Home | Agressief gedrag bij een Golden Retriever

Agressief gedrag bij een Golden Retriever

⏱ Leestijd: 3 minuten

Ze staan bekend als de vriendelijkheid zelve. Golden Retrievers veroorzaken vrijwel nooit grote problemen. Dit komt door hun vriendelijke natuur, sociale karakter en tolerantie naar andere mensen en dieren.

Toch kan het een enkele keer voorkomen dat Golden Retrievers agressief gedrag vertonen. Dit is gevaarlijk, want hij kan dan andere honden of kleine kinderen aanvallen. Dit gedrag komt nooit zomaar uit de lucht vallen, er is altijd een reden.

In dit artikel leggen we uit hoe je agressief gedrag herkent en waar het door veroorzaakt wordt. Vervolgens geven we advies over hoe je met dit gedrag omgaat.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Golden Retriever nieuwsbrief. Daarin delen we wekelijks interessante artikelen, handige tips of kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Golden Retriever!

Agressief gedrag bij jouw Golden Retriever herkennen

Er is sprake van agressief gedrag wanneer je Golden Retriever spontaan begint te grommen, zijn lippen optrekt om zijn tanden te laten zien, plotseling naar voren beweegt, of een algemene dreigende houding aanneemt. Deze signalen liggen redelijk voor de hand.

Maar er zijn ook minder duidelijke symptomen die (vergevorderd) agressief gedrag kenmerken. Denk aan tegen mensen opspringen, andere honden bespringen of continue expres in de weg gaan staan. Ze hebben op dit moment duidelijke sturing en correctie nodig van hun baas.

Oorzaken van agressief gedrag

Agressief gedrag ontstaat niet zomaar. Er zijn verschillende redenen waardoor je Golden Retriever zich ineens van een onaangename kant laat zien. Vaak ligt het fundament voor dit gedrag in hun verleden. Op welke manier zijn ze gesocialiseerd? Wat hebben ze in hun leven meegemaakt? En hoe zijn ze getraind en opgevoed? Een antwoord op deze vragen geeft meer inzicht in het gedrag van je Golden Retriever.

Slechte socialisatiefase en trauma’s

Het eerste deel van de socialisatiefase van de pup begint bij zijn moeder in het nest. Van zijn moeder leert hij bijvoorbeeld dat hij niet te hard mag bijten en moet delen met zijn broertjes en zusjes. Het tweede deel van de socialisatiefase gebeurt bij jou thuis. Daar leer je de Golden Retriever pup wennen aan allerlei situaties en geluiden.

Gaat er tijdens de socialisatiefase iets mis, bijvoorbeeld omdat de pup te jong bij zijn moeder wordt weggehaald, toegeschreeuwd of slecht behandeld is, dan kan hij trauma’s ontwikkelen. In situaties die hij niet kent, of associeert met gevaar, wordt hij vervolgens angstig. Dat kan leiden tot agressief gedrag om zichzelf te beschermen.

Gebrekkige training en opvoeding

Ook het belang van een goede puppycursus en opvoeding moet je niet onderschatten. Tijdens zijn cursus en verdere opvoeding leert de Golden Retriever pup welk gedrag wel of niet gewenst is. Ook leert hij te anticiperen op verschillende situaties met bijvoorbeeld andere honden of mensen.

Als al deze kennis niet wordt aangeleerd, komt de Golden Retriever als volwassen hond soms voor plotselinge verrassingen te staan. Hij weet dan niet hoe hij moet reageren, dus gaat hij in de aanval.

Wil jij je hond perfect trainen en opvoeden? Gebruik de tips en inzichten uit het Golden Retriever Handboek (100+ pagina’s) dan. Dit boek helpt je om jouw hond op te voeden tot een lieve, gehoorzame hond!

Klik hier om het e-book te bekijken →

Fokproblematiek

Niet alle fokkers nemen het even nauw met de fokregels. Aan Golden Retriever pups valt een mooie cent te verdienen. Fokkers die daar een slaatje uit willen slaan, letten niet goed op de aard of het karakter van de honden waarmee ze fokken. Als de pup een vader of moeder heeft die niet goed gesocialiseerd is, wordt het slechte DNA en gedrag van zijn ouders automatisch op hem overgebracht. Hij kan er dus niets aan doen, maar is het resultaat van een slecht gefokt nest.

Wat kun je zelf doen tegen agressief gedrag?

De basis voor het goede gedrag van je Golden Retriever ligt bij een gedegen opvoeding en socialisatie. Gelukkig is er -ook op latere leeftijd van je hond- nog wel ruimte om agressief gedrag bij te sturen.

Blijf rustig, maar corrigeer consequent

Het belangrijkste is om zelf niet te vervallen in boos of agressief gedrag naar je Golden Retriever. Zijn agressie komt voort uit instinct. Hij snapt uiteraard niet waarom jij boos op hem wordt. Dit kan averechts werken.

Spreek hem rustig maar resoluut toe. Zorg ook dat je hem altijd op dezelfde wijze corrigeert als hij agressief gedrag vertoont. Aanlijnen, zijn riem korthouden of er een rukje aan geven in combinatie met een afstraffend commando zoals ‘foei’, brengt je alvast een heel eind.

Jij bent de leider!

Als je Golden Retriever zich agressief opstelt naar jou als baasje, dan is er duidelijk sprake van een leiderschapsprobleem. Straf zijn gedrag gelijk af en laat duidelijk zien dat jij de leider bent. Hij moet zich aanpassen aan jou. Laat je in elk geval niet bang maken door je eigen hond. Als dat helaas toch het geval is loont het om een expert in te schakelen. Alleen op die manier krijg je de balans weer op orde.

Wil je het ongewenste gedrag van je Golden Retriever effectief afleren?

Bijten, opspringen, blaffen of bedelen. Helaas komt het bij Golden Retrievers regelmatig voor. Wil je dit ongewenste gedrag snen en blijvend afleren? Bekijk dan het Golden Retriever Handboek eens.

In dit e-book met meer dan 90 pagina’s leer je alles over deze hond. Ook het thema opvoeding en training wordt uitgebreid behandeld. Zodat jij jouw Golden Retriever eenvoudig kan opvoeden tot een gehoorzame, lieve hond.

Klik hier om het e-book te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Golden Retrievers. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Golden Retriever namen: tips en inspiratie

Golden Retriever namen: tips en inspiratie

De Golden Retriever scoort jaar na jaar hoog op de ladder van populariteit. In veel huishoudens is de van oorsprong Schotse viervoeter enorm populair, niet in de laatste plaats omdat het beest een echte familiehond is: het beest is intelligent, vriendelijk en...

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Golden Retriever wilde weten in één compleet e-book!”

Golden Retriever Handboek bevat 100+ pagina’s vol info en tips!

  • Wil je een Golden Retriever kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Golden Retriever zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Golden Retriever trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Retriever de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Golden Retriever en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is Golden Retriever Handboek perfect.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

We denken dat je het Golden Retriever Handboek interessant zal vinden.

Welkom hondenvriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!

Golden Retriever Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload