Home » Maak kennis met de Golden Retriever in het bruin

Maak kennis met de Golden Retriever in het bruin

⏱ Leestijd: 3 minuten

Als je van plan bent om binnenkort een pup aan te schaffen, dan zul je voor een hoop keuzes komen te staan. Allereerst zul je moeten bepalen welk ras het beste bij jou en je gezin past. Heb je een gezin met kinderen, dan is een Golden Retriever vaak een hond die veel mensen overwegen. Het is namelijk een loyaal, intelligent, geduldig en tolerant dier. Verder zijn het prachtige dieren om te zien. De Golden Retriever is er namelijk niet in maar éen kleur, maar in tal van verschillende tinten goud. Een van de meest unieke kleuren van de Golden Retriever is de bruine variant. Hieronder vertellen we je meer over dit type Golden Retriever en over de andere kleuren die mogelijk zijn bij dit ras.

De standaardkleur van het ras

De kleur van een Golden Retriever wordt vaak volgens de standaardnormen van de rasvereniging bepaald. Volgens deze normen dient een golden Retriever verschillende tinten van goud te zijn. Deze kleuren gaan van licht goud tot aan een donkere goudkleur, met veel verschillende variaties.

Sommige mensen zijn echter geïnteresseerd in een hele lichte of juiste donkere hond. Vaak is dit niet mogelijk door Golden Retrievers te fokken, maar zal deze hond gekruist moeten worden met een ander ras. Wel is het mogelijk om erg donkere Golden Retrievers te kiezen om mee te fokken, in de hoop dat de pups bruin worden. Deze pups zullen dan vaak echter niet voldoen aan de ras standaarden, maar zijn natuurlijk wel erg mooi om te zien.

Golden Retriever: gouden kleur

De meest bekende kleur van de Golden Retriever is, zoals de naam natuurlijk al aangeeft, goud. Deze gouden kleur is er in verschillende tinten, wat de hond ook zo uniek maakt. Zo kun je een golden Retriever met een vacht die heel lichtgoud is, of juist bijna tegen het rode of bruine aanhangt. Het is echter niet zo dat er in een nest witte, zwarte en bruine Golden Retrievers worden geboren. Dit kan alleen gebeuren als een Golden Retriever wordt gekruist met een andere, bijvoorbeeld zwarte, rashond. Wanneer rasechte pups worden geboren, dan zijn ze vaak bijna wit van kleur. De Gouden kleur komt steeds meer tevoorschijn als de pups opgroeien.

De Bruine Golden Retriever

Een van de meest unieke en opvallende kleuren van de Golden Retriever is de donkere goudkleur. Soms lijkt deze kleur zelfs rood of bruin te zijn. Toch is het niet zo dat er rasechte bruine Golden Retrievers bestaan. Als een Golden Retriever voldoet aan de standaarden van het ras, dan zal deze altijd goud moeten zijn. Vaak is het dan ook zo dat mensen een donkere goudkleur bedoelen als ze de hond rood of bruin noemen.

Een kruising met een ander ras

Toch kan het ook zo zijn dat je op een dag een Golden Retriever in de bruine kleur tegenkomt. Dit zal dan geen rasechte Golden Retriever zijn, maar dit is mogelijk een kruising met een andere bruin hond. Dit kan bijvoorbeeld een bruine Labrador of een Duitse Herdershond zijn. Deze Golden Retriever zal dan niet voldoen aan de rasstandaarden en daardoor ook niet mee mogen doen aan shows. Als je dit niet belangrijk vindt, dan betekent een kruising echter niet dat je geen goed hond in huis haalt.

Zowel Labradors als Duitse Herders zijn harde werkers, waardoor je vaak nog steeds een geweldige hond zult hebben. Het is wel belangrijk om te letten op het karakter van de hond. Een labrador heeft een vergelijkbaar karakter met een Golden Retriever, maar een Duitse Herder kan wat waakzamer en zelfverzekerder zijn. Let dus goed op de karaktereigenschappen van de ouders en de pup, voordat je deze hond in huis haalt.

De verzorging van de bruine Golden Retriever

De prachtige vacht van je bruine Golden Retriever wil je natuurlijk wel in een goede conditie houden. Het is daarom van groot belang dat je deze op een goede manier verzorgt. Een Golden Retriever heeft een lange vacht, die aandacht nodig heeft om mooi te blijven.

Een goed advies is om de vacht tenminste een keer per week goed te borstelen. De frequentie hangt af van de dikte, lengte en hoeveelheid krullen in de vacht. Dit zorgt ervoor dat overtollig haar van de hond kan worden geborsteld en dat er geen klitten ontstaan.

Verder is het goed om te weten dat Golden Retrievers een dubbele vacht hebben. Een gewone borstel is voldoende om de zichtbare vacht te verzorgen, maar hierbij wordt de onderlaag niet verzorgd. Wil je deze ook goed verzorgen? Dan kun je hier het beste een slicker borstel voor gebruiken om onder andere de nek, borst en keel te borstelen.

Je Golden Retriever wassen

Naast het borstelen, is het ook belangrijk om je hond af en toe goed te wassen. Gebruik hiervoor warm water en een shampoo van goede kwaliteit. Je kunt bijvoorbeeld je dierenarts om advies vragen welk soort shampoo goed is om de vacht van je Golden Retriever in topconditie te houden.

Als je je Golden Retriever gaat wassen dan is het belangrijk om de shampoo over het hele lichaam van je hond te laten schuimen en hem daarna goed af te spoelen. Wrijf hem daarna goed droog met een grote handdoek. Dit zorgt ervoor dat de vacht prachtig blijft en dat jij en je hond lang kunnen genieten van de prachtige, bruine vacht van de Golden Retriever.

 

Wil je alles leren over Golden Retrievers?

Download dan eens het e-book ‘Golden Retriever Geheimen’. Daarin staat álle informatie die je nodig hebt over deze geweldige hond!

 

22 Geniale Tips Voor Jouw Hond Die Je Zullen Verbazen!

  • Leer je Golden Retriever in een dag om niet meer te bijten;
  • Kom voortaan in een handomdraai van teken af;
  • Kom makkelijk en snel van uitvallende hondenharen af;
  • Zorg dat jouw Golden Retriever niet meer uit zijn mond stinkt;
  • Ontdek alle 22 bizarre life hacks voor jouw hond!

👉 Vorige maand 329 keer gedownload!

Onze laatste artikelen

We schrijven continu informatieve artikelen vol tips en trucs. Zodat je jouw Golden Retriever nóg beter leert begrijpen. Bekijk hieronder onze meest recente bijdrages.

Een Golden Retriever buiten houden

Een Golden Retriever buiten houden

Jouw woonsituatie is van groot belang wanneer je overweegt een Golden retriever aan je huishouden toe te voegen. Woon je in een appartement, rijtjeshuis, of misschien wel op een boerderij? De vraag bij de aanschaf van een Golden retriever is ‘is mijn woonstijl...