Home » Een Golden retriever reu of teef?

Een Golden retriever reu of teef?

⏱ Leestijd: 5 minuten

Je hebt er goed over nagedacht en besloten een Golden retriever in huis te halen. Maar nu komt de belangrijke vraag of je beter een Golden retriever reu of teef kunt kiezen. Wat de beste keuze is, is afhankelijk van verschillende factoren en persoonlijke voorkeuren. In dit artikel zetten we praktische informatie en de voor- en nadelen van een Golden retriever reu of teef helder op een rijtje. Dit helpt je om een weloverwogen keuze te maken bij de aanschaf van een nieuwe viervoeter.

 

👋  Voordat je verder leest…

Misschien is het e-book Golden Retriever Geheimen interessant voor je. Daarin leer je namelijk alles over dit geweldige hondenras!

Kenmerken van een Golden retriever reu

Een Golden retriever reu heeft specifieke uiterlijke kenmerken en karaktereigenschappen, die hem erg aantrekkelijk maken voor hondenbezitters. Niet alleen omdat het een fijne, sociale metgezel is, maar ook omdat hij goed ingezet kan worden als werkhond. Omdat de honden zowel in rust als in actie een plaatje zijn om naar te kijken, kiezen ook hondenliefhebbers die van tentoonstellingen en shows houden vaak voor de Golden retriever reu. Maar wat maakt hem dan zo begeerlijk? En zijn er ook redenen om niet voor een reu te kiezen?

Uiterlijke kenmerken Golden retriever reu

De Golden retriever reu valt met zijn schofthoogte van 56-61 cm in de categorie middelgrote tot grote honden. Hij is goed geproportioneerd en krachtig gebouwd. Vooral zijn achterpoten zijn stevig, sterk en gespierd. Hij heeft een brede kop en krachtige kaken. Zijn lichte snuit wordt gekenmerkt door een zwarte neus. Met zijn donkerbruine ogen en oogranden is het een echte charmeur! Zijn oren staan op ongeveer gelijke hoogte met zijn ogen. Zijn vacht is goud tot roomkleurig en varieert van vlak tot golvend. Een volwassen Golden retriever reu weegt tussen de 29 en 34 kilo.

Karaktereigenschappen Golden retriever reu

Een Golden retriever reu gedraagt zich vaak dominanter -soms zelfs wat agressiever- dan een Golden retriever teef. Hij kan zich naar mensen, maar ook naar andere honden soms wat ‘macho’ opstellen, is zelfverzekerd en overtuigd van zijn positie. Hij is over het algemeen ook actiever en speelser dan een teefje. Zijn enthousiasme leidt nog weleens tot eigenwijs gedrag. Het is voor hondenbezitters dan ook belangrijk om een Golden retriever reu goed op te voeden en te socialiseren. Op die manier heb je het meeste profijt van zijn levendige karakter.

Voordelen Golden retriever reu

Door zijn goedaardige karakter en enthousiasme om nieuwe dingen te leren, is de Golden retriever reu een leuke aanwinst voor je huishouden. Ben je van plan veel tentoonstellingen of shows te bezoeken, dan kan een mooie reu ook interessant zijn. Op dit soort evenementen wordt vaak gezocht naar geschikte reuen om mee te fokken. Op die manier kan je Golden retriever reu nog een aardig zakcentje opleveren ook! Verder is deze hond een klassieke allrounder die altijd te vinden is voor gezelligheid en activiteit.

Nadelen Golden retriever reu

Er wordt gezegd dat Golden retriever reuen meer de neiging hebben om van huis weg te lopen. Met name de doorwinterde casanova’s zullen een loops teefje in de buurt snel weten te vinden. Ook zijn reuen minder snel zindelijk dan teefjes en houden ze ervan om tijdens het uitlaten overal een plasje te doen om hun territorium af te bakenen (vlaggen). Daarmee moet je als nieuwe hondenbezitter dus wat geduld hebben. Natuurlijk zijn zowel de voordelen als de nadelen algemeen geformuleerd. Veel hangt af van het persoonlijke karakter van je Golden retriever. En uiteraard van jouw persoonlijke situatie.

Kenmerken van een Golden retriever teef

Vooral voor huishoudens met kinderen kan de keuze voor een Golden retriever teefje interessant zijn. Ze beschikt over eigenschappen die haar erg geschikt maken als huisdier in een druk en levendig huishouden. Ook hondeneigenaren die met hun hond willen fokken en een eigen nestje willen maken, zijn uiteraard beter af met een teefje. Er zitten veel voordelen aan de aanschaf van een Golden retriever teefje, maar ook wat op- en aanmerkingen. Het loont om goed na te denken welk geslacht het best bij je huishouden past. Op die manier hebben zowel de Golden retriever als jij het meeste plezier van elkaar.

Uiterlijke kenmerken Golden retriever teef

Een Golden retriever teefje is doorgaans wat kleiner dan een reu. Maar met haar schofthoogte van 51-56 cm, valt ze nog steeds in de categorie middelgrote tot grote honden. Ook de proporties van het Golden retriever teefje zijn goed uitgebalanceerd. Ze is een gestroomlijnde verschijning. Ze heeft een donkerbruine ogen en oogranden en middelgrote oren. Haar snuit kan zwart zijn, maar dat is niet altijd het geval. Ook haar vacht kan van kleur variëren van goud tot crèmekleurig. De vacht is vol van structuur en vlak of golvend.

