Home » Golden Retriever bijten: hoe kun je het afleren?

Golden Retriever bijten: hoe kun je het afleren?

⏱ Leestijd: 3 minuten

Heb je net een Golden Retriever pup gekocht? Dan is het van groot belang om deze vanaf het begin af aan goed op te voeden. Je wilt natuurlijk wel dat jouw volwassen Golden Retriever straks een aantal basiszaken beheerst.

Dingen die je je hond kunt leren zijn onder andere socialiseren, zindelijkheid en bijten afleren. En zeker die laatste is een belangrijke, want bijtgedrag is veel baasjes een doorn in het oog. Maar hoe leer je dat bijten precies af? In dit artikel vertellen we je er meer over.

 

👋  Voordat je verder leest…

Misschien is het e-book Golden Retriever Geheimen interessant voor je. Daarin leer je alles over het trainen van jouw lieve hond!

 

Bijten van een Golden Retriever pup

Bij pups is het eigenlijk volkomen normaal dat ze bijten. Ze hebben namelijk geen handen om de wereld te ontdekken, dus maken ze daarvoor gebruik van hun tandjes.

Vergelijk het eens met mensen. Baby’s gebruiken hun handen om te ontdekken en stoppen dan ook vaak dingen in hun mond. Hetzelfde geldt voor honden. Bijten is voor pups een vorm van communiceren, interactie, spel en exploratie. Ze bijten bijvoorbeeld met nestgenoten om te spelen. Het is bij pups geen uiting van agressief gedrag, maar simpelweg een onderdeel van hun ontwikkeling.

Bijten bij puppy’s als een vorm van communicatie

Naast een manier van ontwikkeling is bijten voor Golden Retrievers ook een manier om met soortgenoten of mensen te communiceren. Als een pup aandacht wil zal deze vaak met zijn tandjes aan je kleding gaan trekken. Dit is volkomen onschuldig, maar je wilt natuurlijk niet dat dit gedrag blijft aanhouden als de hond straks volwassen is.

Het is daarom belangrijk om je Golden Retriever pup af te leren om te bijten, omdat hij het gedrag anders zal aanhouden. Ook als het straks een volwassen hond is. En je zit er natuurlijk niet op te wachten dat je later een volwassen Golden Retriever aan je broek hebt hangen.

De golden Retriever pup bijten afleren

Hoe kan je er nu op een effectieve manier voor zorgen dat je puppy stopt met bijten? Het is in eerste instantie belangrijk om hem te leren dat het bijten onaanvaardbaar is. Dit hoeft helemaal niet lastig te zijn. Als een pup begint met het bijten en net contact maakt met je huid, kun je bijvoorbeeld luid ‘Auw’ roepen om de pup te laten schrikken.

Spreek de pup daarna streng toe om duidelijk te maken dat dit geen gepast gedrag is. Doe hetzelfde als de pup aan je kleding aan het trekken was. Geef hem daarna ook even geen aandacht, zodat het duidelijk is dat dit gedrag niet beloond wordt.

Door dit consequent en actief te doen zal je merken dat jouw puppy al snel afleert om te bijten.

Bijten bij een volwassen Golden Retriever

Waar het bij pups vaak natuurlijk gedrag is om te bijten, is dit niet altijd het geval bij volwassen honden. Het is bij een volwassen Golden Retriever vaak een uiting van angst of dominant gedrag. Dit vergt een andere aanpak bij het afleren.

Het bijten van een volwassen hond afleren

Wil je een volwassen hond het bijten afleren? Dan is het van belang om de oorzaak van het gedrag te weten. De oorzaak is vaak angst of dominantie. Als je een angstige hond het bijtgedrag af wilt leren, dan is het  belangrijk om je hond meer zelfvertrouwen te geven.

Je kunt dit doen door de hond niet op een betuttelende manier toe te spreken. Dan gaat je Golden Retriever er namelijk vanuit dat het bijten positief gedrag is. Je moet aan je hond laten zien dat jij zelfvertrouwen hebt, zodat je hond dit gedrag over zal gaan nemen. Je Golden Retriever ziet jou namelijk als zijn leider en zal jouw gedrag volgen.

Is de oorzaak van het bijten van jouw Golden Retriever geen angst, maar juist dominantie? Dan zul je je hond duidelijk moeten laten merken wie er de baas is. Als je het bijten af wilt leren zal je de hond moeten laten blijken dat jij in control bent. Je zult je altijd als een leider en baas van je Golden Retriever moeten opstellen en op een consequente manier moeten handelen.

 

Wil je alles leren over het trainen van Golden Retrievers?

Download dan eens het e-book ‘Golden Retriever Geheimen’. Daarin leer je hoe je jouw hond op een effectieve manier kan trainen.

 

 

22 Geniale Tips Voor Jouw Hond Die Je Zullen Verbazen!

  • Leer je Golden Retriever in een dag om niet meer te bijten;
  • Kom voortaan in een handomdraai van teken af;
  • Kom makkelijk en snel van uitvallende hondenharen af;
  • Zorg dat jouw Golden Retriever niet meer uit zijn mond stinkt;
  • Ontdek alle 22 bizarre life hacks voor jouw hond!

👉 Vorige maand 329 keer gedownload!

Onze laatste artikelen

We schrijven continu informatieve artikelen vol tips en trucs. Zodat je jouw Golden Retriever nóg beter leert begrijpen. Bekijk hieronder onze meest recente bijdrages.

Een Golden Retriever buiten houden

Een Golden Retriever buiten houden

Jouw woonsituatie is van groot belang wanneer je overweegt een Golden retriever aan je huishouden toe te voegen. Woon je in een appartement, rijtjeshuis, of misschien wel op een boerderij? De vraag bij de aanschaf van een Golden retriever is ‘is mijn woonstijl...