Home | De verschillen tussen een Golden Retriever reu en teef (handige info)

De verschillen tussen een Golden Retriever reu en teef (handige info)

⏱ Leestijd: 5 minuten

Je hebt er goed over nagedacht en je hebt besloten om een Golden Retriever in huis te halen. Maar nu komt de belangrijke vraag: kun je beter een Golden Retriever reu of teef kiezen?

Wat de beste keuze is, is afhankelijk van verschillende factoren en persoonlijke voorkeuren. In dit artikel zetten we praktische informatie en de voor- en nadelen van een Golden Retriever reu of teef helder voor je op een rijtje. Dit helpt je om een weloverwogen keuze te maken bij de aanschaf van jouw nieuwe viervoeter.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Golden Retriever nieuwsbrief. Daarin delen we wekelijks interessante artikelen, handige tips of kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Golden Retriever!

Kenmerken van een Golden Retriever reu

Een Golden Retriever reu heeft specifieke uiterlijke kenmerken en karaktereigenschappen die hem erg aantrekkelijk maken voor hondenbezitters. Niet alleen omdat het een fijne en sociale metgezel is, maar ook omdat hij erg actief en speels is.

Omdat de honden zowel in rust als in actie een plaatje zijn om naar te kijken kiezen ook mensen die van hondenshows houden vaak voor de Golden Retriever reu. Maar wat maakt hem dan zo begeerlijk? En zijn er ook redenen om niet voor een reu te kiezen?

Uiterlijke kenmerken Golden Retriever reu

De Golden Retriever reu valt met zijn schofthoogte van 56-61 cm in de categorie middelgrote tot grote honden. Hij is goed geproportioneerd en krachtig gebouwd. Vooral zijn achterpoten zijn stevig, sterk en gespierd.

Hij heeft een brede kop en krachtige kaken. Zijn lichte snuit wordt gekenmerkt door een zwarte neus. Met zijn donkerbruine ogen en oogranden is het een echte charmeur!

Zijn oren staan op ongeveer gelijke hoogte met zijn ogen. Zijn vacht is goud tot roomkleurig en varieert van vlak tot golvend. Een volwassen Golden Retriever reu weegt tussen de 29 en 34 kilo.

Karaktereigenschappen Golden Retriever reu

Een Golden Retriever reu gedraagt zich vaak dominanter -soms zelfs wat agressiever- dan een Golden Retriever teef. Hij kan zich naar mensen, maar ook naar andere honden soms wat ‘macho’ opstellen, is zelfverzekerd en overtuigd van zijn positie.

Hij is over het algemeen ook actiever en speelser dan een teefje. Zijn enthousiasme leidt nog weleens tot eigenwijs gedrag. Het is voor hondenbezitters dan ook belangrijk om een Golden Retriever reu goed op te voeden en te socialiseren. Op die manier heb je het meeste profijt van zijn levendige karakter.

Wil je weten hoe je jouw Golden Retriever zo goed mogelijk kan opvoeden? Bekijk dan het uitgebreide Golden Retriever Handboek eens.

Voordelen Golden Retriever reu

Door zijn goedaardige karakter en enthousiasme om nieuwe dingen te leren is de Golden Retriever reu een geweldige aanwinst voor je huishouden. Deze honden brengen ontzettend veel plezier en leven in de brouwerij. Een echte vriend voor het hele gezin dus.

Maar ook als je van plan bent om tentoonstellingen of shows te bezoeken kan een reu interessant zijn. Op dit soort evenementen wordt vaak gezocht naar geschikte reuen om mee te fokken. Op die manier kan je Golden Retriever reu nog een aardig zakcentje opleveren!

Nadelen Golden Retriever reu

Er wordt gezegd dat Golden Retriever reuen vaker de neiging hebben om van huis weg te lopen. Met name de doorwinterde casanova’s zullen een loops teefje in de buurt snel weten te vinden. Ook zijn reuen minder snel zindelijk dan teefjes en houden ze ervan om tijdens het uitlaten overal een plasje te doen om hun territorium af te bakenen (Daarmee moet je als nieuwe hondenbezitter dus wat geduld hebben).

Besef trouwens wel dat zowel de voor- als de nadelen sterk verschillen per individuele hond. Veel hangt af van het persoonlijke karakter van je Golden Retriever. Je weet dus nooit 100% zeker welk gedrag jouw reu wel of niet zal vertonen.

Kenmerken van een Golden Retriever teef

Vooral voor huishoudens met kinderen kan de keuze voor een Golden Retriever teefje interessant zijn. Ze beschikt over eigenschappen die haar geschikt maken als huisdier in een druk en levendig huishouden.

Er zitten veel voordelen aan de aanschaf van een Golden Retriever teefje. Maar er zijn ook wat op- en aanmerkingen. Het loont om goed na te denken welk geslacht het best bij je huishouden past. Op die manier hebben de Golden Retriever en jij het meeste plezier van elkaar.

