s vol info en tips!

  • Wil je een Golden Retriever kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Golden Retriever zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Golden Retriever trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Retriever de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Golden Retriever en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is Golden Retriever Handboek perfect.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

We denken dat je het Golden Retriever Handboek interessant zal vinden.

Welkom hondenvriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!

Golden Retriever Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload