Home » Alles over het uitlaten van je Golden Retriever

Alles over het uitlaten van je Golden Retriever

⏱ Leestijd: 3 minuten

Wie een Golden retriever in huis haalt, kan rekenen op een flinke portie extra lichaamsbeweging. De Golden retriever is namelijk een actieve hond die houdt van fysieke inspanningen. Het liefst gaat hij een paar keer per dag met je op pad om te wandelen of fietsen. Ook lekker buiten rondrennen door de tuin vindt hij fijn. Het is dus aan te raden om redelijke buitenruimte te hebben als je voor dit hondenras kiest. We geven een aantal tips voor tijdens het uitlaten, zodat je rondjes zo soepel mogelijk verlopen.

 

👋  Voordat je verder leest…

Misschien is het e-book Golden Retriever Geheimen interessant voor je. Daarin leer je namelijk alles over dit geweldige hondenras!

Ontspannen voorbereiding is het halve werk

Wanneer je naar buiten gaat met je Golden retriever, is het van belang om het proces vooraf relaxt en kalm te doen. Trek rustig je jas en schoenen aan, pak de riem en ga naar buiten. Wanneer je de Golden retriever van tevoren hyper-enthousiast maakt over een aanstaand wandelingetje, is hij in de buitenlucht niet meer te houden. Dit hondenras is erg gevoelig voor stemmingen en emoties, dus zolang jij kalm blijft, blijft hij dat ook. Op deze manier voorkom je dat je hond in het park met je aan de haal gaat, of dat hij constant aan zijn riem trekt.

Jij bent de baas!

Als baas bepaal jij te allen tijde de route en het tempo van jullie tocht. Zorg dat er geen twijfel bestaat over jouw leiderschap. Bij het verlaten van het huis, ben jij de eerste die naar buiten gaat. Je Golden retriever zal jou dan braaf volgen. Tijdens de wandeling is het belangrijk dat je hond naast of achter je blijft lopen. Zodra hij voor je loopt, heeft hij de leiding. Dat gedrag kun je het best gelijk afleren. Je kunt je Golden retriever corrigeren door een klein rukje te geven aan de lijn zodra hij iets doet wat niet de bedoeling is.

Je Golden retriever pup uitlaten

Wandelen met je puppy is heel anders dan wandelen met een volwassen Golden retriever. Zodra de puppy het nest verlaten heeft, begint een volgende stap in zijn socialisatiefase. In deze periode moet hij leren wennen aan allerlei prikkels. Je kunt hem in deze periode kennis laten maken met het park, de straat waar je woont en de geluiden van buiten. Voor enorme tochten is hij uiteraard nog te klein. Laat hem buiten spelenderwijs rustig wennen aan alle geluiden die hij later als volwassen Golden retriever gaat tegenkomen.

Golden retriever uitlaten terwijl je sport

De Golden retriever is de sporthond bij uitstek. Onvermoeibaar, atletisch en altijd te vinden voor energieke activiteiten. Hij vindt het heerlijk om met je mee te gaan hardlopen of rennen naast de fiets. Lekker bewegen in de buitenlucht, terwijl je je hond uitlaat; combineer het nuttige met het aangename! Een Golden retriever is een echte garantie voor een actieve levensstijl. Ook canicross, hardlopen in de natuur met een aangelijnde hond, is een sport die aan populariteit wint. Misschien een nieuwe hobby voor jou? Je hardloopmaatje hoef je niet ver te zoeken!

Agressief gedrag tijdens het uitlaten?

Hoewel de Golden retriever bekendstaat als een sociale goedzak, bestaan er ook momenten waarop hij minder vriendelijk uit de hoek kan komen. Hij kan agressief gedrag vertonen naar mensen of naar andere honden tijdens het uitlaten. Door je op te stellen als kalme leider en je hond te corrigeren, kun je dit bijsturen. Agressiviteit ontstaat wanneer hij bang is of zich bedreigd voelt. Vaak ligt de oorsprong hiervan in het verleden. Golden retrievers hebben een olifantengeheugen en onthouden alles wat ze vroeger hebben meegemaakt. Een nare ervaring als pup kan hem angstig of onzeker maken.

De enthousiaste jager

Van nature is de Golden retriever een jachthond en dat instinct staat altijd aan. Hij is gewend een prooi te zoeken en op te halen voor zijn baas. Kijk dus niet vreemd op wanneer hij tijdens het wandelen de bosjes inschiet en vol trots met een tak of halve boom in zijn bek naar je terug komt. Ook eenden en konijnen zijn interessante prooien om achteraan te jagen. Zit je niet op zulke ‘cadeautjes’ te wachten? Lijn je Golden retriever dan aan op plaatsen waar veel loslopend wild of gevogelte is.

Wanneer moet je extra oppassen bij het uitlaten?

Ben je de eigenaar van een Golden retriever teefje? Pas dan extra op met uitlaten als zij loops is. Deze vruchtbare periode heeft ze twee keer per jaar. Zit je niet op haar amoureuze interacties met alle honden uit de buurt te wachten? Laat haar op dat moment dan niet onaangelijnd loslopen. Houd haar wat meer binnen, of kies voor wandelroutes waarop je weinig andere honden tegenkomt. Na een paar weken is haar loopsheid weer over en kan ze onbezorgd uitgelaten worden.

 

Wil je alles leren over Golden Retrievers?

Download dan eens het e-book ‘Golden Retriever Geheimen’. Daarin staat álle informatie die je nodig hebt over deze geweldige hond!

 

22 Geniale Tips Voor Jouw Hond Die Je Zullen Verbazen!

  • Leer je Golden Retriever in een dag om niet meer te bijten;
  • Kom voortaan in een handomdraai van teken af;
  • Kom makkelijk en snel van uitvallende hondenharen af;
  • Zorg dat jouw Golden Retriever niet meer uit zijn mond stinkt;
  • Ontdek alle 22 bizarre life hacks voor jouw hond!

👉 Vorige maand 329 keer gedownload!

Onze laatste artikelen

We schrijven continu informatieve artikelen vol tips en trucs. Zodat je jouw Golden Retriever nóg beter leert begrijpen. Bekijk hieronder onze meest recente bijdrages.

Een Golden Retriever buiten houden

Een Golden Retriever buiten houden

Jouw woonsituatie is van groot belang wanneer je overweegt een Golden retriever aan je huishouden toe te voegen. Woon je in een appartement, rijtjeshuis, of misschien wel op een boerderij? De vraag bij de aanschaf van een Golden retriever is ‘is mijn woonstijl...