Uiterlijke kenmerken Golden Retriever teef

Een Golden Retriever teefje is doorgaans wat kleiner dan een reu. Maar met haar schofthoogte van 51-56 cm, valt ze nog steeds in de categorie middelgrote tot grote honden. Ook de proporties van het Golden Retriever teefje zijn goed uitgebalanceerd. Ze is een gestroomlijnde verschijning. Ze heeft donkerbruine ogen en oogranden en middelgrote oren.

Haar snuit is vaak zwart, maar dat is niet altijd het geval. Ook haar vacht kan van kleur variëren: deze loopt van goud tot crèmekleurig. De vacht is vol van structuur en vlak of golvend.

Karaktereigenschappen Golden Retriever teef

Over het algemeen heeft een Golden Retriever teefje een wat rustiger karakter dan een reu. Ze is geduldig, tolerant en meegaand en kan daarom erg goed overweg met kinderen. Ook vinden teefjes het fijn om aandacht te krijgen en geknuffeld te worden. Vandaar dat huishoudens met jongere kinderen (of juist met ouderen) eerder voor een teefje kiezen.

Maar aan haar hang naar aandacht zit ook een keerzijde. Zo kan ze bezitterig worden naar haar baas. En ook al is de Golden Retriever teef wat kalmer dan een reu, ze bezit over hetzelfde enthousiasme en heeft daarom ook voldoende beweging en uitdaging nodig.

Voordelen Golden Retriever teef

Haar rustigere karakter maakt de Golden Retriever teef een aanwinst voor je huishouden! Maar rustig wil niet zeggen dat ze saai is. Ook met een teefje kun je er prima op uit trekken. Ze is enthousiast, leergierig en nieuwsgierig.

Daarnaast heeft ze, in tegenstelling tot de reu, niet de behoefte om overal haar geurspoor achter te laten. Dus uitlaten gaat soepeler. Ze luistert goed naar commando’s en is een perfect speelkameraadje voor kinderen.

Nadelen Golden Retriever teef

Twee keer per jaar is het Golden Retriever teefje loops. Deze periode duurt ongeveer drie weken. Ze verliest dan bloed, wat voor jou extra schoonmaakwerk betekent.

Tijdens haar loopsheid kan het teefje zwanger worden. Zit je hier niet op te wachten? Dan is het even oppassen geblazen. Maak geen lange wandelingen en laat haar niet onaangelijnd rondlopen. Ze trekt van verre reutjes aan met haar geur of gaat zelf op zoek naar een gewillig mannetje.

Een ander nadeel van een Golden Retriever teefje is dat teefjes humeurig en bezitterig kunnen zijn. Dit hangt uiteraard ook af van hoe ze opgevoed is.

Persoonlijke voorkeur

Nu we de voor- en nadelen van een Golden Retriever reu en teef naast elkaar hebben gezet wordt duidelijk dat beide erg geschikte gezelschapsdieren zijn. Ze zijn enthousiast, sociaal, passen zich makkelijk aan en houden van spelen en aandacht.

Het gaat nu nog om de persoonlijke voorkeur van de nieuwe eigenaar. In welke gezinssituatie komt de hond terecht? En in welke woonsituatie? Is het een pup die je zelf nog op kan voeden of is het een oudere hond wiens karakter al gevormd is?

Vooral in dat laatste geval gaat het om de klik die je voelt bij de hond. De vraag is dan: kies jij de hond, of kiest de hond jou?

In combinatie met andere honden

Afhankelijk van hun opvoeding, kunnen zowel de Golden Retriever reu als de Golden Retriever teef erg goed overweg met andere honden. Ze passen zich makkelijk aan en zijn geduldig en sociaal.

Een jonge reu kan neigingen hebben tot machogedrag en in zijn enthousiasme tegen andere honden ‘aanrijden’. Het Golden Retriever teefje kan soms wat humeurig zijn en wil dan haar eigen gang gaan.

Vooral bij het voeren van meerdere huisdieren is het belangrijk om de Golden Retrievers hun eigen voerbak te geven. Ze zijn behoorlijk bezitterig en worden niet graag gestoord tijdens het eten.

Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Golden Retriever reu of teefje?

Wil je alles weten over jouw lieve hond? Bekijk dan het Golden Retriever Handboek eens. In dit e-book met meer dan 90 pagina’s leer je alles over deze hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het e-book te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Golden Retrievers. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Golden Retriever namen: tips en inspiratie

Golden Retriever namen: tips en inspiratie

De Golden Retriever scoort jaar na jaar hoog op de ladder van populariteit. In veel huishoudens is de van oorsprong Schotse viervoeter enorm populair, niet in de laatste plaats omdat het beest een echte familiehond is: het beest is intelligent, vriendelijk en...

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Golden Retriever wilde weten in één compleet e-book!”

Golden Retriever Handboek bevat 100+ pagina’s vol info en tips!

  • Wil je een Golden Retriever kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Golden Retriever zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Golden Retriever trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Retriever de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Golden Retriever en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is Golden Retriever Handboek perfect.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

We denken dat je het Golden Retriever Handboek interessant zal vinden.

Welkom hondenvriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!

Golden Retriever Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload