Home | Maak kennis met de donkere Golden Retriever (lang artikel)

Maak kennis met de donkere Golden Retriever (lang artikel)

⏱ Leestijd: 4 minuten

Als je een Golden Retriever koopt, is dat een hond met een blonde, goudachtige vacht. Wil je liever een andere kleur hond hebben maar toch graag een Retriever? Dan kies je beter voor een donkere Retriever.

Deze mag dan natuurlijk geen Golden meer heten, simpelweg omdat de hond een andere vachtkleur heeft maar het is verder hetzelfde ras en je krijgt een zelfde soort aanhankelijke en sociale hond. Meer weten over welke kleuren Retrievers er zijn en hoe je deze het beste kunt verzorgen? Lees dan de volgende tekst door voordat je een donkere Retriever aanschaft.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Golden Retriever nieuwsbrief. Daarin delen we wekelijks interessante artikelen, handige tips of kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Golden Retriever!

Verschillende kleuren bij een Retriever

Als je een Retriever pup wilt hebben, kun je een keuze maken uit drie verschillende kleuren bij dit ras. Zo kun je kiezen voor een blonde (Golden) Retriever maar het ras is er ook in het donkerbruin en zwart. Voor deze twee kleuren geldt dat het een flatcoat Retriever genoemd wordt.

De honden van dit ras zijn er alleen met een vacht in één kleur, bonte varianten bestaan niet. Afhankelijk van wat voor kleur de moederhond en vaderhond hebben, krijgen de pups deze vachtkleur mee. Wil je speciaal een donkere Retriever? Zoek dan een fokker die deze kleur pups aanbiedt.

De bruine Retriever

Bij een flatcoat Retriever kun je dus ook de kleur bruin in de vacht tegenkomen. Dit is echt donkerbruin en het is niet alleen een geliefde kleur bij de Retriever maar zie je ook veel bij de Labrador Retriever. De kleur is het beste vergelijkbaar met chocoladebruin.

Als je voor een bruine Retriever kiest, zal deze langharig zijn. Een belangrijk verschil met een bruine Labrador is dat de laatste veel korter haar heeft maar het zijn wel honden met een vergelijkbaar, vriendelijk en sociaal karakter.

Het karakter van de Golden Retriever (en vele andere thema’s) wordt trouwens ook uitgebreid behandeld in Golden Retriever Handboek. Heel interessant om eens te bekijken.

Klik hier om het boek te bekijken →

De zwarte Retriever

Daar waar mensen bij de keuze van een kat nog wel eens de zwarte exemplaren voorbij lopen, is dat bij een hond zelden het geval. Juist een zwarte vachtkleur wordt bij honden veel gekozen. Dat is ook helemaal niet gek want een zwarte hond ziet er mooi uit en glanst, indien deze goed gezond is, altijd erg fraai.

Voor alle vachtkleuren bij een Retriever geldt dat de honden grote donkere ogen hebben die vriendelijkheid uitstralen. Bij een donkere Retriever passen deze natuurlijk perfect bij de vacht van het beestje.

De donkere vacht van een Retriever verzorgen

Als je voor een donkere Retriever gaat, dien je de vacht van je huisdier goed te verzorgen en te onderhouden. Een donkere vacht oogt heel mooi en je ziet er minder snel vuil in zitten maar reken maar dat je huisdier aardig wat viezigheid mee kan brengen van buiten, zeker na een potje ravotten of zwemmen, waar het beestje dol op is.

Het is daarom zaak de vacht van je donkere Retriever goed en regelmatig te verzorgen. Kies voor een goede en milde hondenshampoo om je Retriever met regelmaat fris en schoon te wassen. Als je voor een hondenshampoo op basis van natuurlijke ingrediënten kiest, is deze veilig te gebruiken en levert het geen irritatie op. Wassen betekent goed inzepen maar ook vooral goed uitspoelen zodat er geen restjes shampoo of vuil achterblijven.