Karaktereigenschappen Golden retriever teef

Over het algemeen heeft een Golden retriever teefje een wat rustiger karakter dan een reu. Ze is geduldig, tolerant en meegaand en kan daarom erg goed overweg met kinderen. Ook vinden teefjes het fijn om aandacht te krijgen en geknuffeld te worden. Vandaar dat huishoudens met jongere kinderen of juist ouderen eerder voor een teefje kiezen. Aan haar hang naar aandacht zit ook een keerzijde. Zo kan ze bezitterig worden naar haar baas. En  ook al is de Golden retriever teef wat kalmer dan een reu, ze bezit over hetzelfde enthousiasme en heeft daarom ook voldoende beweging en uitdaging buitenshuis nodig.

Voordelen Golden retriever teef

Haar rustigere karakter maakt de Golden retriever teef een aanwinst voor je huishouden! Maar rustig wil niet zeggen dat ze saai is. Ook met een teefje kun je er prima op uit trekken. Ze is enthousiast, leergierig en nieuwsgierig. Daarnaast heeft ze in tegenstelling tot de reu niet de behoefte om overal haar geurspoor achter te laten. Dus uitlaten gaat soepeler. Ze luistert goed naar commando’s en is een perfect speelkameraadje voor kinderen. Ook biedt een teefje het voordeel dat je zelf een nestje kan stichten. De pups van dit hondenras zijn erg gewild.

Nadelen Golden retriever teef

Twee keer per jaar is het Golden retriever teefje loops. Deze periode duurt ongeveer drie weken. Ze verliest dan bloed, wat voor jou extra schoonmaakwerk betekent. Tijdens haar loopsheid kan het teefje zwanger worden. Zit je hier niet op te wachten, dan is het even oppassen geblazen. Maak geen lange wandelingen en laat haar niet onaangelijnd rondlopen. Ze trekt van verre reutjes aan met haar geur, of gaat zelf op zoek naar een gewillig mannetje. Een ander nadeel wat wordt gezegd is dat teefjes humeurig en bezitterig kunnen zijn. Dit hangt uiteraard ook af van hoe ze opgevoed is.

Persoonlijke voorkeur

Nu we de voor- en nadelen van een Golden retriever reu en teef naast elkaar hebben gezet, wordt duidelijk dat beide erg geschikte gezelschapsdieren zijn. Ze zijn enthousiast, sociaal, passen zich makkelijk aan en houden van spelen en aandacht. Het gaat nu nog om de persoonlijke voorkeur van de nieuwe eigenaar. In welke gezinssituatie komt de hond terecht? En in welke woonsituatie? Is het een pup die je zelf nog op kan voeden, of is het een oudere hond wiens karakter al gevormd is? Vooral in dat laatste geval gaat het om de klik die je voelt bij de hond. De vraag is dan: kies jij de hond, of kiest de hond jou?

In combinatie met andere honden

Afhankelijk van hun opvoeding, kunnen zowel de Golden retriever reu als de Golden retriever teef erg goed overweg met andere honden. Ze passen zich makkelijk aan en zijn geduldig en sociaal. Een jonge reu kan neigingen hebben tot machogedrag en in zijn enthousiasme tegen andere honden ‘aanrijden’. Het Golden retriever teefje kan soms wat humeurig zijn en wil dan haar eigen gang gaan. Vooral bij het voeren van meerdere huisdieren is het belangrijk de Golden retrievers hun eigen voerbak te geven. Ze zijn behoorlijk bezitterig wat hun voer betreft en worden niet graag gestoord tijdens het eten.

Gezondheidsproblemen

Een bekend probleem bij Golden retrievers is overgewicht. Door te weinig beweging hebben zijn gewrichten het zwaar te verduren. Houd het gewicht van je hond dus goed in de gaten en zorg dat hij aan zijn dagelijkse portie beweging komt. Sommige Golden retrievers hebben last van atopie. Dit is een soort allergie voor graspollen, boompollen of huisstofmijt. Een ander probleem is elleboog- en heupdysplasie. Deze genetische aandoening is vaak op jonge leeftijd al te zien. De Golden retriever reu of Golden retriever teef heeft dan last van zijn of haar voorpoten en heeft opgezwollen gewrichten. Een gezonde golden retriever wordt gemiddeld 10-12 jaar oud.

 

Wil je alles leren over Golden Retrievers?

Download dan eens het e-book ‘Golden Retriever Geheimen’. Daarin staat álle informatie die je nodig hebt over deze geweldige hond!

 

22 Geniale Tips Voor Jouw Hond Die Je Zullen Verbazen!

  • Leer je Golden Retriever in een dag om niet meer te bijten;
  • Kom voortaan in een handomdraai van teken af;
  • Kom makkelijk en snel van uitvallende hondenharen af;
  • Zorg dat jouw Golden Retriever niet meer uit zijn mond stinkt;
  • Ontdek alle 22 bizarre life hacks voor jouw hond!

👉 Vorige maand 329 keer gedownload!

Onze laatste artikelen

We schrijven continu informatieve artikelen vol tips en trucs. Zodat je jouw Golden Retriever nóg beter leert begrijpen. Bekijk hieronder onze meest recente bijdrages.

Een Golden Retriever buiten houden

Een Golden Retriever buiten houden

Jouw woonsituatie is van groot belang wanneer je overweegt een Golden retriever aan je huishouden toe te voegen. Woon je in een appartement, rijtjeshuis, of misschien wel op een boerderij? De vraag bij de aanschaf van een Golden retriever is ‘is mijn woonstijl...