Het borstelen van een flatcoat Retriever

Na het wassen is je flatcoat wel toe aan een goede borstelbeurt. Omdat het een langharige hond is, dien je regelmatig de klitten uit de vacht te borstelen. Deze kunnen anders voor irritatie en jeuk gaan zorgen of zelfs vervilten in het slechtste geval en dat is bijzonder pijnlijk voor je hond.

Koop een goede borstel die speciaal voor langharige rassen geschikt is en bespaar niet op je aankoop. Met een goede borstel breng je niet alleen de vacht van je huisdier netjes in orde maar doe je deze daar ook geen pijn mee. Als je je hond van kleins af aan laat wennen aan borstelen, hoort dat er gewoon bij en zal het klusje geen gevecht worden.

Wat als je flatcoat een doffe vacht heeft

De vacht van je hond dient goed te glanzen want dat is een teken dat je hond gezond is. Als je goed voer geeft, kan de vacht daar meer van gaan glanzen maar een goede en regelmatige vachtverzorging bij je donkere Retriever is ook erg belangrijk. Zeker bij een donkere vacht zie je snel of deze mooi glanzend is. Staat je bruine of zwarte Retriever in de zon? Dan zal de vacht enorm glanzen.

Is dat niet het geval en heeft je hond een wat doffere vacht? Bedenk dan eerst of deze wel voldoende verzorgd wordt. Is dat het geval en blijft de vacht dof kijken? Ga dan altijd met je hond naar de dierenarts. Mogelijk heeft het beestje wat onder de leden waardoor de vacht minder mooi glanst dan normaal.

Leer alles over de verzorging van jouw Golden Retriever

Wil je álles leren over de verzorgin van jouw Golden Retriever? Bekijk dan ook het Golden Retriever Handboek (100+ pagina’s). In dit boek leer je namelijk alles wat je wil weten over deze hondensoort.

Klik hier om het boek te bekijken →

Ga naar de trimsalon

De meeste Retrievers zijn gemakkelijke en volgzame honden. Als je je hond van pup af leert wennen aan wassen en borstelen, zal dit op volwassen leeftijd doorgaans weinig problemen opleveren. Staat je hond netjes stil tijdens het borstelen en laat hij dit gewillig toe? Dan kun je het prima zelf doen.

Is je hond niet zo rustig en weet je niet precies hoe je de vacht het beste kunt verzorgen? Dan is er niks mis met een keertje naar de trimsalon gaan. Daar weten ze precies hoe ze de vacht van een donkere Retriever kunnen verzorgen. Zo ziet je hond er na de behandeling tiptop uit en kun jij de kunst goed afkijken zodat je thuis weet hoe je het borstelen dient aan te pakken.

En al kun je het borstelen zelf goed af, een keertje een professionele behandeling tussendoor is altijd aan te raden en zal je hond beslist waarderen. Vooral wanneer deze in de rui is, is goed en grondig vachtonderhoud aan te bevelen. Alle losse kriebelharen worden uit de vacht gehaald en de trimmer kan ervoor zorgen dat de nagels geknipt worden en de oren en ogen goed worden gecheckt, alsmede de vacht van je hond volledig in orde brengen.

Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Golden Retriever?

Wil je alles weten over jouw lieve hond? Bekijk dan het Golden Retriever Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het e-book te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Golden Retrievers. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Golden Retriever namen: tips en inspiratie

Golden Retriever namen: tips en inspiratie

De Golden Retriever scoort jaar na jaar hoog op de ladder van populariteit. In veel huishoudens is de van oorsprong Schotse viervoeter enorm populair, niet in de laatste plaats omdat het beest een echte familiehond is: het beest is intelligent, vriendelijk en...

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Golden Retriever wilde weten in één compleet e-book!”

Golden Retriever Handboek bevat 100+ pagina’s vol info en tips!

  • Wil je een Golden Retriever kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Golden Retriever zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Golden Retriever trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Retriever de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Golden Retriever en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is Golden Retriever Handboek perfect.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

We denken dat je het Golden Retriever Handboek interessant zal vinden.

Welkom hondenvriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!

Golden Retriever Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload